Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Γένεση Κεφ.κ

 



Ο Αβραάμ στα Γέραρα

Η πλάνη. Βλέπουμε τον Αβραάμ να κάνει πάλι το ίδιο λάθος, να προσπαθεί να προστατευθεί, εξαπατώντας άλλους σχετικά με τη γυναίκα του τη Σάρα, λέγοντας ότι είναι αδερφή του.

Ενώ η Σάρα βρίσκεται στο παλάτι του Αβιμέλεχ, οι γυναίκες έχουν χτυπηθεί με ακαρπία εξαιτίας του Αβραάμ (εδ.18).

Η δική μας ανυπακοή, συχνά γίνεται αιτία μεγάλων θλίψεων για άλλους, αλλά τελικά στον καιρό της θα αποκαλυφθεί, όπως έγινε με την πλάνη του Αβραάμ.

Ο Θεός του φανερώθηκε στον ύπνο του και του εξήγησε τα γεγονότα της περίπτωσης. Μετά την εξομολόγηση της αμαρτίας, ο Θεός θεραπεύει όλο τον οίκο του Αβιμέλεχ, ανταποκρινόμενος στην προσευχή του Αβραάμ (κ:17).

Πνευματική ακαρπία. Αν μια συνάθροιση είναι πνευματικά άκαρπη ή δεν καταφέρνει να βοηθήσει ανθρώπους να σωθούν, η αιτία πολύ πιθανόν να είναι κάποια κρυφή αμαρτία.

Αλλά ο Κύριος θα αποκαλύψει την αιτία, όπως έκανε σ’ αυτή την περίπτωση, κι όταν υπάρξει εξομολόγηση, μαζί με ένθερμη προσευχή, θα σηκώσει την κατάρα της ακαρπίας και θα ενεργοποιήσει το λαό Του ώστε να γίνει και πάλι καρποφόρος.

Στα σχέδια του Θεού, η εκκλησία σαν μητέρα πρέπει να γεννά γιους και θυγατέρες κι αν αυτό δεν συμβαίνει, κάποιος λόγος πρέπει να υπάρχει.

Αλλά ευχαριστούμε το Θεό, γιατί υπάρχει γιατρειά. Σε κάποιες συναθροίσεις, όπου για χρόνια δεν έχει σωθεί μία ψυχή, συχνά ακούγεται από τα μέλη ότι οι καρδιές είναι σκληρές ή ότι υπάρχει πολύ αμαρτία σ’ αυτή την πόλη.

Στην πραγματικότητα όμως, η αιτία είναι πολύ πιο βαθιά απ’ αυτή τη δικαιολογία, γιατί δεν υπάρχει τίποτα έξω στον κόσμο που μπορεί να καθυστερήσει την πρόοδο της εκκλησίας. Οι δυσκολίες είναι εσωτερικές (Ης.νθ:1-2).

Ο Ιησούς είπε πολύ καθαρά ότι «πύλαι άδου δεν θέλουσιν ισχύσει κατ' αυτής». Τα ανυπότακτα τείχη της Ιεριχώ δεν μπόρεσαν να κρατηθούν μπροστά σ’ ένα λαό που περπατούσε με υπακοή στις εντολές του Θεού, σε αντίθεση με την αμαρτία του Αχάν που έγινε αιτία ήττας στη Γαι.

Ο τρόπος θεραπείας της ακαρπίας, μας δίνεται στο Β΄Χρον.ζ:14 «και ο λαός μου, επί τον οποίον εκλήθη το όνομά μου, ταπεινώσωσιν εαυτούς και προσευχηθώσι και εκζητήσωσι το πρόσωπόν μου και επιστρέψωσιν από των οδών αυτών των πονηρών, τότε εγώ θέλω επακούσει εκ του ουρανού και θέλω συγχωρήσει την αμαρτίαν αυτών και θεραπεύσει την γην αυτών».