Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Όλη η ζωή μας σε microchip

Τα δελτία ταυτότητας της ηλεκτρονικής εποχής δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τα παλιά γνωστά έντυπα. Θα είναι μικροεπεξεργαστές που θα εμφυτεύονται υποδερμικά και θα διαθέτουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία αναγνώρισης.

Χειρούργός από το Νιού Τζέρσεϊ εμφύτευσε υποδερμικό ηλεκτρονικό μικροεπεξεργαστή που έχει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να μεταδίδει αυτόματα πληροφορίες για τον κάτοχό του. Σύμφωνα με τον Αμερικανό γιατρό το συγκεκριμένο τεχνολογικό επίτευγμα θα αντικαταστήσει μελλοντικά τα δελτία ταυτότητας. Ο μικροεπεξεργαστής κατασκευάστηκε από την εταιρεία Applied Digital Solutions που εδρεύει στο Παλμ Mπιτς της Φλόριντα. Δεν πρόκειται, ωστόσο, για ιδιαίτερα πρωτοπορια­κή συσκευή αφού παρόμοια ηλεκτρονικά τσιπ έχουν τοποθετηθεί κάτω από την επιδερμίδα τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου κατοικίδιων ζώων ώστε οι ιδιοκτήτες να μπορούν να τα ε­ντοπίζουν και να τα αναγνωρίζουν. Ο νέος μι­κροεπεξεργαστής διαθέτει μια μικρή κεραία που εκπέμπει σήματα με αρκετά μεγάλο όγκο δεδομένων και μπορούν να διαβαστούν όταν περάσει από πάνω του φορητό σκάνερ.

Δοκιμασίες

Βέβαια, επί του παρόντος, η νέα συσκευή πρέπει να υποβληθεί σε κλινικές δοκιμασίες και να εγκριθεί από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προτού οι κατασκευαστές του το προωθήσουν προς το καταναλωτικό κοινό. Ο Αμερικανός χειρούργός από το Νιου Τζέρσεϊ δήλωσε ότι εμφύτευσε έ­να μικροεπεξεργαστή στο ισχίο του και ένα δεύτερο στο βραχίονα του το Σεπτέμβριο. Ζή­τησε, ωστόσο, να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανησυχώντας ότι θα δεχτεί δριμείες επικρίσεις. Αποφάσισε να γίνει ο ίδιος πειραματόζωο της συσκευής αφού παρακολούθησε τους άνδρες των σωστικών συνεργείων στο Παγκό­σμιο Κέντρο Εμπορίου να γράφουν με μαρκα­δόρο στο χέρι τους το όνομά τους και τον αριθ­μό του μητρώου κοινωνικής ασφάλισης ώστε να είναι δυνατή η αναγνώριση των σορών τους αν δεν έβγαιναν ζωντανοί από τα ερείπια.

Ελπίδες

Η Applied Digital έχει στηρίξει πολλές ελπί­δες στην τεχνολογία καθώς βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης και ήδη δεν κατόρθωσε να αποπληρώσει μέρος των δανείων που είχε λάβει. Ανώτατα στελέχη της τόνισαν ότι ευελπιστούν να πουλήσουν τη συ­σκευή σε ασθενείς που έχουν βηματοδότη, τεχνητό ισχίο ή γενικότερα σε όσους διαθέτουν κάποια εμφυτευμένη συσκευή στο σώμα τους. Ο μικροεπεξεργαστής θα παράσχει αμέσως το ακριβές ιατρικό ιστορικό του ασθενούς σε πε­ρίπτωση άμεσης ανάγκης. Το σήμα που θα εκ­πέμπει το τσιπ θα περιέχει το όνομα, τον αριθ­μό τηλεφώνου και διάφορες άλλες πληροφο­ρίες ή ένα κωδικό που θα παραπέμπει σε βά­ση δεδομένων αποκαλύπτοντας το ιατρικό ι­στορικό του ατόμου.

Επίσης, το σκάνερ θα διαβάζει τις πληροφορίες ακόμα και όταν ο ασθενής φορά ρούχα από απόσταση 1,2 μέτρων. Το νέο προϊόν -υπο­στηρίζει η εταιρεία­ θα μπορούσε να χρησι­μεύσει και σαν «δελτίο ταυτότητας», και μάλιστα δεν θα είναι δυνατό να κλαπεί ή να μεταβλη­θούν τα πραγματικά στοιχεία. Οι διευθυντές σωφρονιστικών καταστημάτων εξέφρασαν εν­διαφέρον για τη συσκευή, ευελπιστώντας ότι θα τους βοηθήσει στην αναγνώριση των κρα­τουμένων και των αδειούχων. Επίσης αεροπο­ρικές εταιρείες, εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας και άλλες υπηρεσίες ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν το μικροεπεξεργαστή στους εργαζομένους τους. Κάποιοι γονείς μελετούν το ενδεχόμενο της εμφυτευμένης ταυτότητας για τα μικρά παιδιά ή τους ηλικιωμένους γονείς που σε ορισμένες περιπτώσεις πιθανώς να αδυνατούν να αναφέρουν το όνομά τους, τη διεύθυνση ή τον αριθμό του τηλεφώνου τους. Η εμφύτευση του τσιπ θα γίνεται μόνο μετά τη σύμφωνη γνώμη αυτού στον οποίο θα εμφυτευτεί εκτός και αν υπάρχει διαφορετική πρόβλεψη από το νομικό πλαίσιο του κράτους.

Ερωτήματα

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η συσκευή θέτει, νέα ερωτήματα για τη σχέση του ανθρώπου και της τεχνολογίας της πληροφορικής. Πιθανώς να δημιουργήσει ορισμένα ζητήματα ηθικής ή διλήμματα περιφρούρησης του ιδιωτικού βίου αν το τσιπ εμφυτευτεί παρά τη θέληση κάποιου ή αποκαλύψει προσωπικά δεδομένα σε «μάτια που δεν θα έπρεπε».

Ο Tόμας Μόρεϊ, πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου για θέματα βιοηθικής, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, τόνισε πως η νέα συσκευή φέρνει στο νου εικόνες επιστημονικής φαντασίας και τόνισε ότι «μαζί με τα οφέλη υπάρχει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί δολίως από δυνάμεις που ασφαλώς δεν έχουν τους αγαθότερους των στόχων. Παρότι το τσιπ βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης την τελευταία διετία, οι ειδικοί της εταιρείας μόνο πρόσφατα αισθάνθηκαν έτοιμοι να προχωρήσουν με την εμφύτευση του μικροεπεξεργαστή, φοβούμενοι κυρίως αντιδράσεις των οργανώσεων προάσπισης των ατομικών δικαιωμάτων. Στις 16 Σεπτεμβρίου, ο χειρουργός απ’ το Νιού Tζέρσεϊ, χρησιμοποιώντας τοπικό αναισθητικό, τοποθέτησε με συσκευή παρόμοια με τη γνωστή μας σύριγγα τον μικροεπεξεργαστή υποδερμικά σε δυο σημεία του σώματός του. Παρόμοιοι μικροεπεξεργαστές χρησιμοποιούνται σε αεροδρόμια που προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες ασφάλειας ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες ήδη τοποθετούν τσιπ στα κλειδιά των οχημάτων ώστε να αποτραπούν οι επίδοξοι κλέφτες. «Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ξαφνικά ξέφυγε από τα γραφεία μας και εισέβαλε σε κάθε πτυχή της ζωής μας» εξηγεί ο Πολ Σάφρο, διευθυντής του Ινστιτούτου για το Μέλλον που εδρεύει στην Καλιφόρνια. «Τώρα σιγά-σιγά εισχωρεί και μέσα στο σώμα μας και η εταιρεία από Το Παλμ Mπιτς απλά έκανε την αρχή».


Πηγή: The International Herald Tribune