Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Συμβουλές για το κήρυγμα



Θα ήθελα κάποιες βασικές συμβουλές για το κήρυγμα. Πώς μπορώ να ξεκινήσω;

Η διακονία μας δεν παρέχει προσωπικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, αλλά μπορούμε να δώσουμε κάποιες βασικές συμβουλές για το κήρυγμα. Πρώτον, το κήρυγμα είναι μια διαδικασία έκθεσης (ή ερμηνείας) του λόγου του Θεού. Το κήρυγμα δεν είναι μια ομιλία – και μάλλον δεν είναι κάτι διασκεδαστικό. Το κήρυγμα είναι πάντα θέμα διδασκαλίας και εφαρμογής του λόγου του Θεού στον λαό του Θεού, όπως είπε ο Παύλος:


Β’ Τιμ.δ:1-4 Διαμαρτύρομαι λοιπόν εγώ ενώπιον του Θεού και του Κυρίου Ιησού Χριστού, όστις μέλλει να κρίνη ζώντας και νεκρούς εν τη επιφανεία αυτού και τη βασιλεία αυτού, κήρυξον τον λόγον, επίμενε εγκαίρως ακαίρως, έλεγξον, επίπληξον, πρότρεψον, μετά πάσης μακροθυμίας και διδαχής. Διότι θέλει ελθεί καιρός ότε δεν θέλουσιν υποφέρει την υγιαίνουσαν διδασκαλίαν, αλλά θέλουσιν επισωρεύσει εις εαυτούς διδασκάλους κατά τας ιδίας αυτών επιθυμίας, γαργαλιζόμενοι την ακοήν, και από μεν της αληθείας θέλουσιν αποστρέψει την ακοήν αυτών, εις δε τους μύθους θέλουσιν εκτραπή.

Παρατηρήστε ότι πρωταρχικό μέλημα του Παύλου στον Τιμόθεο, έναν νεαρό κήρυκα, ήταν να κηρύττει τον λόγο του Θεού και όχι μύθους και άχρηστες ιστορίες. Δυστυχώς, πολλοί ποιμένες και κήρυκες σήμερα αγνοούν τις συμβουλές του Παύλου και συνεχίζουν να κηρύττουν άχρηστα λόγια αντί να διδάσκουν τον λόγο του Θεού. Το κήρυγμα πρέπει να επικεντρώνεται στην αποκάλυψη του κειμένου της Γραφής, διαφορετικά στερείται οποιασδήποτε εγκυρότητας.

Δεύτερο, δεν μπορείς να κηρύξεις τον λόγο του Θεού αν δεν γνωρίζεις τον λόγο του Θεού. Γι’ αυτό, κάθε κήρυκας, πρέπει να εφαρμόσει μια δια βίου συνήθεια εκμάθησης του λόγου του Θεού. Πρέπει να αφοσιωθείς στην μελέτη της Γραφής σε βάθος και με επιμέλεια, ώστε να είσαι προετοιμασμένος να διδάξεις τους άλλους. Δεν υπάρχουν συντομεύσεις στις ώρες μελέτης και προετοιμασίας.

Τέλος, κανένας κήρυκας δεν μπορεί να περιμένει να επηρεάσει τους ανθρώπους για την Βασιλεία, εκτός και μέχρι να κληθούν και να εξοπλιστούν από το Πνεύμα του Θεού για τον σκοπό αυτό. Γι' αυτό σε ενθαρρύνω να ζητήσεις τον Κύριο στην προσευχή και με την επιβεβαίωση άλλων ευσεβών ανθρώπων πριν υποτεθεί ότι έχεις καλεστεί να κηρύξεις τον λόγο. Εάν και άλλοι συμφωνήσουν ότι έχεις κληθεί για να κάνεις αυτό το έργο, τότε μπορούν οδηγούμενοι από το Πνεύμα να επιθέσουν χείρας πάνω σου και να επιβεβαιώσουν την κλήση σου.

Πρόσεξε πριν ξεκινήσεις να κηρύττεις να έχεις αυτή την επιβεβαίωση, όπως μας προειδοποιεί ο Ιάκωβος:

Ιακ.γ:1 Μη γίνεσθε πολλοί διδάσκαλοι, αδελφοί μου, εξεύροντες ότι μεγαλητέραν κατάκρισιν θέλομεν λάβει·