Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - Διάφοροι μύθοι για το γάμο

«Μας έχουν δηλητηριάσει με παραμύθια»

Μύθος 1:    «Όλες οι προσδοκίες μας για το γάμο είναι ακριβώς ίδιες».
Ποτέ κανένα ζευγάρι δεν μπαίνει στο γάμο με ίδιες προσδοκίες. Συζήτησε, επικοινώνησε τι περιμένεις. Άκου τον άλλον με προσοχή. Τι είναι αυτό που θέλει και εκείνος να πετύχει στο γάμο του;

Μύθος 2: «Κάθε τι καλό στη σχέση μας θα γίνει καλύτερο».
Αν δε δουλέψεις στο γάμο, θα απογοητευτείς πολύ. Ο γάμος είναι το μεγαλύτερο σχολείο της ζωής. Διάβασε, μελέτα, κοπίασε. Αν δεν είσαι πρόθυμος να μάθεις και να αλλάξεις, θα δοκιμάσεις τρομερές συνέπειες.

Μύθος 3: «Κάθε τι κακό στη ζωή μου θα εξαφανιστεί».
Λάθος! Κάθε τι κακό θα επιδεινωθεί επειδή στο γάμο βγάζουμε τη «σκοτεινή μας πλευρά». Επειδή ο σύζυγός σου δεν θα αντέξει αυτό, χρειάζεται να έχεις την προθυμία να δουλέψεις, να αλλάξεις και να προσφέρεις το καλύτερο που μπορείς στη σχέση σας.

Μύθος 4: «Το ταίρι μου θα με ολοκληρώσει»
Λάθος! Το ταίρι σου θα σε προσγειώσει στην ωμή πραγματικότητα. Ο σύντροφός σου είναι ο καθρέφτης όπου βλέπεις και την καλή και τη σκοτεινή σου πλευρά. Την ευθύνη για βελτίωση την έχει ο καθένας ξεχωριστά για τον εαυτό του. Είναι τραγικό λάθος να περιμένουμε από τον άλλο να έχει την ευθύνη της δικής μας αύξησης.

«Όπως το σίδερο με σίδερο ακονίζεται, έτσι κι ο άνθρωπος ακονίζει το πρόσωπο του φίλου του» Παρ. 27:17
Ο γάμος είναι ένας θείος θεσμός όπου αναπτύσσεται και βελτιώνεται ο καθένας μας ενώ «ακονίζεται» ο χαρακτήρας μας από το σύντροφό μας.
Ο γάμος είναι ένα  ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ το οποίο μας προκαλεί ν’ ανεβούμε σε ψηλότερες κορυφές αυτογνωσίας, υπομονής και τελειοποίησης. Όμως, ούτε ο γάμος, ούτε ο σύντροφός μας μπορούν να μας ολοκληρώσουν μαγικά. Είναι μύθος να πιστεύουμε ότι θα βρούμε τον τέλειο άνθρωπο ή ότι θα τον φτιάξουμε στα μέτρα μας στην πορεία. Αν δε δουλέψουμε για να βελτιώσουμε το δικό μας χαρακτήρα πριν και μετά το γάμο, τότε θα συναντήσουμε τρομερή τριβή, πόνο και αποτυχία τα οποία θα έχουμε επιφέρει εμείς οι ίδιοι.

«Το μεγαλύτερο πόνο που θα δοκιμάσουμε τον προκαλούμε από μόνοι μας».

·        «Τι θα λέγατε αν ο Θεός ίδρυσε το γάμο για να μας κάνει άγιους, περισσότερο από να μας κάνει  ευτυχισμένους».
·        «Η επιτυχία στο γάμο δεν είναι να βρεις το «σωστό» πρόσωπο, αλλά η ικανότητα και των δύο να προσαρμοστούν στο πραγματικό πρόσωπο που αναπόφευκτα ανακαλύπτουν ότι παντρεύτηκαν»
·        «Αγάπη δεν είναι να κοιτάζει ο ένας τον άλλο στα μάτια και να του λέει ‘σ’ αγαπώ’ αλλά να κοιτάζουν κι οι δυο μαζί προς την ίδια κατεύθυνση»
·        Ο επίλογος μετά από κάθε παραμύθι «κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», είναι μια από τις τραγικότερες φράσεις σ’ ολόκληρη τη φιλολογία.
·        Είναι τραγική επειδή είναι αναληθής.
·        Είναι ένας μύθος που έχει οδηγήσει πολλές γενιές να περιμένουν κάτι από το γάμο τους που όμως ποτέ δεν θα πάρουν.
·        Ο δεσμός του γάμου είναι όπως κάθε άλλος δεσμός: ωριμάζει σιγά-σιγά.
·        Όταν η αγάπη κι η επιδεξιότητα συνεργάζονται, το αποτέλεσμα είναι ένα αριστούργημα
·        Τα καλά νέα είναι ότι τα κακά νέα μπορούν να μετατραπούν σε καλά νέα όταν αλλάξεις τη διάθεσή σου!
·        Η χαρά είναι η σοβαρή δουλειά του ουρανού
·        Μπορούν επειδή πιστεύουν ότι μπορούν