Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Σαν σήμερα

1 Μάρτη 1562 - δεκάδες ουγενότοι σφαγιάζονται από παπικούς στο Βασί της Γαλλίας, σηματοδοτώντας την έναρξη του εμφυλίου πολέμου και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.

 Οι ουγενότοι (γαλ. Hugenots) ονομάζονταν οι μεταρρυθμισμένοι καθολικοί (καλβινιστές) της Γαλλίας κατά τον 16ο έως τον 18ο αιώνα. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο ομάδες (παπικοί-ουγενότοι) δεν ήταν μόνο θρησκευτική αλλά ένα κοσμικό παιχνίδι εξουσίας.

 Ομάδες ουγενότων πέρασαν μετά από εσωτερικές ανακατατάξεις σε ριζοσπαστική αλλαγή των πεποιθήσεων τους. Είναι γνωστό ότι πολλοί βαπτίζονταν (σε πείσμα των προτεσταντικών απόψεων) στο πνεύμα το άγιο, και μιλούσαν σε γλώσσες.  Είναι ακόμα γνωστό ότι δεν ήταν φιλικοί στην ίδια την ύπαρξη της μοναρχίας. 

 Δέκα χρόνια αργότερα, κατά την «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» (24 Αυγούστου 1572), χιλιάδες ουγενότοι σφαγιάσθηκαν από ρωμαιοκαθολικούς, στο Παρίσι. Ήταν μια από τις χειρότερες θρησκευτικές σφαγές του 16ου αιώνα, αποδεικνύοντας ότι ο παπισμός είναι μια αιματοβαμμένη και δόλια θρησκεία.