Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Εν Χριστώ!


Οριστικά πλέον, η σωτηρία εξαρτάται από το αν είναι κάποιος «εν Χριστώ».

Ο Παύλος γράφει σ’ αυτούς που είναι «εν Χριστώ».

Η σωτηρία βρίσκεται μόνο «εν Χριστώ».

Γαλ.γ:27 επειδή όσοι εβαπτίσθητε εις Χριστόν, Χριστόν ενεδύθητε.

Αυτό σημαίνει ότι αυτός που έχει ενδυθεί τον Χριστό, είναι «εν Χριστώ»! Άρα, μόνο όσοι έχουν βαπτιστεί σωστά – εις Χριστόν – και όχι εις Πατέραν Υιόν και Άγιον Πνεύμα, είναι εν Χριστώ.


Εν Χριστώ, ή μένω στην παρουσία του Κυρίου, σημαίνει ζωή υπακοής στον Χριστό και τον λόγο Του. Εν Χριστώ, δεν σημαίνει ότι κάποτε στη ζωή μου επανέλαβα μια προσευχή που μου είπαν και άρα αναγεννήθηκα.

Αυτοί που θα αποτελέσουν τους αγίους της Θλίψης, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους θα είναι άνθρωποι που παρακολουθούσαν κάποια εκκλησία, αλλά δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, δεν ήταν έτοιμοι την ώρα της Αρπαγής. Σαφώς νόμιζαν ότι είναι εν Χριστώ, σαφώς πίστευαν ότι είναι στην παρουσία του Κυρίου, αλλά δεν ήταν!

«ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ». Από τα πολλά εδάφια που διατυπώνουν κι αναλύουν τούτη τη θέση, ας θυμηθούμε το Β' Κορ.ε:17. «Εάν τις είναι εν Χριστώ είναι καινή κτίσις». Η μετάνοια κι επιστροφή μας, μας «κτίζουν εν Χριστώ». Αυτός γίνεται το θεμέλιο και το περιβάλλον της ζωής μας.

Η Εκκλησία Του, το σώμα των λυτρωμένων Του, γίνεται η κοινωνία και ο κόσμος μας. Όμως ενώ κόσμος μας γίνεται η Εκκλησία, με κανένα τρόπο δεν είμαστε... απόκοσμοι. Ενώ είμαστε «εν Χριστώ», είμαστε ταυτόχρονα και...

«ΕΝ ΤΩ ΚΟΣΜΩ» (11). Ζούμε την πνευματική μας ζωή, μέσα στον κόσμο. Εκεί δοκιμαζόμαστε, αγωνιζόμαστε, ευαγγελίζουμε. Ναι, ο Θεός μας έσωσε «εκ του κόσμου» (6), για να μας τοποθετήσει συνέχεια όχι στην προστατευτική γυάλα ενός αναχωρητισμού, αλλά «εν τω κοσμώ», φως και αλάτι του κόσμου.

Θα πεις, πόσο δύσκολο να ζεις «εν τω κόσμω», και να εξακολουθείς να παραμένεις «εν Χριστώ»! Δύσκολο, ναι. Όμως, διάβασε προσεκτικά στην προσευχή του Κυρίου, τα λόγια «ούτοι είναι εν τω κόσμω» (11). Το ξέρει ο Κύριος και μεσιτεύει για με και για σε στην αρχιερατική προσευχή Του. Πόσο πρέπει να σε ενθαρρύνει και εμψυχώνει αυτό!..

Προσευχή: Θεέ μου ζώντας «εν τω κόσμω» ας ζω σταθερά και ουσιαστικά «εν Χριστώ».