Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Το πτώμα και οι αετοί



Για τι πράγμα μιλούσε ο Ιησούς σε αυτή την προφητεία;

Ματθ.κδ:28 Διότι όπου είναι το πτώμα, εκεί θέλουσι συναχθή οι αετοί.

Λουκ.ιζ:37 Και αποκριθέντες λέγουσι προς αυτόν· Που, Κύριε; Ο δε είπε προς αυτούς· Όπου είναι το σώμα, εκεί θέλουσι συναχθή οι αετοί.

Σε δύο από τα Ευαγγέλια (Ματθαίος και Λουκάς), ο Ιησούς είπε ότι το πτώμα (ή το νεκρό σώμα) προσελκύει τους αετούς.

Αν θέλεις να καταλάβεις πραγματικά για τι πράγμα μιλάει, θα πρέπει να ρίξεις μια ματιά σε ολόκληρη την ομιλία.

Ματθ.κδ:23-28 Τότε εάν τις είπη προς υμάς· Ιδού εδώ είναι ο Χριστός ή εδώ, μη πιστεύσητε· διότι θέλουσιν εγερθή ψευδόχριστοι και ψευδοπροφήται και θέλουσι δείξει σημεία μεγάλα και τέρατα, ώστε να πλανήσωσιν, ει δυνατόν, και τους εκλεκτούς. Ιδού, προείπα προς υμάς. Εάν λοιπόν είπωσι προς υμάς, Ιδού, εν τη ερήμω είναι, μη εξέλθητε, Ιδού, εν τοις ταμείοις, μη πιστεύσητε· διότι καθώς η αστραπή εξέρχεται από ανατολών και φαίνεται έως δυσμών, ούτω θέλει είσθαι και η παρουσία του Υιού του ανθρώπου. Διότι όπου είναι το πτώμα, εκεί θέλουσι συναχθή οι αετοί.

Ο Ιησούς προειδοποιούσε τους μαθητές Του να μην ακολουθήσουν ψευδόχριστους ή ψευδοπροφήτες, ακόμη και αν κάνουν μεγάλα σημεία και θαύματα.

Συνέκρινε τους ανθρώπους που τρέχουν πίσω από ψευδοπροφήτες με τα όρνεα που αναζητούν νεκρά σφάγια.

Δεδομένου ότι οι αετοί συνήθως δεν αναζητάνε πτώματα, αναφέρεται πιθανώς σε γύπες που μοιάζουν με αετό.

Γύπας (ή όρνεο) είναι ένα πτηνό που τρώει τα σφάγια άλλων νεκρών ζώων.

Τι υπαινισσόταν ο Ιησούς όταν προειδοποίησε ότι οι γύπες θα συγκεντρωθούν όπου είναι το πτώμα;

Στα αμέσως προηγούμενα εδάφια, πριν από αυτά τα σχόλια, ο Ιησούς προειδοποίησε για ψευδόχριστους που θα εμφανιστούν στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες.

Προειδοποίησε τους μαθητές Του να μην τους ακολουθήσουν. Μόνο οι γύπες θα τους ακολουθήσουν επειδή ήταν ήδη νεκροί.

Στο Λουκ.ιζ:33-37, ο Ιησούς προειδοποίησε ότι θα έρθει μια νύχτα που θέλουσιν είσθαι δύο επί μιας κλίνης, ο εις παραλαμβάνεται και ο άλλος αφίνεται·


Δύο θα είναι στον αγρό. Ένας παραλαμβάνεται. Ένας αφήνεται.

Καθώς μιλούσε, οι μαθητές διέκοψαν με αυτή την ερώτηση: «Πού, Κύριε;».

Η ερώτησή τους ήταν, «Σε ποια τοποθεσία θα εκπληρωθεί αυτή η προφητεία; Πού θα συμβεί αυτό;».

Ο Ιησούς απάντησε με την ίδια φράση που αναφέρθηκε στον Ματθαίο.

Θα συμβεί εκεί που είναι το πτώμα. Εκεί που είναι η κούφια θρησκεία. Εκεί που βρίσκονται οι ψευδοπροφήτες και οι ψευδόχριστοι.

Έτσι….

Πού θα μείνει κάποιος πίσω ενώ θα αλέθει; Όπου υπάρχει ένα πτώμα (ψευδόχριστος).

Άρα...

Αν δεν θέλεις να μείνεις πίσω με ένα πτώμα και ένα μάτσο γύπες, θα πρέπει να βρεις γρήγορα έναν άνθρωπο του Θεού που έχει την ζωή του Θεού μέσα του, με την δύναμη του Αγίου Πνεύματος.

Δεν θα υπάρχουν γύπες που θα αιωρούνται γύρω από την αληθινή εκκλησία του Ιησού Χριστού.

Αυτή η αλληγορία είναι παρόμοια με μια άλλη αλληγορία για «τάφους ασβεστωμένους» που ο Ιησούς ανέφερε στο Ματθ.κγ:27.

Ουαί εις εσάς, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί, διότι ομοιάζετε με τάφους ασβεστωμένους, οίτινες έξωθεν μεν φαίνονται ωραίοι, έσωθεν όμως γέμουσιν οστέων νεκρών και πάσης ακαθαρσίας.

Οι ψευδοθρησκευόμενοι λοιπόν παρομοιάζονται τόσο με τάφους ασβεστωμένους, όσο με πτώματα, και οστά νεκρών ανθρώπων.

Ανεξάρτητα από το πόσο πραγματικοί φαίνονται, δεν υπάρχει καμία αληθινή ζωή σε αυτούς!

Οι παρατηρήσεις του Ιησού ήταν καυστικές κρίσεις για τους ψευδοπροφήτες, τους ψευδόχριστους και όλους εκείνους που θα τους ακολουθούσαν.

Το ΠΤΩΜΑ είναι το άδειο κουφάρι ενός ψευδοπροφήτη, ή ενός ψευδόχριστου.

Οι ΓΥΠΕΣ είναι οι αξιολύπητοι άνθρωποι που κυνηγούν τους ψευδοπροφήτες, τους ψευδόχριστους και τους ψευδοθρησκευόμενους.

Ένας από τους ορισμούς του ΠΤΩΜΑΤΟΣ είναι: «αυτό που μένει, όταν η ουσία ή ο χαρακτήρας έχει φύγει».

Αυτό, είναι ένα παρόμοιο κατηγορητήριο με τις αναφορές του Πέτρου σε κακούς ανθρώπους που ήταν «πηγαί άνυδροι» (Β’ Πέτρ.β:17), και η αναφορά του Ιούδα «….νεφέλαι άνυδροι υπό ανέμων περιφερόμεναι, δένδρα φθινοπωρινά άκαρπα, δις αποθανόντα, εκριζωθέντα, κύματα άγρια θαλάσσης επαφρίζοντα τας ιδίας αυτών αισχύνας, αστέρες πλανήται, δια τους οποίους το ζοφερόν σκότος είναι τετηρημένον εις τον αιώνα..» (Ιούδ.α:12-13).

Όλα αυτά είναι προειδοποιήσεις προς εσάς και εμένα για να μην ακολουθούμε ψεύτικους πνευματικούς ηγέτες που δεν έχουν τα πραγματικά αγαθά της Βιβλικής αλήθειας.

Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι στις μέρες μας είμαστε περικυκλωμένοι από ρηχούς, άδειους, και λανθασμένους «εργάτες» και κάθε είδους «διακονίες», που είναι μόνο «πτώματα» σε σύγκριση με τους μεγάλους άνδρες του Θεού που υπήρξαν στο παρελθόν, οι οποίοι ήταν γεμάτοι από τη ζωή του Θεού;

Ο Ιωάννης είπε:

Β’ Ιωάν.α:10,11 Εάν τις έρχηται προς εσάς και δεν φέρη την διδαχήν ταύτην, μη δέχεσθε αυτόν εις οικίαν και μη λέγετε εις αυτόν το χαίρειν· διότι ο λέγων εις αυτόν το χαίρειν γίνεται κοινωνός εις τα πονηρά αυτού έργα.

Αγαπητοί φίλοι, υπάρχει μόνο ένας τρόπος να νομιμοποιήσουμε την διακονία ενός ανθρώπου. Φανερώνει την Αλήθεια, όλη την Αλήθεια, και μόνο την Αλήθεια; Οτιδήποτε λιγότερο είναι ύποπτο. Ο λόγος του Θεού είναι το μόνο πρότυπο με το οποίο κάθε εργάτης ή διακονία μπορεί να κριθεί με ακρίβεια.

Βεβαίως, όλοι κάνουμε λάθη, αλλά στον πυρήνα της ζωής μας θα πρέπει να υπάρχει μια σταθερή βάση δογματικής ευρωστίας. Κάθε φορά που εσείς ή εγώ ανακαλύπτουμε θεμελιώδη ελαττώματα στη διδασκαλία ενός ανθρώπου ή εκκλησίας, θα πρέπει να εκζητούμε ειλικρινά τον Κύριο για διακονία που δεν θα μας παραπλανήσει και δεν θα απειλήσει την αιώνια σωτηρία μας, όπου θα μπορέσουμε να ζήσουμε για τον Θεό σε ένα δογματικά νόμιμο και πνευματικά σταθερό περιβάλλον.

Ας μην είμαστε ανάμεσα σε γύπες που τρέφονται με κουφάρια νεκρών ζώων.

Δεν έχουμε ανάγκη από μια αποδυναμωμένη, οικουμενική θρησκεία. Έχουμε έναν Αληθινό και Ζωντανό Χριστό και ένα Αληθινό και Ζωντανό Ευαγγέλιο να πιστέψουμε. Και μόνο αυτή η Αλήθεια του Ιησού Χριστού μπορεί να μας ελευθερώσει.