Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Το παράδοξο


Το παράδοξο της εποχής μας είναι ότι έχουμε τα πιο ψηλά κτήρια αλλά καθόλου ψυχική διάθεση, φαρδύτερους αυτοκινητόδρομους, αλλά στενότερες απόψεις. Ξοδεύουμε περισσότερα, αλλά έχουμε λιγότερα, αγοράζουμε περισσότερα, αλλά απολαμβάνουμε λιγότερα. Έχουμε μεγαλύτερα σπίτια και μικρότερες οικογένειες, περισσότερες ευκολίες, αλλά λιγότερο χρόνο. Έχουμε περισσότερη γνώση, αλλά λιγότερη κρίση, περισσότερους εμπειρογνώμονες, όμως περισσότερα προβλήματα, περισσότερα φάρμακα, αλλά λιγότερη καλυτέρευση.


Πίνουμε πάρα πολύ, καπνίζουμε πάρα πολύ, ξοδεύουμε πάρα πολύ απρόσεκτα, γελάμε ελάχιστα, οδηγούμε πάρα πολύ γρήγορα, νευριάζουμε πολύ, μένουμε άγρυπνοι μέχρι πολύ αργά, σηκωνόμαστε κουρασμένοι, διαβάζουμε πολύ λίγο, παρακολουθούμε πάρα πολύ TV, και προσευχόμαστε σπάνια. Έχουμε πολλαπλασιάσει τις περιουσίες μας, αλλά μειώσαμε τις αξίες μας. Μιλάμε πάρα πολύ, αγαπάμε πάρα πολύ λίγο, μισούμε πάρα πολύ συχνά.

Έχουμε μάθει να βγάζουμε τα προς το ζην, αλλά όχι να ζούμε. Έχουμε προσθέσει χρόνια στη ζωή αλλά όχι ζωή στα χρόνια. Φτάσαμε στο φεγγάρι και γυρίσαμε πίσω, αλλά έχουμε πρόβλημα να διασχίσουμε το δρόμο για να συναντήσουμε ένα γείτονα. Έχουμε κάνει τα μεγαλύτερα πράγματα, αλλά όχι τα καλύτερα.

Καθαρίσαμε (;) τον αέρα, αλλά έχουμε μολύνει την ψυχή. Υπερισχύσαμε στον ατομικό κόσμο, αλλά όχι στις προκαταλήψεις μας. Γράφουμε περισσότερα, αλλά μαθαίνουμε λιγότερα. Προγραμματίζουμε περισσότερο, αλλά ολοκληρώνουμε λιγότερο. Έχουμε μάθει να ορμάμε, αλλά δεν μάθαμε να περιμένουμε. Φτιάξαμε περισσότερους υπολογιστές για να φυλάμε περισσότερες πληροφορίες, για να παραγάγουμε περισσότερα αντίγραφα από ποτέ, αλλά επικοινωνούμε όλο και λιγότερο.

Είμαστε στην εποχή του γρήγορου φαγητού και της αργής πέψης, μεγάλοι άνθρωποι και μικροί χαρακτήρες, απότομα κέρδη και ρηχές σχέσεις. Σήμερα έχουμε δύο εισοδήματα αλλά περισσότερα διαζύγια, πιο φανταχτερά σπίτια, αλλά διαλυμένες οικογένειες. Ταξιδεύουμε ταχύτατα, έχουμε πάνες μίας χρήσης, ξεφτισμένη ηθική, σχέσεις μιας νύχτας, υπέρβαρα σώματα, και χάπια που κάνουν τα πάντα φέρνουν ευθυμία, ηρεμία, το θάνατο. Είμαστε στην εποχή που όλα γίνονται για το θεαθήναι χωρίς ουσιαστικό υπόβαθρο. Είμαστε στην εποχή που η τεχνολογία μπορεί να σου φέρει ένα γράμμα, κι εσύ μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα στο να το μοιραστείς με κάποιον άλλο ή απλά να πατήσεις delete.

Μη ξεχνάς να αφιερώνεις λίγο χρόνο με τους αγαπημένους σου, επειδή δεν θα τους έχεις πάντα κοντά σου. Πες μια ευγενική λέξη στο παιδί που σε κοιτάζει με δέος, επειδή αυτό το μικρό σύντομα θα μεγαλώσει και θα ζήσει κοντά σου. Αγκάλιασε με θέρμη το διπλανό σου, επειδή αυτός είναι ο μόνος θησαυρός που μπορείς να δώσεις με την καρδιά σου και δεν κοστίζει ούτε ένα λεπτό.

Μη ξεχνάς να λες «Σ’ αγαπώ» στο σύντροφό σου και στους αγαπημένους σου, αλλά πάνω απ’ όλα να το εννοείς. Ένα φιλί και μια αγκαλιά θα επιδιορθώσει μια βλάβη μόνο όταν προέρχεται από βαθιά μέσα σου. Μη ξεχνάς να σφίγγεις τα χέρια και να απολαμβάνεις τη στιγμή γιατί μια μέρα το πρόσωπο που χαιρετάς δεν θα είναι πάλι εκεί. Δώσε χρόνο στην αγάπη, δώσε χρόνο στην κουβέντα, δώσε χρόνο στο να μοιράζεσαι τις πολύτιμες σκέψεις που έχεις στο μυαλό σου.



ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙΣ ΝΕΟΣ:

1. Σταμάτα ν’ ασχολείσαι με αριθμούς, όπως για παράδειγμα ηλικία, βάρος, ύψος. Άφησε το γιατρό σου ν’ ανησυχεί γι’ αυτά. Γι’ αυτό άλλωστε τον πληρώνεις.

2.  Κρατήστε μόνο εύθυμους φίλους .. Οι γκρίνιες σε τραβάνε και σε ρίχνουν.

3. Μη σταματάς να μαθαίνεις. Μάθε περισσότερα για τους υπολογιστές, τις τέχνες, την καλλιέργεια φυτών και λουλουδιών, οτιδήποτε. Μην αφήσεις ποτέ τον εγκέφαλο σου αδρανή. "Ένα αδρανές μυαλό είναι το εργαστήριο του διαβόλου." Και το όνομα του διαβόλου είναι Αλτσχάϊμερ. 

4.   Απόλαυσε τα απλά πράγματα.

5. Να γελάς συχνά, μακρύ και δυνατό γέλιο. Να γελάς μέχρι να σου κοπεί η αναπνοή. 

6.  Τα δάκρυα είναι αναπόφευκτα. Λυπήσου αλλά άντεξε και προχώρα. Το μόνο πρόσωπο που είναι μαζί μας ολόκληρη τη ζωή μας, είναι ο εαυτός μας. Να είσαι ΖΩΝΤΑΝΟΣ όσο ζεις.

7.  Περίβαλλε τον εαυτό σου με ότι αγαπάς, αυτό μπορεί να είναι η οικογένεια, ένα κατοικίδιο ζώο, αναμνηστικά, μουσική, φυτά, χόμπι, οτιδήποτε. Το σπίτι σου είναι το καταφύγιό σου.

8.  Φρόντισε την υγεία σου. Αν είναι καλή, συντήρησέ την. Εάν είναι ασταθής,  βελτίωσέ την. Αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι εσύ, ζήτα βοήθεια.

9.   Μην κάνεις λάθος ταξίδια. Κάνε μια βόλτα σ’ ένα πεζόδρομο, πήγαινε σε μια κοντινή πόλη, σε μια ξένη χώρα, αλλά μην πας όπου ξέρεις ότι υπάρχει αμαρτία.

10.  Πες σε κάθε ευκαιρία στους ανθρώπους που αγαπάς ότι τους αγαπάς.