Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

όπλα που ρίχνουν πλαστικές σφαίρες χρησιμοποιούνται από την αστυνομία

Περίπου 130 όπλα, που εκτοξεύουν σφαίρες από καουτσούκ φέρεται να έχει στην διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ. και ήδη εμφάνισε ένα από αυτά την Τετάρτη, κατά τις επιχειρήσεις κατάληψης κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας το Βήμα.

Πρόκειται για το όπλο MR-35, της γαλλικής εταιρείας Manurhin, το οποίο όπου έχει χρησιμοποιηθεί έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς στην πράξη μπορεί να αποβεί θανάσιμο, ιδίως αν ο "στόχος", απέχει μακρύτερα από 7 μέτρα.
Σε αυτή την απόσταση το θύμα, νοιώθει έντονο πόνο εφόσον χτυπηθεί στο σώμα και αδρανοποιείται- σε μεγαλύτερες αποστάσεις, η ελαφριά ελαστική σφαίρα, επηρεάζεται από τον αέρα, και χάνει το στόχο της. 
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο "διαδηλωτής", μπορεί να χτυπηθεί όχι εκεί που υποτίθεται ότι σημάδευε ο αστυνομικός, αλλά στο κεφάλι, στα μάτια κλπ, ή η σφαίρα να χτυπήσει κάποιον άλλο.

Τα όπλα στοιχίζουν περίπου 700 έως 800 ευρώ το ένα και μπορούν να εκτοξεύσουν σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα, πέντε σφαιρίδια καουτσούκ (κόστους περίπου 20 ευρώ η μία), τα οποία κτυπούν τους ανθρώπινους στόχους, με ταχύτητα περίπου 112 μέτρων το δευτερόλεπτο.
Ακόμα οι άνδρες των ΕΚΑΜ (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα) έφεραν νέο πανάκριβο εξοπλισμό, νέα αντιβαλλιστικά κράνη, νέες πυρίμαχες φόρμες, νέες προσωπίδες αερίων, νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Σημειώνεται ότι αναφορές για χρήση τέτοιων όπλων είχαν υπάρξει και προ διετίας στις επιχειρήσεις καταστολής στην Κερατέα, ενώ καταγγελίες για χρήση τους υπήρξαν και στις επιχειρήσεις εναντίον των κατοίκων της Χαλκιδικής για τα μεταλλεία χρυσού.