Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Υπάρχει Θεός!

Στον άθεο κόσμο μας, το να θυμηθούμε ότι υπάρχει ο Θεός, μάλλον παρήγορο και ενθαρρυντικό ακούγεται. Δυστυχώς όμως αυτό δεν ισχύει στις μέρες μας.

Ακούσαμε τόσο πλουσιοπάροχα να αναφέρονται διάφοροι στο Θεό με αφορμή την κλωνοποίηση και τον σχηματισμό ανθρώπινου ιστού από δερματικά κύτταρα, ο οποίος και κυοφορήθηκε από γυναίκα. «Αγγίξαμε το Θεό... Πλησιάσαμε το Θεό... 

Νιώθουμε σαν θεοί.. Θα γίνουμε και μεις θεοί,... όπως ο Θεός. Θα φτιάξουμε ζωή... κατασκευάζουμε ζωή.

Από τη μια πλευρά, έστω και κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, ο Θεός ξανα­βρήκε τη θέση Του. Ο Μεγάλος, ο Ύψιστος Δημιουργός, που μέχρι τώρα ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχει και ότι όλα έγιναν μόνα τους, στην τύχη, με οδηγό τη βιοχημεία και τις συμπτώσεις... ξανάγινε... Θεός.

Θυμηθήκαμε όμως το Θεό για να Τον γκρεμίσουμε από το ύψος του μεγα­λείου Του, για να Του πούμε ότι Τον αγγίζουμε, Τον πλησιάζουμε. Αναφέρουμε το Θεό για να δείξουμε την υπεροχή μας σαν άνθρωποι, να Του υποδείξουμε ότι Τον ζυγώνουμε και συνεπώς θα Τον κατε­βάσουμε, θα Τον αχρηστέψουμε, θα Τον ξεπεράσουμε.

Αυτό είναι το τραγικό γνώρισμα της εποχής μας, του κόσμου μας, ο εγωι­σμός και η αλαζονεία. Αυτό το πνεύμα δεσπόζει σ’ ολό­κληρη την ιστορία του ανθρώπου και δυστυχώς τον οδή­γησε σε μεγάλες πληγές και αθεράπευτες κρίσεις. Όμως δεν διδάχθηκε ο άνθρωπος, γιατί δεν θέλει την ταπείνωση. Θα ξανα­προσπαθήσει να κατεβάσει το Θεό από το ύψος Του, να πείσει και να πει­σθεί ο ίδιος ότι Θεός δεν υπάρχει και ότι ο ίδιος είναι ένας μικρός και πλήρης θεός, αφού με την κλωνοποίηση μπορεί να φτιάχνει ζωή...

Επομένως θυμηθήκαμε το Θεό για να Τον ταπεινώσουμε και θα Τον ξανα­θυμηθούμε για να Τον κατηγορήσουμε, να Τον προσπεράσουμε, να Τον αγνοήσουμε. Δεν γνωρίζουμε όμως ότι ο Θεός δεν γκρεμίζεται από το ύψος της δόξας Του, ούτε μπορούμε να Τον αγνοήσουμε και να Τον προσπερά­σουμε.

Ίσως θα ήταν πιο συμφέρον για όλους μας να θυμηθούμε ότι ο ζωντανός και μόνος αληθινός Θεός του Ουρανού είναι Θεός αγάπης αλλά και δικαιο­σύνης και κρίσεων. Είναι ο Θεός ο οποίος «εις τους υπερηφάνους αντιτάσ­σεται εις δε τους ταπεινούς δίδει χάριν» (Ιακ.δ:6, Α' Πέτρ.ε:5). Είναι ο Κύριος ο οποίος «κρατάει τα πάντα με τον λόγον της δυνάμεως Αυτού» (Εβρ.α:3). Είναι ο Θεός που δεν εμπαίζεται (Γαλ.ς:7).

Μας συμφέρει να ταπεινωθούμε μπροστά στον άγιο Θεό της Αγίας Γραφής. Μας συμφέρει να αναγνωρίσουμε την τέλεια κυριότητά Του και να σταθού­με μπροστά Του με ειλικρίνεια και ταπείνωση. Μας συμφέρει ο ζωντανός και αληθινός Θεός πολύ περισσότερο από κάθε κίνηση κλωνοποίησης και εντυπωσιασμού που μας γεμίζει έπαρση και φουσκώνει τον εγωισμό μας, με τις γνωστές προεκτάσεις και συνέπειες, που κάποτε είναι τραγικές αλλά και αιώνιες, αν δεν συνέλθουμε έγκαιρα και ειλικρινά.