Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

4 λόγοι για να ευχαριστείς τον Θεό, όταν δεν αισθάνεσαι ευλογημένος




Οι Χριστιανοί συχνά λένε, «ο Θεός είναι καλός!» Στη συνέχεια, ευχαριστούν τον Θεό για την καλοσύνη Του σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Το ακούς όταν γλίτωσε η ζωή ενός άρρωστου παιδιού, όταν μια βιοψία επέστρεψε «καλοήθης», μια δουλειά σε κίνδυνο σώθηκε και όταν ένας επαναστατημένος έφηβος επέστρεψε στον Θεό.

Αλλά τι γίνεται όταν το παιδί πεθαίνει ή τα αποτελέσματα των εξετάσεων έρχονται πίσω «καρκίνος» ή η δουλειά χάνεται ή ο έφηβος ποτέ δεν επιστρέφει; Είναι και τότε καλός ο Θεός; Μπορούμε ακόμα να είμαστε ευγνώμονες στο Θεό;


Ναι. Ο Θεός είναι καλός πάντα. Η Βίβλος το λέει. Ο Θεός δεν μπορεί να είναι καλός τη μια στιγμή και την άλλη όχι. Δεν μπορεί να είναι καλός σε μια κατάσταση και όχι σε μια άλλη.

Λίγο πολύ, όλοι το κάνουμε: Ευχαριστούμε τον Θεό και ομολογούμε την καλοσύνη Του όταν τα πράγματα εξελίσσονται όπως θα θέλαμε. Όταν οι συνθήκες είναι εύκολες. Όμως τι γίνεται όταν τα πράγματα δεν προχωράνε όπως θα θέλαμε, όταν οι συνθήκες δεν είναι καλές; Θα πρέπει να ευχαριστήσω τον Θεό, μόνο όταν η ζωή μου είναι απαλλαγμένη από προβλήματα και δυσκολίες; Μόνο τότε ο Θεός είναι καλός;

Η Βίβλος διδάσκει ότι οι καταστάσεις μας δεν υπαγορεύουν, δεν ορίζουν την καλοσύνη του Θεού. Ο χαρακτήρας του Θεού υπαγορεύει την καλοσύνη Του. Ο Θεός είναι καλός πάντα. Ως εκ τούτου, μπορούμε να ζήσουμε με μια συνεχή στάση της ευγνωμοσύνης, άσχετα από τις καταστάσεις που περνάμε.

Ο Θεός είναι καλός πάντοτε!

Θα δούμε μερικές αλήθειες από την Αγία Γραφή, για να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε μια σωστή κατανόηση της καλοσύνης του Θεού:

Το θέλημα του Θεού για τη ζωή μας είναι καλό (Ρωμ.ιβ:2). Μερικές φορές - στην πραγματικότητα συχνά – το θέλημά Του περιλαμβάνει δοκιμασίες και δυσκολίες που χρησιμοποιεί για την τελειοποίησή μας.

Σε κάθε περίπτωση, ο καλός Θεός μας, εργάζεται για το καλό μας. Ρωμ.η:28 Εξεύρομεν δε ότι πάντα συνεργούσι προς το αγαθόν εις τους αγαπώντας τον Θεόν, εις τους κεκλημένους κατά τον προορισμόν αυτού·

Η βεβαιότητα της καλοσύνης του Θεού μας δίνει τη δυνατότητα «κατά πάντα να ευχαριστούμε» (Α’ Θες.ε:18) και να διακηρύττουμε σε εύκολους και δύσκολους καιρούς, «ο Θεός είναι καλός!».

Ζώντας με την αλήθεια ότι ο Θεός είναι πάντοτε καλός!

Δεδομένου ότι ο Θεός είναι καλός πάντα, άσχετα με τις συνθήκες που περνάμε, ας αφήσουμε αυτή την αλήθεια να επηρεάσει την καθημερινότητά μας, τον τρόπο που μιλάμε και σχετιζόμαστε με τους άλλους.

   · Να θυμάσαι ότι ο Θεός είναι καλός πάντοτε. Όχι μόνο όταν τα πράγματα πάνε όπως τα θέλουμε.

  · Να Τον ευχαριστείς για την καλοσύνη Του σε κάθε περίπτωση.

  · Να είσαι ευαίσθητος στους γύρω σου που αντιμετωπίζουν δύσκολες και οδυνηρές καταστάσεις.
·   
  Να εξαγγέλλεις την καλοσύνη Του σε κάθε περίσταση, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς.

   · Αλλάζοντας την κατανόησή μας για την αγαθότητα του Θεού, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε κάθε περίσταση της ζωής και κάθε άτομο που συναντάμε. Ο Θεός είναι καλός πάντοτε!

Γιατί να είμαστε ευγνώμονες;

Ο καλός Θεός μας, αξίζει την ευγνωμοσύνη και τον έπαινο του λαού Του. Η ευγνωμοσύνη είναι η σωστή ανταπόκριση στον Θεό και στην χάρη Του στη ζωή μας.

Ο Θεός θέλει τις ευχαριστίες μας και μας λέει ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες. Αυτός, δεν χρειάζεται τίποτα από εμάς, αλλά περιμένει να ανταποκριθούμε σε αυτό που είναι και σε ό,τι κάνει, με ευγνωμοσύνη.

Ψαλμ.ν:13-15 Μήπως εγώ θέλω φάγει κρέας ταύρων ή πίει αίμα τράγων; Θυσίασον εις τον Θεόν θυσίαν αινέσεως, και απόδος εις τον Ύψιστον τας ευχάς σου· και επικαλού εμέ εν ημέρα θλίψεως, θέλω σε ελευθερώσει, και θέλεις με δοξάσει.

Δεν αξίζουμε τίποτα, αλλά ο Θεός μας προμηθεύει. Δεν αξίζουμε συγχώρεση ή σωτηρία, αλλά ο Θεός μας την παρέχει άφθονα. Κάθε καλό πράγμα στη ζωή μας είναι μια πράξη χάρης από τον στοργικό και ελεήμονα ουράνιο Πατέρα μας. Ακόμη και η δύναμη και η αντοχή σε περιόδους δυσκολίας είναι δώρα χάρης από τον Θεό.

Το να ευχαριστούμε τον Θεό για το έλεος και την καλοσύνη Του, είναι ευλογία και προνόμιο. Αλλάζει τη στάση μας και μας αποκαλύπτει την ενέργεια του Θεού στη ζωή μας. Μας ταπεινώνει και μας επιτρέπει να δούμε πόσο πραγματικά μεγάλος είναι ο Θεός μας!

Να ευχαριστούμε τον Θεό ακόμα και όταν οι καιροί είναι δύσκολοι;

Ο απόστολος Παύλος μας έδειξε πώς να ευχαριστούμε τον Θεό παρά τις περιστάσεις της ζωής μας. Δοκιμασίες, δυσκολίες, διωγμοί γέμιζαν την ζωή του Παύλου, όμως σκόπιμα συνεχώς ευχαριστούσε τον Θεό. Κάλεσε την εκκλησία σε μια συνεχή στάση ευγνωμοσύνης, ακόμη και σε περιόδους δυσκολίας. Για παράδειγμα, όταν η εκκλησία στη Θεσσαλονίκη υπέστη διωγμούς, ο Παύλος έγραψε:

Α’ Θεσ.ε:16-18 Πάντοτε χαίρετε, αδιαλείπτως προσεύχεσθε, κατά πάντα ευχαριστείτε· διότι τούτο είναι το θέλημα του Θεού προς εσάς εν Χριστώ Ιησού.

Και από τη φυλακή στη Ρώμη, ο Παύλος ενθάρρυνε την Φιλιππησίους:

Φιλ.δ:6,7 Μη μεριμνάτε περί μηδενός, αλλ' εν παντί πράγματι ας γνωρίζωνται τα ζητήματά σας προς τον Θεόν μετ' ευχαριστίας διά της προσευχής και της δεήσεως. Και η ειρήνη του Θεού η υπερέχουσα πάντα νούν θέλει διαφυλάξει τας καρδίας σας και τα διανοήματά σας διά του Ιησού Χριστού.

Ο Παύλος ήξερε ότι ακόμα και όταν οι φυσικές συνθήκες είναι ολέθριες, ο Θεός είναι παρών και εργάζεται για το καλό μας και την δόξα Του. Σκόπιμα επικεντρώνεται στο να ευχαριστεί, γιατί έτσι ανοίγει την πόρτα για χαρά και ειρήνη, ακόμη και σε καταστάσεις θλίψης και αγώνα.

4 λόγοι για να ευχαριστήσω τον Θεό σε καιρούς δύσκολους

Ακόμα κι αν είμαστε στη μέση κάποιας δοκιμασίας, δυσκολίας, ή θλίψης, ακόμα και τότε μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον Κύριο για το ποιος είναι και τι έχει κάνει για μας.

Ο ψαλμωδός, στον Ψαλμ.ριη, μας δίνει το παράδειγμα. Γνώρισε μπελάδες. Η ζωή του δεν ήταν εύκολη. Τον πρόδωσαν και του επιτέθηκαν. Είχε νιώσει παγιδευμένος σε μια απελπιστική και επικίνδυνη κατάσταση χωρίς διέξοδο.

Αλλά εν μέσω όλων αυτών των δοκιμασιών, βίωσε την προσωπική παρέμβαση του Θεού στη ζωή του. Στον Ψαλμ.ριη:8-14, ο ψαλμωδός μαρτυρεί την λύτρωση του Θεού και εκφράζει την ευγνωμοσύνη του. Σε αυτό το απόσπασμα, βρίσκουμε πολλούς λόγους να ευχαριστήσουμε τον Θεό όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολους καιρούς:

1, Ο Θεός είναι το καταφύγιό μας – Όταν μαίνεται καταιγίδα γύρω μας, μπορούμε πάντα να βρούμε ασφάλεια στην παρουσία του Θεού. Είναι το καταφύγιό μας στην καταιγίδα. «Ο Θεός είναι καταφυγή ημών και δύναμις, βοήθεια ετοιμοτάτη εν ταις θλίψεσι» (Ψαλμ.μς:1). Οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι πάντα αξιόπιστοι, να μην μπορούμε να τους εμπιστευτούμε, αλλά μπορούμε πάντοτε να εμπιστευόμαστε τον Θεό. Όπως ο ψαλμωδός, όταν είμαστε μέσα σε προβλήματα, ας ευχαριστήσουμε τον Θεό που είναι το καταφύγιό μας.

2, Ο Θεός είναι ο προστάτης μας – Όταν άνθρωποι και περιστάσεις μάχονται εναντίον μας, αυτό δεν πρέπει να μας παραξενεύει ή να ανησυχούμε για τη νίκη. Ο ίδιος ο Θεός προχωράει με τον λαό Του και μάζεται υπέρ αυτών (Δευτ.λ:3-4). Όταν ο ψαλμωδός ήταν περικυκλωμένος και κατακλυζόταν από τους εχθρούς του, η νίκη ήρθε από το όνομα του Κυρίου. Αισθάνεσαι ποτέ «κατακλυσμένος από εχθρούς»; Επικαλέσου το όνομα του Κυρίου. Ευχαρίστησέ Τον που είναι ο προστάτης σου!

3, Ο Θεός είναι η δύναμή μας - Δύναμίς μου και ύμνος είναι ο Κύριος, και έγεινεν εις εμέ σωτηρία (Ψαλμ.ριη:14). Ο Θεός σώζει! Θα μας ελευθερώσει από το πρόβλημα με τη δύναμη της ισχύς Του. Είναι ο λόγος για να ψάλουμε, γι’ αυτό ας υψώσουμε ύμνο επαίνου και ευχαριστίας στον Θεό που είναι η δύναμή μας!

4, Ο Θεός είναι πάντοτε καλός! – Επειδή ο Θεός είναι καλός, εργάζεται σε κάθε περίπτωση για το υπέρτατο καλό μας και για την δόξα Του!

Ο καλός Θεός μας είναι το καταφύγιό μας, ο προστάτης μας, και η δύναμή μας! Αν δεν μπορούμε να σκεφτούμε άλλες ευλογίες στη ζωή μας σήμερα, μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον Θεό γι’ αυτά. Ας τον ευχαριστήσουμε σήμερα, ειδικά εν μέσω των προβλημάτων.