Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Ματθ.κδ:6-7 αλλά δεν είναι έτι το τέλος.




Το Ματθ.κδ:6 λέει, «Θέλετε δε ακούσει πολέμους και φήμας πολέμων· προσέχετε μη ταραχθήτε· επειδή πάντα ταύτα πρέπει να γείνωσιν, αλλά δεν είναι έτι το τέλος».

ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ.

Δεδομένου ότι οι πόλεμοι και οι φήμες των πολέμων πρέπει να γίνουν, υπάρχει μια τάση να πιστεύουμε ότι το τέλος σηματοδοτείται από αυτούς, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Στην πραγματικότητα, αυτή η προειδοποίηση έχει αγνοηθεί σε όλη την ιστορία της εκκλησίας. Πολύ συχνά πολλοί πίστευαν ότι λόγω των στρατιωτικών συγκρούσεων, το τέλος έχει έρθει. Με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στον οποίο εμπλέκονται σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, ορισμένοι μπορεί να μπουν στον πειρασμό να σκεφτούν ότι αυτό είναι ένα σημάδι του τέλους. Αν και πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο τέλος της οικονομίας της εκκλησίας, δεν είναι για τον λόγο αυτό. Που αναφέρεται το «δεν είναι έτι το τέλος;».


Είδαμε προηγουμένως ότι το Ματθ.κδ:4-31 καλύπτει την χρονική περίοδο γνωστή σαν η 70η εβδομάδα του Δανιήλ ή πιο γνωστή σαν η Μ. Θλίψη. Έτσι, ο Χριστός λέει στους μαθητές Του ότι όταν βλέπει κανείς την αρχή των ωδίνων – τις πρώτες κρίσεις της Αποκ.ς - αυτό δεν είναι το τέλος της επταετούς περιόδου της Θλίψης, αλλά μόνο η αρχή. Πολλά περισσότερα γεγονότα πρέπει να ξεδιπλωθούν προτού να μπορέσει κανείς να «ανακύψει και σηκώσει την κεφαλήν του, διότι πλησιάζει η απολύτρωσίς του» (Λουκ.κα:28).

Μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι οι διάφορες πολεμικές συρράξεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια σειρά γεγονότων που θα κατέληγαν στην αρχή της θλίψης. Δεν λέω ότι αυτά τα τρέχοντα γεγονότα θα το κάνουν αυτό, μόνο ότι θα μπορούσαν! Δεν το γνωρίζουμε, ζούμε ακόμα στην οικονομία της εκκλησίας, η οποία θα τελειώσει όταν γίνει η Αρπαγή πριν από την αρχή της Θλίψης. Έτσι, άσχετα με το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, δεν είναι συγκεκριμένα γεγονότα που προφητεύτηκαν στη Βίβλο, η Γραφή δεν προφητεύει γεωπολιτικά γεγονότα της οικονομίας της εκκλησίας.

ΕΘΝΟΣ ΕΠΙ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΕΠΙ ΒΑΣΙΛΕΙΑΝ

Το πρώτο μισό του Ματθ.κδ:7 λέει, «ἐγερθήσεται γὰρ ἔθνος ἐπὶ ἔθνος καὶ βασιλεία ἐπὶ βασιλείαν».

Ησ.ιθ:2 Και θέλει σηκώσει Αιγυπτίους κατά Αιγυπτίων, και θέλουσι πολεμήσει έκαστος κατά του αδελφού αυτού και έκαστος κατά του πλησίον αυτού· πόλις κατά πόλεως, βασιλεία κατά βασιλείας.

Β’ Χρον.ιε:5,6 και κατ' εκείνους τους καιρούς δεν ήτο ειρήνη εις τον εξερχόμενον και εις τον εισερχόμενον, αλλ' ήσαν μεγάλαι ταραχαί επί πάντας τους κατοίκους των τόπων· και εφθείρετο έθνος υπό έθνους και πόλις υπό πόλεως· διότι ο Θεός κατέθλιβεν αυτούς εν πάση στενοχωρία·

Μάλλον πρόκειται για Εβραϊκό ιδιωματισμό που σημαίνει μεγάλες ταραχές.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ

Λαμβάνοντας υπόψη τα εδ.6,7, αυτό το απόσπασμα περιγράφει μελλοντικά γεγονότα που θα συμβούν κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της Θλίψης. Δεδομένου ότι το Ματθ.κδ:6-7 είναι παράλληλο με την δεύτερη σφραγίδα στην Αποκ.ς:3-4, φαίνεται να ταιριάζει γραφικά σαν μέρος της μελλοντικής Θλίψης.

Αποκ.ς:4 Και εξήλθεν άλλος ίππος κόκκινος, και εις τον καθήμενον επ' αυτόν εδόθη να σηκώση την ειρήνην από της γης, και να σφάξωσιν αλλήλους, και εδόθη εις αυτόν μάχαιρα μεγάλη.

Έτσι, στις αρχές της Θλίψης ο αντίχριστος εμπλέκεται σε πόλεμο κατά των εθνών και των βασιλείων (βλ. επίσης Δαν.ζ:8, 23-24).