Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Χρηστότητα και αυστηρότητα


Δευτ.ζ:9-11 «Γνώρισον λοιπόν, ότι Κύριος ο Θεός σου αυτός είναι ο Θεός, ο Θεός ο πιστός, ο φυλάττων την διαθήκην και το έλεος προς τους αγαπώντας αυτόν και φυλάττοντας τας εντολάς αυτού, εις χιλίας γενεάς· και ανταποδίδων κατά πρόσωπον αυτών εις τους μισούντας αυτόν, διά να εξολοθρεύση αυτούς· δεν θέλει βραδύνει εις τον μισούντα αυτόν· θέλει κάμει εις αυτόν την ανταπόδοσιν κατά πρόσωπον αυτού. Φύλαττε λοιπόν τας εντολάς και τα διατάγματα και τας κρίσεις, τας οποίας εγώ σε προστάζω σήμερον διά να κάμνης αυτάς».
Δύο γεγονότα:
(1) Παρηγοριά και ενθάρρυνση γι’ αυτούς που αγαπάνε πραγματικά το Θεό
(2) σοβαρότατη προειδοποίηση γι’ αυτούς που Τον περιφρονούν!
Όσοι αγαπούν το Θεό και φυλάνε τις εντολές Του, μπορούν να υπολογίζουν στην πιστότητά Του και στην χάρη Του ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ και ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ!

Ρωμ.η:28 «Εξεύρομεν δε ότι πάντα συνεργούσι προς το αγαθόν εις τους αγαπώντας τον Θεόν, εις τους κεκλημένους κατά τον προορισμόν αυτού»
Όταν αγαπάμε και φοβόμαστε τον Θεό, μπορούμε να προχωράμε με θάρρος κι εμπιστοσύνη, βέβαιοι ότι όλα θα πάνε καλά.
Α΄Ιωάν.γ:21-22 «Αγαπητοί, εάν η καρδία ημών δεν μας κατακρίνη, έχομεν παρρησίαν προς τον Θεόν, και ό,τι αν ζητώμεν λαμβάνομεν παρ' αυτού, διότι φυλάττομεν τας εντολάς αυτού και πράττομεν τα αρεστά ενώπιον αυτού».
Σοβαρή αλήθεια: Ο Θεός ευαρεστείται σ’ αυτούς που Τον φοβούνται και αγαπούν να υπακούν στις εντολές Του.
Α΄Ιωάν.ε:3 «Διότι αύτη είναι η αγάπη του Θεού, το να φυλάττωμεν τας εντολάς αυτού· και αι εντολαί αυτού βαρείαι δεν είναι».
Η υπακοή αυτή δεν προηγείται της θέσης μας (τέκνα Θεού) αλλά ακολουθεί αυτή τη θέση. Δεν υπακούω για να γίνω παιδί του Θεού αλλά επειδή είμαι παιδί του Θεού!
Δευτ.ζ:10 «και ανταποδίδων κατά πρόσωπον αυτών εις τους μισούντας αυτόν, διά να εξολοθρεύση αυτούς· δεν θέλει βραδύνει εις τον μισούντα αυτόν· θέλει κάμει εις αυτόν την ανταπόδοσιν κατά πρόσωπον αυτού».
Αν στο προηγούμενο εδάφιο αυτοί που αγαπούν το Θεό ενθαρρύνονται να φυλάνε τις εντολές Του, εδώ υπάρχει μια σοβαρότατη προειδοποίηση για εκείνους που Τον μισούν!
Έρχεται ο καιρός που ο Θεός θα ενεργήσει πρόσωπο με πρόσωπο με τους εχθρούς Του.
Είναι τρομερό να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν άνθρωποι που μισούν το Θεό.
Ασφαλώς λίγοι θα παραδεχτούν ότι μισούν το Θεό, αλλά δυστυχώς υπάρχουν μόνο δύο θέσεις: ΥΠΕΡ και ΚΑΤΑ.
Ιωάν.ιε:18, 25 «Εάν ο κόσμος σας μισή, εξεύρετε ότι εμέ πρότερον υμών εμίσησεν….. Αλλά τούτο έγεινε διά να πληρωθή ο λόγος, ο γεγραμμένος εν τω νόμω αυτών, Ότι εμίσησάν με δωρεάν.
Μάρκ.θ:40 «Επειδή όστις δεν είναι καθ' ημών, είναι υπέρ ημών».
Γενικά, οι άνθρωποι δεν καθυστερούν να δείξουν κάτω από ποια σημαία βρίσκονται.
Ρωμ.η:7 «διότι το φρόνημα της σαρκός είναι έχθρα εις τον Θεόν· επειδή εις τον νόμον του Θεού δεν υποτάσσεται· αλλ' ουδέ δύναται».
Ο Θεός διακηρύττει ότι: «δεν θέλει βραδύνει εις τον μισούντα αυτόν».
Καλά θα κάνουν οι άνθρωποι να προσέξουν αυτό το λόγο! Είναι κάτι που δεν θέλουν να το ακούν και προσποιούνται ότι δεν το πιστεύουν.
Προσπαθούν να πείσουν τους εαυτούς τους ότι ένας Θεός αγάπης και ελέους, αγαθός και τρυφερός, δεν μπορεί να μεταχειρίζεται τα πλάσματά Του με τόση αυστηρότητα, σαν τον κακό Θεό της Π. Διαθήκης.
Ξεχνάνε ότι ο Θεός είναι τέλειος στις κρίσεις Του όσο και στη χάρη Του.
Φαντάζονται ότι ο Θεός θα κρίνει επιπόλαια ή θα παραβλέψει το κακό κι εκείνους που το έπρατταν.
Αυτό είναι πλάνη που σύντομα θα φέρει τους οδυνηρούς καρπούς της.
Είναι αλήθεια ότι ο Θεός με την υπέρτατη χάρη Του μπορεί να:
·        Συγχωρεί τις αμαρτίες μας
·        Εξαλείφει τις παραβάσεις μας
·        Καλύπτει τα σφάλματά μας
·        Μας δικαιώνει τέλεια
·        Μας δίνει το πνεύμα της υιοθεσίας
Όλα αυτά συμβαίνουν εξαιτίας της ενέργειας της χάρης του Θεού, διά Ιησού Χριστού:
Ρωμ.ε:21 «ίνα καθώς εβασίλευσεν η αμαρτία διά του θανάτου, ούτω και η χάρις βασιλεύση διά της δικαιοσύνης εις ζωήν αιώνιον διά Ιησού Χριστού του Κυρίου ημών».
Δεν σημαίνει ότι ο Θεός παραμερίζει την αμαρτία σαν ασήμαντη, ότι χαλάρωσε η κυβέρνηση του Θεού.
Δεν υποβιβάζεται η αγιότητά Του!
Αντίθετα, ο Θεός φανερώνει το μίσος Του για την αμαρτία. Έχει σκοπό να την καταδικάσει και να την τιμωρήσει αιώνια.
Αν θέλουμε να δούμε τις προθέσεις του Θεού, την οργή Του κατά της αμαρτίας και τον πραγματικό χαρακτήρα της αγιότητάς Του, δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε στο σταυρό.
Ν’ ακούσουμε την κραυγή αγωνίας αυτού στον οποίο ο Θεός ευαρεστήθηκε (Ματθ.κζ:46).
Ποτέ πριν δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο ούτε πρόκειται να γίνει ξανά!
Ο σταυρός, είναι το μέτρο του Θεού κατά της αμαρτίας και της αγάπης Του προς τον αμαρτωλό.
Ιωάν.γ:36 «Όστις πιστεύει εις τον Υιόν έχει ζωήν αιώνιον· όστις όμως απειθεί εις τον Υιόν δεν θέλει ιδεί ζωήν, αλλ' η οργή του Θεού μένει επάνω αυτού».
Το εδάφιο αυτό αντικρούει την παγκόσμια καταλλαγή και εκμηδένιση των αμαρτωλών (ζώα).
Αν ο Θεός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγαπητό Του Γιο, για να σώσει το λαό Του από τις αμαρτίες τους, είναι δυνατόν να σωθούν όσοι μένουν στις αμαρτίες τους;
Α΄Πέτρ.δ:17-18 «Διότι έφθασεν ο καιρός του να αρχίση η κρίσις από του οίκου του Θεού· και αν αρχίζη πρώτον αφ' ημών, τι θέλει είσθαι το τέλος των απειθούντων εις το ευαγγέλιον του Θεού; και αν ο δίκαιος μόλις σώζηται, ο ασεβής και αμαρτωλός που θέλει φανή;»
Ο Θεός παιδεύει τους δικούς Του επειδή είναι δικοί Του για να μην κατακριθούν με τον κόσμο (Α΄Κορ.ια:32).
Οι άνθρωποι μπορεί ν’ ακολουθούν τον δρόμο τους «ειρηνικά», αλλά έρχεται η ημέρα του Κυρίου!
Πράξ.ιζ:31 «διότι προσδιώρισεν ημέραν εν ή μέλλει να κρίνη την οικουμένην εν δικαιοσύνη, διά ανδρός τον οποίον διώρισε, και έδωκεν εις πάντας βεβαίωσιν περί τούτου, αναστήσας αυτόν εκ νεκρών».