Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Γένεση Κεφ.κε

 


Ο ΗΣΑΥ ΠΟΥΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΤΟΚΙΑ

 

 

Ι. ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΜΑΡΤΩΛΟΥΣ

 

Η ιστορία της πώλησης των πρωτοτοκίων απ’ τον Ησαύ, περιέχει ένα μήνυμα που απευθύνεται σε άπιστους και πιστούς. Θα δούμε πρώτα το μήνυμα προς τους αμαρτωλούς.

Τα “πρωτοτόκια” για τους Εβραίους, σήμαιναν τα προνόμια που ανήκαν στο πρώτο παιδί που γεννιόταν. Αυτά τα προνόμια είχαν πνευματικά και φυσικά πλεονεκτήματα. Ο πρωτότοκος είχε δικαίωμα για το ιερατείο της οικογένειας. Αυτό ίσχυε μέχρι που καθιερώθηκε το Ααρωνικό ιερατείο.

Ακόμα ο πρωτότοκος έπαιρνε τη διπλή μερίδα από την περιουσία του πατέρα. Διαδεχόταν τον πατέρα στη θέση ή το αξίωμα που είχε και στην περίπτωσή μας ήταν η θέση του πατριάρχη που θα διαδεχόταν τον Ισαάκ κι απ’ τον οποίο θα προερχόταν ο Μεσσίας. Αν ο πατέρας ήταν βασιλιάς, κληρονομούσε το δικαίωμα του θρόνου.

Γεν.κε:27-34.  Χωρίς αμφιβολία, ο Ισαάκ θα είχε προσεκτικά διδάξει τα παιδιά του σχετικά με τα προνόμια των πρωτοτοκίων, αλλά η στάση των δύο παιδιών μπροστά σ’ αυτή την κληρονομιά ήταν πολύ διαφορετική.

Ο Ησαύ ενδιαφερόταν λίγο για την πνευματική ευημερία, πνευματική θέση μέσα στην οικογένεια, αλλά ο Ιακώβ την επιθυμούσε πολύ.

Μια μέρα, ο Ησαύ επιστρέφει από τα χωράφια, κουρασμένος και πεινασμένος. Βλέπει ότι ο Ιακώβ έχει ετοιμάσει μια ωραία σούπα και τον παρακαλεί να του δώσει να φάει. Ο Ιακώβ δέχεται να του δώσει, με την προϋπόθεση να του πουλήσει τα πρωτοτόκια. Ο Ησαύ συμφωνεί, τρώει το φαΐ και “σηκωθείς ανεχώρησεν”.

Και μας λέει η Γραφή: ούτως ο Ησαύ κατεφρόνησε τα πρωτοτόκια  (κε:34).

Ο Ησαύ, αντί να βλέπει τον πλούτο που ο Θεός είχε φυλαγμένο γι’ αυτόν, τον ενδιαφέρει απόλυτα το παρόν. Ανταλλάζει τη μελλοντική ελπίδα με την ικανοποίηση της πείνας εκείνης της στιγμής.

Πόσο πραγματική δεν είναι αυτή η εικόνα για ένα αδιάφορο αμαρτωλό που ενώ έχει ακούσει το λόγο του Θεού,αποτυγχάνει να δώσει προσοχή!

Προτιμά να απολαμβάνει τις σαρκικές επιθυμίες του παρόντα καιρού από το να σιγουρευτεί ότι το όνομά του είναι γραμμένο στο βιβλίο της ζωής.

Πουλά την ελπίδα για το ουράνιο σπίτι, πουλά τη θέση του σαν βασιλιάς και ιερέας στο Θεό (Αποκ.ε:10), για τις φευγαλέες απολαύσεις αυτού του κόσμου, για ένα πιάτο φακές (Α’ Τιμ.ε:6)!

Τα πρωτοτόκια πουλήθηκαν μια φορά. Όλα τα κατοπινά δάκρυα δεν μπόρεσαν να τα πάρουν πίσω. Μετά που η πόρτα του ελέους του Θεού κλείσει, πολλοί θα ζητήσουν το Θεό. Δάκρυα πολλά θα χυθούν, αλλά όλοι αυτοί θα έχουν έρθει πολύ αργά.

Δες Παρ.α:23-30  Αποκ.ς:15-17.

 

ΙΙ.  ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ

 

Εβρ.ιβ:14-17   Ο Παύλος χρησιμοποιεί αυτή την εικόνα σαν μια προειδοποίηση για τους αγίους. Αυτά τα εδάφια καταρρίπτουν τη διδασκαλία της αιώνιας ασφάλειας, γι’ αυτό ο Παύλος λέει καθαρά κι ανοιχτά ότι οι άγιοι πρέπει να προσέχουν μήπως εκπέσουν απ’ τη χάρη του Θεού.

Οι άγιοι είναι κληρονόμοι του θρόνου του Θεού (Αποκ.γ:21), αλλά «ρίζα τις πικρίας», αν παραμείνει στην καρδιά, μπορεί να γίνει αιτία να χάσει κανείς τα πρωτοτόκια (Αποκ.γ:11).