Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012

Παγόβουνο στο μέγεθος της Ελλάδας αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Πέτερμαν

Παγόβουνο με μέγεθος 119.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, λίγο μικρότερο σε έκταση από την Ελλάδα, αποκολλήθηκε στις 17 Ιουλίου, από τον Παγετώνα Πέτερμαν, έναν από τους μεγαλύτερους της Γροιλανδίας, απο τον οποίο, δύο χρόνια νωρίτερα, είχε αποσπαστεί, ένα άλλο παγόβουνο διπλάσιου μεγέθους.
Η νέα αποκόλληση, θεωρείται πολύ σοβαρή, καθώς σημειώθηκε τόσο σύντομα μετά την πρώτη και οι ειδικοί ανησυχούν για τη συρρίκνωση του στρώματος του πάγου στη Γροιλανδία.

«Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας συνολικά συρρικνώνεται, λιώνει και μικραίνει εξαιτίας παγκόσμιων αλλαγών στις θερμοκρασίες του αέρα και του ωκεανού και των σχετικών αλλαγών στα ρεύματα κυκλοφορίας τόσο στον ωκεανό όσο και στην ατμόσφαιρα» δηλώνει ο Α. Μύνχοφ, επίκουρος καθηγητής φυσικής των ωκεανών και μηχανολογίας του Πανεπιστήμιου Ντέλαγουερ.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας γύρω από τη Γροιλανδία ανεβαίνει κατά 0.11 Κελσίου κάθε χρόνο τα τελευταία 25 χρόνια.
Η τύχη του παγόβουνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν διαφοροποιείται σε σχέση με το προηγούμενο που αποκολλήθηκε το 2010, και θεωρείται ότι θα αρχίσει να διαλύεται μόλις μπει στο θαλάσσιο δίαυλο ανάμεσα στη Γροιλανδία και τον Καναδά.

(πηγή iefimerida.gr)