Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Κεραυνός διήνυσε οριζόντια απόσταση 321 χιλιομέτρων !


Οι κεραυνοί μπορούν να ταξιδέψουν τεράστιες αποστάσεις από τις μητρικές καταιγίδες τους. Οι περισσότεροι κεραυνοί διαρκούν λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου και ταξιδεύουν λίγες δεκάδες χιλιόμετρα. 

Αλλά, όχι όλοι. Κεραυνός στη νότια Γαλλία, ταξιδεύοντας 160 χιλιόμετρα στις 30 Αυγούστου 2012, διήρκεσε 7,74 δευτερόλεπτα και κατέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ διάρκειας. Αλλος, στις 20 Ιουνίου 2007, διήνυσε οριζόντια απόσταση 321 χιλιομέτρων ανάμεσα σε σύννεφα πάνω από την Οκλαχόμα των ΗΠΑ, διατρέχοντας σχεδόν τα τρία τέταρτα όλης της πολιτείας και κατακτώντας το παγκόσμιο ρεκόρ απόστασης.

 Τα δύο ..ρεκόρ, ένα για τη μεγαλύτερη διάρκεια και ένα για τη μεγαλύτερη απόσταση πιστοποίησε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), στα πλαίσια ανακοινώσεων και δημοσιευμάτων για την έξαρση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Το WMO καταγράφει διεθνώς τις ακραίες περιπτώσεις θερμότητας, κρύου, ανέμων, βροχοπτώσεων κ.ά.  Η δημοσίευση για τα παγκόσμια ρεκόρ που σχετίζονται με κεραυνούς έγινε στο «Ενημερωτικό Δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Ιστορίας».