Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Γένεση Κεφ.ιη

 



Τώρα, το όνομα του Άβραμ έχει αλλάξει σε Αβραάμ (Γέν.ιζ:4-5), και σημαίνει: «πατέρας μεγάλου πλήθους» και της Σάρα (Σαράιγ) σε Σάρρα (Γέν.ιζ:15), από «πριγκίπισσα» σε «Μητέρα εθνών».

Αφού σφραγίστηκε για την πίστη του, αρχίζουν να συμβαίνουν διάφορα σημαντικά γεγονότα στη ζωή του Αβραάμ. Το ίδιο συμβαίνει σε όλους όσους έχουν πάρει τη σφραγίδα της πίστης που είναι το βάπτισμα του Αγίου Πνεύματος.

 

(1)  Εκπληρώνεται η επιθυμία της καρδιάς του. Τρεις άγγελοι φανερώνονται στον Αβραάμ, εκ των οποίων, ο ένας είναι ο άγγελος της παρουσίας του Κυρίου (Γέν.ιη:1). Ότι αυτός ο άγγελος ήταν ο ίδιος ο Κύριος, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι δέχτηκε τη λατρεία του Αβραάμ. Στο εδ.2 βλέπουμε ότι «προσεκύνησεν έως εδάφους». Όταν άνθρωποι προσκυνούν αγγέλους, οι άγγελοι δεν δέχονται την προσκύνηση και τους λένε να προσκυνήσουν το Θεό μόνο. Ο Κύριος γνωστοποιεί στον Αβραάμ ότι σε ένα χρόνο θα έχει το γιο που του είχε υποσχεθεί (εδ.10).

 

(2)  Ο Θεός αποκαλύπτει τα μυστικά Του στον Αβραάμ. Του λέει τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον, γιατί ο Αβραάμ είναι φίλος του Θεού (εδ.17,18). Του αποκαλύπτει την επερχόμενη καταστροφή των Σοδόμων. Αν κι εμείς γίνουμε φίλοι του Θεού με την υπακοή στο λόγο Του, ο Κύριος θα μας δείξει τα μέλλοντα.

Ιωάν.ιε:14-15 «Σεις είσθε φίλοι μου, εάν κάμνητε όσα εγώ σας  παραγγέλλω. Δεν σας λέγω πλέον δούλους, διότι ο δούλος δεν εξεύρει τι κάμνει ο κύριος αυτού· εσάς δε είπον φίλους, διότι πάντα όσα ήκουσα παρά του Πατρός μου, εφανέρωσα εις εσάς».

Αμώς γ:7 «Βεβαίως Κύριος ο Θεός δεν θέλει κάμει ουδέν, χωρίς να αποκαλύψη το απόκρυφον αυτού εις τους δούλους αυτού τους προφήτας».

 

(3)  Ενεργεί σαν μεσίτης. Ο Αβραάμ αρχίζει να παρακαλεί θερμά το Θεό να λυπηθεί την πόλη εξαιτίας των δίκαιων που βρίσκονται μέσα σ’ αυτή. Βλέπουμε ότι ο Αβραάμ δεν ήταν μόνο άνθρωπος πίστης, αλλά και δυνατός στις προσευχές. Κάποιοι νομίζουν ότι ο Θεός δεν απάντησε στις προσευχές του αφού η πόλη καταστράφηκε, αλλά αντιθέτως βλέπουμε ότι ο Θεός συναίνεσε σε κάθε του παράκληση (εδ.24-32). Εξαιτίας της μεσιτείας του Αβραάμ σώθηκε ο Λώτ και οι κόρες του.

 

Ο Αβραάμ ήταν σε θέση να απαντηθεί η προσευχή του για διάφορους λόγους:

1.     Ήταν δίκαιος. «επειδή γνωρίζω αυτόν ότι θέλει διατάξει προς τους υιούς αυτού και προς τον οίκον αυτού, μεθ' εαυτόν, και θέλουσι φυλάξει την οδόν του Κυρίου, διά να πράττωσι δικαιοσύνην και κρίσιν, ώστε να επιφέρη ο Κύριος επί τον Αβραάμ τα όσα ελάλησε προς αυτόν» (Γέν.ιη:19).

Πάρα πολύ συχνά οι άνθρωποι ζουν απρόσεκτη ζωή και μετά αναρωτιούνται γιατί δεν απαντώνται οι προσευχές τους. Ο Δαβίδ έλεγε ότι αν βρισκόταν ανομία στην καρδιά του, ο Κύριος δεν θα τον άκουγε.

2.     Ήταν ταπεινός. Προσέξτε πως πλησίασε το Θεό ο Αβραάμ: «Ιδού, τώρα ετόλμησα να ομιλήσω προς τον Κύριόν μου, ενώ είμαι γη και σποδός» (Γέν.ιη27).

Ο εκατόνταρχος που ήρθε στον Ιησού βρισκόταν κι αυτός σε τέτοια θέση, να απαντηθεί η προσευχή του, γιατί έδειξε ταπείνωση μαζί με την πίστη του. Στο Λουλ.ζ:2-10 τον βλέπουμε να λέει στον Κύριο ότι δεν είναι άξιος για να έρθει ο Ιησούς στο σπίτι του, αλλά είναι βέβαιος ότι αν πει ένα λόγο, ο δούλος του θα θεραπευτεί.

3.     Ήταν κοντά στο Θεό. Προσέξτε πάλι τα εδάφια 22 & 23. Ο Αβραάμ «ίστατο έτι ενώπιον του Κυρίου» και πλησίασε τον Κύριο. Οι ψυχές που είναι πιο κοντά στον Κύριο μεσιτεύουν υπέρ των άλλων. Η μεσιτεία είναι μια πολύ δυνατή διακονία.