Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Ποιος είναι ο ρόλος της συζύγου του ποιμένα;





Η Βίβλος αντιμετωπίζει το ρόλο της συζύγου ενός ποιμένα; Όχι συγκεκριμένα, αλλά μια ματιά στα προσόντα των πρεσβύτερων ή των ποιμένων στην Α’ Τιμ.γ και Τίτ.α προσφέρει κάποια γνώση σ’ αυτό το σημαντικό θέμα.

  1. Στην Α’ Τιμ.γ:2 διαβάζουμε ότι ένας πρεσβύτερος θα πρέπει κυριολεκτικά να είναι «μιας γυναικός ανήρ» (επίσης Τίτ.α:6). Αυτό αναφέρεται σ’ έναν άντρα που είναι γνωστός για μια πιστή σχέση γάμου με την σύζυγό του. Αυτό φυσικά σημαίνει επίσης, ότι η γυναίκα του είναι γνωστή για την πιστή σχέση της με τον σύζυγό της.


  2. Η Α’ Τιμ.γ:4-5 λέει, «κυβερνών καλώς τον εαυτού οίκον, έχων τα τέκνα αυτού εις υποταγήν μετά πάσης σεμνότητος· διότι εάν τις δεν εξεύρη να κυβερνά τον εαυτού οίκον, πως θέλει επιμεληθή την εκκλησίαν του Θεού;» (Επίσης Τίτ.α:6). Ως εκ τούτου, η σύζυγος του ποιμένα αναμένεται να βοηθά στη διαχείριση των παιδιών και του νοικοκυριού με χριστιανικό τρόπο.

  3. Είναι σαφές ότι η σύζυγος ενός ποιμένα πρέπει να είναι πιστή. Θα ήταν δύσκολο να υποστηρίξει τον ποιμένα σύζυγό της και να αναθρέψει τα παιδιά της χριστιανικά, αν δεν είναι ευσεβής πιστή.

Ωστόσο, πέρα από αυτές τις προσδοκίες, τίποτα άλλο δεν αναφέρεται ειδικά όσο αφορά στον ρόλο της συζύγου του ποιμένα. Τα παραδοσιακά στερεότυπα της συζύγου του ποιμένα που πρέπει να παίζει πιάνο ή όργανο, να είναι υπεύθυνη Κυριακού σχολείου, ή υπεύθυνη της διακονίας γυναικών, δεν βρίσκονται στην Αγία Γραφή. Ακόμα, η γυναίκα του ποιμένα δεν είναι αυτή στην οποία πρέπει να αναφέρονται τα μέλη της εκκλησίας είτε άντρες, είτε γυναίκες. Δεν ζητάνε καθοδήγηση για πνευματικά θέματα, ούτε εκμυστηρεύονται κάτι που άκουσαν ή είδαν. Αυτό τον ρόλο, ο Θεός τον έχει δώσει στον ποιμένα που είναι και για τους άντρες και για τις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, δίνεται προτεραιότητα στη σχέση της με τον σύζυγό της και τα παιδιά της και όχι σε άλλα εκκλησιαστικά θέματα.

Πολλές φορές, η σύζυγος ενός ποιμένα αγωνίζεται με μια εκκλησία που περιμένει πολύ περισσότερα από ό, τι είναι εφικτό ή λογικό από αυτήν. Αναμένεται να παρευρίσκεται σε κάθε συνάθροιση, να υπηρετεί κάποιες ώρες κάθε εβδομάδα, να προσφέρει θεϊκή σοφία και να χρησιμεύει σαν μοντέλο πνευματικής ωριμότητας. Ωστόσο, η σύζυγος του ποιμένα ασχολείται με τα ίδια θέματα όπως κάθε άλλη χριστιανή σύζυγος, εκτός από την πίεση της διακονίας της εκκλησίας. Θα ήταν πιο ακριβές να πούμε ότι η σύζυγος ενός ποιμένα χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη από την εκκλησία παρά ότι η εκκλησία χρειάζεται περισσότερες ώρες δουλειάς από αυτήν!

Οι προσδοκίες πρέπει να μειωθούν σε ένα πιο λογικό επίπεδο. Εάν η σύζυγος του ποιμένα είναι μια σωστή Χριστιανή, υποστηρίζει τον σύζυγό της, και παρέχει χριστιανική ανατροφή στα παιδιά της, η ανάμειξή της σε άλλους τομείς της διακονίας της εκκλησίας είναι αυστηρά εθελοντική και πάντα κάτω από την καθοδήγηση του άντρα της. Η εκκλησία μπορεί επίσης να φροντίσει για να προσφέρει χρόνο ανάπαυσης στο ζευγάρι, να προσευχηθεί για τη σύζυγο του ποιμένα της εκκλησίας και να την ενθαρρύνει στον σημαντικό και μοναδικό της ρόλο.

Αν είσαι γυναίκα ποιμένα….

Δεν χρειάζεται να είσαι superwoman. Απλά κάνε αυτό που σε κάλεσε ο Θεός να κάνεις, και να το κάνεις καλά!

Πιστή και φρόνιμη υπηρέτης, είναι αυτή που χρησιμοποιεί το χάρισμα που της έδωσε ο Θεός και το αναζωπυρώνει.

Όταν φανείς πιστή σ’ αυτό το μόνο πράγμα... ο Θεός θα σε εμπιστευτεί και για μεγαλύτερα.

Μπορεί να μην είσαι γυναίκα ποιμένα μεγάλης εκκλησίας. Μπορεί να μην έχεις καλή φωνή. Αλλά καλέστηκες να είσαι η γυναίκα του ποιμένα.

Η πιο στενή του φίλη, η αγαπημένη του φίλη, η μόνη του αγάπη, η σύντροφος της προσευχής, η μητέρα των παιδιών του... τι τιμή, τι προνόμιο και τι έργο!

Αν το κάνεις αυτό σωστά... θα ακούσεις: Εύγε, δούλε αγαθέ και πιστέ· εις τα ολίγα εστάθης πιστός, επί πολλών θέλω σε καταστήσει·

Θα φέρεις πολύ καρπό! Θα έχεις πετύχει την αποστολή σου και μια μέρα θα Τον ακούσεις να σου λέει, μπράβο!!

Λουκ.ις:10 Ο εν τω ελαχίστω πιστός και εν τω πολλώ πιστός είναι, και ο εν τω ελαχίστω άδικος και εν τω πολλώ άδικος είναι.