Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Ευτυχισμένη οικογένεια (4)



ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑ

Ένας πετυχημένος γάμος χρειάζεται ακόμη και αυτοπειθαρχία. Πολλές οικογένειες έχουν καταστραφεί γιατί δεν μπόρεσαν να ασκήσουν κάποιον έλεγχο στο θέμα του σεξουαλικού ενστίκτου. Κι άλλες καταστρέφονται γιατί ο ένας απ’ τους δύο δε δάμασε την επιθυμία του να αποκτήσει υλικά αγαθά.


Η σχέση του σεξ

Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη για αυτοπειθαρχία όσο άφορά στη σεξουαλική ζωή. Σήμερα ο κόσμος καλείται να ξεχάσει τα παλιά ταμπού και να «κάνει έρωτα» όποτε η ευκαιρία κι η επιθυμία συμπέσουν. Οι προειδοποιήσεις της Βίβλου σχετικά με την πορνεία και τη μοιχεία θεωρούνται αναχρονιστικές. Διακηρύττουν οι κύριοι αυτοί ότι το σεξουαλικό ένστικτο είναι μια φυσική επιθυμία που πρέπει να ικανοποιηθεί όπως ακριβώς η πείνα και η δίψα.

Η διδασκαλία της Βίβλου

Οι πιστοί πρέπει να αποκηρύξουν τη φιλοσοφία του κόσμου και να εμμένουν ότι η σεξουαλική πράξη, όταν γίνεται έξω από τη σφαίρα της συζυγικής αγάπης, είναι αμαρτωλή, εγωιστική, και διεφθαρμένη πράξη. Πρέπει να δουν τη σεξουαλικότητα όπως την παρουσιάζει η Βίβλος — βαθιά, πλούσια, και περιεκτική έκφραση τρυφερής αγάπης ανάμεσα στο αντρόγυνο — και να αρνηθούν την ιδέα που επικρατεί ότι αυτή είναι η πιο σπουδαία πλευρά της ζωής. 

Επομένως, οι πιστοί δεν πρέπει να διαβάζουν κάθε βιβλίο η περιοδικό που έχει να κάνει με το σεξ, γιατί αλλιώς θα τους απορροφήσει το θέμα χωρίς να το καταλάβουν. Πολλά περιοδικά που διατίθενται στα περίπτερα, ακόμα κι εκείνα που είναι σοβαρές συνεντεύξεις γιατρών, έχουν για σκοπό τους να διεγείρουν τους αναγνώστες να λαχταρήσουν μια πιο συγκινησιακή σχέση. Κανένας Χριστιανός, ελεύθερος ή παντρεμένος, δε χρειάζεται τέτοια έντυπα. Το σεξ είναι εγωιστικό όταν γίνεται μόνο για χάρη της σαρκικής απόλαυσης. 

Η ομοφυλοφιλία και η πορνεία, τρόποι με τους οποίους πολλοί προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές τους ορέξεις, δεν έχει ούτε ομορφιά, ούτε νόημα. Ο αχαλίνωτος σεξουαλικά, συνήθως εκμεταλλεύεται άλλους για σεξουαλική ικανοποίησή, χρήματα ή για κάποιο άλλο ταπεινό σκοπό. Έχει διαπιστωθεί ότι άνθρωποι που ζητούν να ικανοποιήσουν τις σαρκικές επιθυμίες τους, σταδιακά χάνουν τη φυσικότητα και βρίσκουν λιγότερη πραγματική ικανοποίηση και τελικά καταφεύγουν σε αφύσικες και διεστραμμένες πράξεις στην προσπάθεια να ικανοποιήσουν τις αυξημένες απαιτήσεις για σεξουαλική απόλαυση.

Το σωστό κίνητρο

Η αυτοπειθαρχία στους παντρεμένους είναι πάντα απαραίτητη, και προπάντων όταν ο ένας απ’ τους δύο για λόγους φυσικούς ή ψυχολογικούς δε μπορεί να βρει ευχαρίστηση στη σεξουαλική πράξη. Στις περιπτώσεις αυτές το άλλο μέλος πρέπει να δείξει πραγματική αγάπη. Η αλήθεια είναι ότι το αντρόγυνο μπορεί να έχει τρυφερές σχέσεις ακόμα και σε περιόδους αρρώστιας ή αδιαθεσίας. Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από εκείνους που διακηρύττουν ότι η σεξουαλική ορμή είναι ένα άλλο είδος πείνας, κι αν δεν ικανοποιηθεί αποβαίνει επιζήμια. 

Η ανάγκη για σεξ δεν είναι η ίδια με τη σωματική ανάγκη για φαγητό. Δεν έχει φυσικές ή διανοητικές επιζήμιες συνέπειες όποιος στερηθεί τη σεξουαλική δραστηριότητα. Αντίθετα, μερικές φορές η άρνηση του σεξουαλικού ενστίκτου έχει σαν αποτέλεσμα τη διοχέτευση της ζωτικότητας του ατόμου σε καινούργια δημιουργική δραστηριότητα. Όποιος ελέγχει το σεξουαλικό ένστικτο γίνεται πιο ευτυχισμένος, πιο υγιής και πιο ολοκληρωμένος από εκείνον που αχαλίνωτα επιδίδεται στην ηδονή. Το Χριστιανικό ζευγάρι πρέπει να αναγνωρίζει ότι το δώρο του σεξ ποτέ δεν καθιερώθηκε από το Θεό για να χρησιμοποιηθεί απλώς για την ικανοποίηση μιας βασικής παρόρμησης. Πρέπει να ασκείται μέσα στα πλαίσια του γάμου, και τότε μόνο σαν έκφραση τρυφερής αγάπης και αναπαραγωγής. Και τα παιδιά που γεννιούνται σ’ ένα σπίτι όπου οι γονείς ζουν αρμονικά, με αυτοπειθαρχία, θα μεγαλώσουν σε μια ατμόσφαιρα αγάπης και ειρήνης.

Η συμβουλή του απ. Παύλου

Ο απόστολος Παύλος τόνισε ότι στα θέματα του σεξ ο άντρας και η γυναίκα πρέπει να κρατούν μια πειθαρχημένη και μετρημένη στάση:

Α’ Κορ.ζ:3-5 Ο ανήρ ας αποδίδη εις την γυναίκα την οφειλομένην εύνοιαν· ομοίως δε και η γυνή εις τον άνδρα. Η γυνή δεν εξουσιάζει το εαυτής σώμα, αλλ' ο ανήρ· ομοίως δε και ο ανήρ δεν εξουσιάζει το εαυτού σώμα, αλλ' η γυνή. Μη αποστερείτε αλλήλους, εκτός εάν ήναι τι εκ συμφώνου προς καιρόν, διά να καταγίνησθε εις την νηστείαν και εις την προσευχήν· και πάλιν συνέρχεσθε επί το αυτό, διά να μη σας πειράζη ο Σατανάς διά την ακράτειάν σας.

Και οι δύο σύζυγοι έχουν το δικαίωμα να περιμένουν να έχουν συζυγικές σχέσεις, κι ότι πρέπει να διακόπτονται μόνο ύστερα από συμφωνία και των δύο. Όταν δύο άνθρωποι δεν είναι εγωιστές στη στάση τους ο ένας στον άλλο, θα είναι σε θέση να λύνουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται από τη διαφορά των σεξουαλικών παρορμήσεων. Ο άντρας κι η γυναίκα που πραγματικά επιθυμούν να ευχαριστούν ο ένας τον άλλον θα βρουν αμοιβαία ικανοποίηση στη συζυγική τους σχέση.

Ο άντρας που έχει αναπτυγμένη προσωπικότητα μπορεί υποσυνείδητα να επιδιώκει να κυριαρχεί στη γυναίκα του έχοντας παράλογες απαιτήσεις.

Η γυναίκα μπορεί ν’ ανακαλύψει ότι χρησιμοποιεί το σεξ σαν μέσο για να πετύχει τους σκοπούς της, ανταμείβοντας τον άντρα της όταν της κάνει κάτι που λαχταράει και τιμωρώντας τον όταν δεν της το κάνει.

Ο πιστός Χριστιανός που, χωρίς να το καταλάβει, έχει πέσει σε τέτοια παγίδα πρέπει να το παραδεχτεί ότι αμαρτάνει, και με τη βοήθεια του Θεού να δημιουργήσει μια πειθαρχημένη σχέση χωρίς εγωισμούς.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Η αυτοπειθαρχία πρέπει ακόμη να ασκείται στη διαχείριση των χρημάτων. Ένας μεγάλος αριθμός διαλυμένων οικογενειών είναι το αποτέλεσμα προβλημάτων που δημιουργούνται για οικονομικά θέματα. Πολλοί άντρες νομίζουν ότι τα χρήματα που κερδίζουν είναι δικά τους για να τα ξοδέψουν όπως κρίνουν εκείνοι. Μερικές φορές αγοράζουν για τον εαυτό τους πράγματα πολυτελείας ή κάνουν πολυδάπανες εκδρομές που δεν τις σηκώνει το πορτοφόλι τους. Σαν αποτέλεσμα, η οικογένεια μπορεί να στερηθεί βασικά πράγματα, κι η γυναίκα να αγανακτήσει με τον εγωισμό και την ιδιοτέλεια του άντρα της. Είναι ακόμα δυνατό ο ένας απ’ τους δύο να είναι κακός διαχειριστής των χρημάτων, και τότε κι ο άντρας κι η γυναίκα θα πρέπει να κουβεντιάσουν πώς θα χειριστούν τα οικονομικά τους.

Οι Χριστιανοί δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι «η ζωή αυτού δεν συνίσταται εκ των υπαρχόντων αυτού» (Λουκ.ιβ:15), και πρέπει να υπακούν στη συμβουλή του Παύλου «αρκείσθε εις τα παρόντα» (Εβρ.ιγ:5). Επομένως, ούτε ο άντρας ούτε η γυναίκα δεν πρέπει να πιέζουν ο ένας τον άλλον επιμένοντας για κάποια πολυέξοδη εκδρομή ή αγοράζοντας πράγματα που δε φτάνουν τα οικονομικά τους.

Στη σημερινή κοινωνία, πολλές οικογένειες, θέλοντας να φτάσουν κάποιους άλλους, ζουν σε μια ατμόσφαιρα υπερέντασης γιατί δε μπορούν ν’ ανταποκριθούν στα έξοδά τους. Πολλές φορές δημιουργούνται σκηνές κι ο ένας κατηγορεί τον άλλον. Γι’ αυτό, ο Χριστιανός σύζυγος κι η σύζυγος πρέπει να καλλιεργούν την αυτοπειθαρχία στα θέμα των χρημάτων. Πρέπει ειλικρινά μεταξύ τους να αναλύουν τις ανάγκες τους και να προσεύχονται και να ζητούν την καθοδήγηση του Κυρίου. Ίσως να διαπιστώσουν ότι δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά προσπαθούν να συναγωνίζονται κάποιους γείτονες. Η αυτοπειθαρχία στη διαχείριση των χρημάτων έχει πολύ μεγάλη σημασία. Μια από τις μεγαλύτερες αίτιες των καυγάδων μες στην οικογένεια θα εκλείψει αν προσέξουμε αυτή την προειδοποίηση.

Φίλε μου, μήπως τα γάμο σου τον απειλούν τσακωμοί και τεταμένη ατμόσφαιρα; Τότε, επίτρεψέ μου να σου κάνω μερικές ερωτήσεις. Έχεις δώσει όλο σου τον εαυτό σ’ αυτόν, σ’ αυτήν που υποσχέθηκες ότι θα αγαπάς την ημέρα του γάμου σου; Κάνεις θυσίες και υποχωρήσεις για το σύντροφό σου; Κρατάς τη σωστή στάση απέναντι στο σεξ; Μήπως παραέδωσες αξία σε υλικά πράγματα; Εξομολογήσου αυτά τα λάθη στον Κύριο κι ο ένας στον άλλον. Ο Θεός θα σε συγχωρήσει, και θα σε βοηθήσει να επανορθώσεις το κακό που άρχισε. Η αγάπη που κάποτε νιώσατε ο ένας για τον άλλο μπορεί να ξαναζεσταθεί. Μπορείτε να αποκαταστήσετε το γάμο σας και να βρείτε την ευτυχία σας αν ζητήσετε βοήθεια από το Θεό, και προσπαθήσετε πραγματικά να γίνετε ευγενικοί, συγχωρητικοί, ανιδιοτελείς, και πειθαρχημένοι.