Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Ιστορική απόφαση: "δραπετεύσατε από τον εξευτελισμό γι' αυτό είστε αθώοι"

Σε μια ιστορική απόφαση,το μονομελές πλημμελειοδικείο της Ηγουμενίτσας κήρυξε αθώους 17 κατηγορούμενους για απόδραση, ενώ επέβαλε στο Δημόσιο να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα.Πρόκειται για παράνομους μετανάστες οι οποίοι είχαν αποδράσει τη νύχτα της 30ης Σεπτεμβρίου 2012 από τα κρατητήρια του λιμενικού, τα οποία χρησιμοποιεί για τις "ανάγκες" της, η αστυνομία, στη Ηγουμενίτσα. Ειδικότερα, την ώρα που οι φύλακες των κρατητηρίων εισήλθαν για να αφαιρέσουν τα απορρίμματα των κρατουμένων, οι τελευταίοι τους απώθησαν βίαια και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Το δικαστήριο έκρινε ότι παραβιάστηκαν τα άρθρα 3, 8 και 13 της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, καθώς και τα άρθρα 25 και 32 του ποινικού κώδικα, σύμφωνα με τα οποία δεν είναι άδικη και δεν καταλογίζεται στον δράστη η πράξη που τελεί για να αποτρέψει παρόντα και αναπότρεπτο με άλλα μέσα κίνδυνο που απειλεί το πρόσωπό του.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου αποδείχθηκε  ότι οι συνθήκες κράτησης που βίωναν οι κρατούμενοι μέχρι την ημέρα απόδρασης τους είναι άθλιες και άκρως επικίνδυνες για ανθρώπινα όντα. "Δραπετεύσατε από τον εξευτελισμό γι' αυτό είστε αθώοι" υποστήριξε όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, ο πλημμελειοδίκης Αθ. Τερζούδης. 

Στην απόφαση σημειώνεται πως:
1) Το κρατητήριο στο οποίο κρατούνταν ουδέποτε καθαρίζεται ή απολυμαίνεται και γενικότερα δεν τηρούνται εντός αυτού ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες καθαριότητας και υγιεινής (υπάρχει μόνο μία χημική τουαλέτα για όλους τους κρατουμένους και βρίσκεται στο χώρο που κοιμούνται, δεν υφίσταται στο κρατητήριο καμία παροχή νερού, οι δε κρατούμενοι υποφέρουν από ψείρες, ψύλλους, ψωρίαση, τύφο, δερματικές παθήσεις και λοιπές λοιμώδεις μεταδοτικές ή μη ασθένειες). Έτσι, ο χώρος κράτησης των κατηγορουμένων αποτελεί σοβαρή εστία μικροβίων, ιών και λοιπών βλαπτικών για τον άνθρωπο μικροοργανισμών, η ανάπτυξη των οποίων ευνοείται από τη συνεχή σώρευση μεγάλου αριθμού κρατουμένων από διάφορες χώρες προέλευσης (κυρίως της Ασίας ή της Αφρικής), που δεν έχουν πλυθεί / καθαριστεί ή αλλάξει ρουχισμό επί εβδομάδες ή και μήνες.
2) Στο εν λόγω κρατητήριο, που έχει συνολικό εμβαδά 15 m2 στοιβάζονται άνω των 30 άτομα, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί ο χώρος για όλους και να αδυνατούν να ξαπλώσουν όλοι τα βράδια στο έδαφος (δεν υφίστανται κλίνες) για να κοιμηθούν.
3) Οι κατηγορούμενοι ήσαν περιορισμένοι στο κρατητήριο επί 24 ώρες το 24 τετράωρο χωρίς δυνατότητα εξόδου, άσκησης, αναψυχής ή αυλισμού. 

«Ως εκ τούτου, κρίνεται ότι απέδρασαν για να αποτρέψουν σοβαρό και αναπότρεπτο με άλλα μέσα κίνδυνο που απειλούσε χωρίς δική τους υπαιτιότητα την υγεία τους και ειδικότερα για να αποτρέψουν τη μόλυνση τους από μεταδοτικές μολυσματικές ασθένειες, δεδομένης της ιδιαιτέρως δυσχερούς πρόσβασης τους σε ιατρική φροντίδα, φαρμακευτική αγωγή και νοσοκομειακή περίθαλψη. Για το λόγο αυτό κρίνεται ότι αίρεται ο αρχικός καταλογισμός της (αρχικώς και τελικώς) άδικης πράξης της απόδρασης που τέλεσαν» αναφέρεται στην απόφαση.