Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Γένεση Κεφ.κθ-λα


Ο ΙΑΚΩΒ ΣΤΗ ΧΑΡΑΝ

 

Ο Ιακώβ στη Χαράν είναι μια θαυμαστή εικόνα, αν όχι τύπος, του Ισραήλ όπως είναι διασκορπισμένος σήμερα. Όπως ο Ισραήλ:

1.   Ήταν μακριά απ’ τον τόπο της ευλογίας (Γεν.κς:3)

2.   Χωρίς θυσιαστήριο (Ωσηέ γ:4-5)

3.   Απέκτησε κακό όνομα (Γεν.λα:1  Ρωμ.β:17-24)

4.   Παρόλα αυτά, ήταν κάτω απ’ τη διαθήκη του Γιάχβε (Γεν.κη:13-14 Ρωμ.ια:1,25-30)

5.   Τελικά επέστρεψε πίσω (Γεν.λα:3  λε:1-4  Ιεζ.λζ:21-23)

 

Η Χαράν είναι τόπος θερισμού για τον Ιακώβ. Είχε εξαπατήσει τον πατέρα του, αλλά τώρα ο Λάβαν εξαπατά τον Ιακώβ. Αφού εργαστήκατε 7 χρόνια για τη Ραχήλ, την οποία αγαπούσε, τον εξαπάτησε και του έδωσε τη Λεία. Ωστόσο, ο Κύριος αποζημίωσε τη Λεία, την μη αγαπητή γυναίκα, κάνοντας την μητέρα του Ιούδα, μέσω του οποίου επρόκειτο να έρθει ο Χριστός.

Ο Ιακώβ παραμένει στη Χαράν για είκοσι χρόνια ή περισσότερο. Βρίσκει τον μάστορά του στις πονηριές, στο πρόσωπο του Λάβαν. Όταν ο Ιακώβ αρχίζει να παίρνει το πλεονέκτημα σε σχέση με τα κοπάδια, ο Λάβαν αλλάζει το μισθό του. Κι αυτό έγινε δέκα φορές. Παρόλα αυτά, ο Ιακώβ γίνεται πλούσιος. Ακόμα, δώδεκα γιοι και μία κόρη γεννιούνται σ’ αυτόν. Οι γιοι αυτοί κατά σειρά γέννησής τους είναι: Ρουβήν, Συμεών, Λευί, Ιούδας, Δαν, Νεφθαλί, Γαδ, Ασήρ, Ισσάχαρ, Ζαβουλών, Ιωσὴφ και Βενιαμίν (ο τελευταίος γεννήθηκε μετά την αναχώρηση από τη Χαράν. Γέν.λε:18).

Μετά τη γέννηση του Ιωσήφ, ο Ιακώβ αποφασίζει να φύγει, αλλά ο Λάβαν τον ικετεύει να μείνει, λέγοντας, «εγνώρισα εκ πείρας, ότι ο Κύριος με ευλόγησεν εξ αιτίας σου», ο Ιακώβ συμφωνεί να μείνει υπό την προϋπόθεση ότι μπορεί να έχει όλα τα πρόβατα και τις αίγες που έχουν ποικίλματα. Μέσα σε λίγα χρόνια, τα κοπάδια του Ιακώβ ξεπέρασαν του Λάβαν, προκαλώντας ζήλια στο σπίτι του θείου του. Τότε, εμφανίζεται ο Κύριος στον Ιακώβ, λέγοντας, «Επίστρεψον εις την γην των πατέρων σου, και εις την συγγένειάν σου, και θέλω είσθαι μετά σου» (Γέν.λα:3).

Παρά τις συναλλαγές του Ιακώβ, ο Θεός τον ευλόγησε και πολλαπλασίασε τα υπάρχοντά του, για την ευχή που είχε κάνει ο Ιακώβ στη Βαιθήλ, να δώσει το ένα δέκατο από όλα τα υπάρχοντά του στον Κύριο (Γέν.λα:12-13).

Ενώ ο Λάβαν λείπει για να κουρέψει τα πρόβατα, ο Ιακώβ παίρνει τις συζύγους του και τα παιδιά και όλα τα υπάρχοντά του, και ξεκινά για τη Χαναάν (Γέν.λα:16-18).

Ο Λάβαν θύμωσε πολύ όταν επέστρεψε, γιατί ο Ιακώβ τον αιφνιδίασε κλέβοντας τα παιδιά του χωρίς να τα αποχαιρετίσει. Οπότε καταδίωξε τον Ιακώβ και τον προλαβαίνει στο όρος Γαλαάδ (Γέν.λα:19-23).

Αναμφίβολα ήθελε να κάνει κακό στον Ιακώβ, αλλά ο Κύριος τον είχε προειδοποιήσει με ένα όνειρο, να μην τον βλάψει. Τακτοποιούν τη φιλονικία τους, κάνοντας μια συμφωνία μεταξύ τους, στη Μισπά (σημαίνει παρατηρητήριο), λέγοντας, «Ας επιβλέψη ο Κύριος αναμέσον εμού και σου, όταν αποχωρισθώμεν ο εις από του άλλου».

Ο Ιακώβ έχει ευημερήσει πάρα πολύ και αισθάνεται ότι είναι αρκετά ισχυρός. Δεν έχει ακόμη μάθει το μάθημα της απόλυτη εξάρτησης από τον Κύριο. Άσχετα με το τι βλέπει ο Θεός στη φύση μας που πρέπει να νικηθεί, ξέρει ακριβώς τι περιστάσεις πρέπει να επιτρέψει μέχρι να μάθουμε το μάθημά μας.

Η επικείμενη συνάντηση με τον Ησαύ, τον αδελφό του που είχε κάποτε απειλήσει να τον σκοτώσει, ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν ο Ιακώβ για να μάθει την παντελή ανικανότητά του και να στηριχτεί απόλυτα στο έλεος του Θεού.