Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Ματθ.κδ:7 λιμοί και σεισμοί



Τώρα που είδαμε το πρώτο μισό του Ματθ.κδ:7, θα εξετάσουμε το δεύτερο μισό του εδαφίου που λέει, «ἐγερθήσεται γὰρ ἔθνος ἐπὶ ἔθνος καὶ βασιλεία ἐπὶ βασιλείαν καὶ ἔσονται λιμοὶ καὶ σεισμοὶ κατἆ τόπους· πάντα δὲ ταῦτα ἀρχὴ ὠδίνων» (7-8). Τι γίνεται με τους λιμούς και τους σεισμούς;

ΛΙΜΟΙ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΙ

Είπαμε και υποστηρίξαμε προηγουμένως, ότι το Ματθ.κδ:4-14 καλύπτει το πρώτο μισό της επταετούς περιόδου Θλίψης. Δεδομένου ότι γνωρίζουμε ότι το «βδέλυγμα της ερήμωσης» (Ματθ.κδ:15) συμβαίνει στα μέσα της επταετίας (Δαν.θ:24-27), τα γεγονότα πριν από το εδ.15 θα συμβούν στο πρώτο μισό της Θλίψης. Αυτό επιβεβαιώνεται περαιτέρω από τη συσχέτιση των μεγάλων γεγονότων του Ματθ.κδ:4-8 με τις τέσσερις πρώτες σφραγίδες της Αποκ.ς:1-8. Αυτό θα σήμαινε ότι οι λιμοί και οι σεισμοί του Ματθ.κδ:7 αναφέρονται σε μελλοντικό χρόνο (Αποκ.ς:5-8), και όχι σε οποιαδήποτε γεγονότα που έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2.000 ετών ούτε για οτιδήποτε στις μέρες μας.


Υπήρξαν, χωρίς αμφιβολία, σεισμοί και λιμοί τον πρώτο αιώνα και κατά τη διάρκεια κάθε γενιάς από τότε. Όχι μόνο ψευδόχριστοι και ψευδοπροφήτες, πόλεμοι και φήμες πολέμων, σεισμοί και λιμοί συμβαίνουν πάντοτε σε όλη την ιστορία της εκκλησίας, αλλά το ίδιο ισχύει και για τους διωγμούς, τους αποστάτες, στους οποίους αναφέρεται ο Ιησούς στο Ματθ.κδ:9,10,12 και 13.

Το πλαίσιο αυτού του αποσπάσματος είναι μια μελλοντική εποχή Θλίψης στην οποία θα συμβούν αυτά τα γεγονότα, σαν μέρος της άμεσης οργής και κρίσης του Θεού. Οι σημερινοί σεισμοί και λιμοί και κατά τη διάρκεια του πρώτου αιώνα, δεν εκπλήρωσαν αυτή την προφητεία, αφού το πλαίσιο αυτού του αποσπάσματος είναι για το μέλλον. Ας το δούμε.

ΛΙΜΟΙ

Λιμός σημαίνει  «πείνα». Αυτή η λέξη χρησιμοποιείται επίσης στην Αποκ.ς:8.

Αν ο Χριστός αναφέρεται σε μια χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού της Θλίψης, σε τι αναφέρεται; Πιστεύω ότι η Αποκ.ς:5-6 είναι ένα παράλληλο απόσπασμα: «Και ότε ήνοιξε την τρίτην σφραγίδα, ήκουσα το τρίτον ζώον λέγον· Έρχου και βλέπε. Και είδον, και ιδού, ίππος μέλας, και ο καθήμενος επ' αυτόν είχε ζυγαρίαν εν τη χειρί αυτού. Και ήκουσα φωνήν εν μέσω των τεσσάρων ζώων λέγουσαν· Μία χοίνιξ σίτου δι' εν δηνάριον και τρεις χοίνικες κριθής δι' εν δηνάριον, και το έλαιον και τον οίνον μη βλάψης».

Ακόμα κι αν η λέξη «λιμός» δεν χρησιμοποιείται, το απόσπασμα είναι μια κατάλληλη περιγραφή λιμού και είναι μια από τις πρώτες κρίσεις της περιόδου της Θλίψης.

Τόσο οι λιμοί όσο και οι σεισμοί χαρακτηρίζονται από τη φράση «κατά τόπους». Αυτό σημαίνει, «από τόπο σε τόπο», ότι οι εν λόγω καταστροφές θα είναι ευρέως διαδεδομένες.  Αυτή η παγκόσμια διάσταση ταιριάζει σε μια μελλοντική κατανόηση του εδαφίου και δεν μπορεί να περιοριστεί στον πρώτο αιώνα και στην περιοχή του Ισραήλ μόνο.

Η θέση των λιμών πριν από τους σεισμούς στο εδάφιο, μπορεί να σημαίνει ότι οι λιμοί προκύπτουν από τις καταστροφές των πολέμων που μόλις αναφέρθηκαν (Αποκ.ς:3-6). Αν ακολουθήσουμε τη σειρά από την Αποκάλυψη, τότε είναι σαφές ότι ο λιμός είναι το αποτέλεσμα του πολέμου, όπως συμβαίνει συνήθως.

Οι πρετεριστές πιστεύουν ότι η προφητεία του Χριστού για λιμούς, εκπληρώθηκε κατά κάποιο τρόπο το 70 μ.Χ. όταν οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν το Ναό και την Ιερουσαλήμ.

Όπως και οι λεπτομέρειες των άλλων θεμάτων που εξετάσαμε σε αυτό το πλαίσιο, οι λιμοί του Ματθ.κδ δεν έχουν συμβεί ακόμα. Θα συμβούν κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού της Θλίψης. Αυτοί οι λιμοί θα λάβουν χώρα σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο, πιθανόν σαν αποτέλεσμα του προηγούμενου πολέμου.


ΣΕΙΣΜΟΙ

Για τους ίδιους λόγους που αναφέραμε προηγούμενα, δεν νομίζω ότι αυτοί οι σεισμοί που θα γίνουν σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο, έχουν ήδη γίνει στο παρελθόν, ούτε είναι αυτοί που συμβαίνουν στις μέρες μας. Ακριβώς όπως οι λιμοί που προηγήθηκαν, οι σεισμοί σε αυτό το απόσπασμα είναι παράλληλοι με αυτούς που περιγράφονται σαν η τέταρτη σφραγίδα στην Αποκ.ς:7-8. «Και ότε ήνοιξε την σφραγίδα την τετάρτην, ήκουσα φωνήν του τετάρτου ζώου λέγουσαν· Έρχου και βλέπε. Και είδον, και ιδού, ίππος ωχρός, και ο καθήμενος επάνω αυτού ωνομάζετο θάνατος, και ο Άδης ηκολούθει μετ' αυτού· και εδόθη εις αυτούς εξουσία επί το τέταρτον της γης, να θανατώσωσι με ρομφαίαν και με πείναν και με θάνατον και με τα θηρία της γης».

Ο τέταρτος αναβάτης της τέταρτης σφραγίδας είναι σε ένα χλωμό άλογο. Το όνομά του είναι «Θάνατος». Θανατώνει το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό αντιστοιχεί στα λόγια του Κυρίου ότι θα υπάρξουν «λιμοὶ καὶ σεισμοὶ κατἆ τόπους».

Το Λουκ.κα:11, παράλληλο του Ματθ.κδ:7 λέει, «σεισμοί τε μεγάλοι». Άρα, αυτοί δεν θα είναι συνηθισμένοι σεισμοί που ο Κύριός μας προβλέπει, αλλά μεγάλοι ή τεράστιοι. Τόσο μεγάλοι, που προκαλούν μεγάλο αριθμό θανάτων σε όλο τον κόσμο.

Η ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΩΔΙΝΩΝ

Έχουμε ήδη ασχοληθεί με αυτό το απόσπασμα προηγούμενα. Με βάση τη χρήση της Παλαιάς Διαθήκης για τις ωδίνες, στον Ιερεμ.λ:6-7, φαίνεται ότι μιλάει ο Ιησούς στο Ματθ.κδ και ο Παύλος στην Α’ Θες.ε:3. Οι ωδίνες ήταν μια σαφής έκφραση στον ραββινικό Ιουδαϊσμό για τη θλίψη. Έτσι, οι ωδίνες αρχίζουν με την έναρξη της περιόδου της Θλίψης και κορυφώνονται με τη δεύτερη έλευση του Χριστού. Ως εκ τούτου, τα γεγονότα του Ματθ.κδ:4-7 περιγράφονται σαν γεγονότα που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της Θλίψης και δεν σηματοδοτούν το τέλος, το οποίο είναι η δεύτερη έλευση του Ιησού (Ματθ.κδ:27-31).


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Δύο σημαντικά χαρακτηριστικά του πρώτου μέρους της Θλίψης θα είναι η εμφάνιση λιμών και σεισμών, οι οποίοι πιθανότατα θα ακολουθήσουν μια εποχή παγκόσμιων πολέμων μεταξύ εθνών και βασιλείων. Αυτές δεν είναι δυνατό να είναι αναφορές σε προηγούμενα ή σημερινά γεγονότα.

Οι λιμοί, οι πανδημίες και οι σεισμοί των τελευταίων είκοσι πέντε ετών ήταν τρομακτικοί. Αλλά αυτά είναι ασήμαντα σε σύγκριση με εκείνα στα οποία αναφέρεται εδώ ο Κύριός μας, τα επιβλητικά γεγονότα που λένε σε όλη τη γη, ότι η ημέρα της οργής πλησιάζει με ταχείς ρυθμούς.

Ο κόσμος έχει δει πολλούς σεισμούς, λιμούς, πληγές, ακόμη και διάφορα ουράνια σημάδια, αλλά αυτά δεν θα είναι τίποτα σε σύγκριση με τις καταστροφές των έσχατων καιρών. Θα εμφανιστούν σε διάφορα μέρη και προφανώς ταυτόχρονα».

Ακόμα κι αν υπήρξαν λιμοί και σεισμοί στο παρελθόν, είναι απλά μια προθέρμανση για το τι ο Θεός θα επιφέρει κατά τη διάρκεια της μελλοντικής περιόδου της Θλίψης. Όταν συμβούν αυτά τα θαυμαστά γεγονότα, δεν θα υπάρχει αμφιβολία ότι εκπληρώνονται οι λεπτομέρειες του Ματθ.κδ. Βαδίζουμε προς εκείνη την ημέρα που ο Θεός θα κρίνει και θα απομακρύνει το κακό, ώστε να μπορέσει να εγκαθιδρύσει την δικαιοσύνη Του για χίλια χρόνια. Μακάρι αυτή η μέρα να έρθει σύντομα! Μαράν αθά!