Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Ευτυχισμένη οικογένεια (9)


Η ΕΥΣΕΒΗΣ ΖΩΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

Μην ξεχνάτε ποτέ ότι τα παιδιά επηρεάζονται πάρα πολύ από τη ζωή των γονέων τους. Το παράδειγμα του πατέρα και της μητέρας θα κάνει πιο βαθιά εντύπωση στο παιδί από την τιμωρία, τη συμβουλή, ή τη διδασκαλία.

Πιστότητα

Οι γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να περπατούν στο δρόμο του Θεού πρέπει οι ίδιοι να ζουν με πιστότητα στα πνευματικά θέματα. Αν τα παιδιά μεγαλώνουν σ’ ένα σπίτι που ο καθένας πηγαίνει όποτε θέλει στην εκκλησία, που σπάνια ή καθόλου δεν έχουν οικογενειακή λατρεία, και δεν προσφέρουν τακτικά για το έργο, θα νομίζουν ότι η αφιέρωση στο Χριστό είναι δευτερεύον θέμα. Θα σχηματίσουν την ιδέα ότι ο άνθρωπος ζητάει το Θεό μόνο όταν βολεύει η όταν αντιμετωπίζει κάποια επείγουσα ανάγκη.


Κάθε γονιός που μπορεί να εκκλησιάζεται αλλά το αμελεί, δεν ζει σύμφωνα με το λόγο του Θεού.

Εβρ.ι:25 μη αφίνοντες το να συνερχώμεθα ομού, καθώς είναι συνήθεια εις τινάς, αλλά προτρέποντες αλλήλους, και τοσούτω μάλλον, όσον βλέπετε πλησιάζουσαν την ημέραν.

Γονείς, αν δε γίνετε καλό παράδειγμα στα παιδιά σας όσο αφορά στο θέμα του εκκλησιασμού, τότε γίνεστε σ’ αυτά πέτρα σκανδάλου.

Ακόμα, πρέπει να γίνεις παράδειγμα δίνοντας συστηματικά και με θυσία το δέκατό σου στον Κύριο. Δώσε στα παιδιά σου να καταλάβουν ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να δείξουμε την αγάπη μας και την ευγνωμοσύνη μας σ’ Αυτόν. Τα μικρά παιδιά πρέπει να δουν ότι δίνουμε προτεραιότητα στα πνευματικά πράγματα, ακόμα κι όταν αυτό σημαίνει πολλές φορές να εγκαταλείψουμε ή να θυσιάσουμε κάποια ευχαρίστησή μας.

Ακούστε, γονείς! Αν η πίστη σας στα Χριστό έχει τόσο μικρή σημασία ώστε να μην είστε συνεπείς στα Χριστιανικά σας καθήκοντα, να πηγαίνετε στην εκκλησία, να έχετε οικογενειακή λατρεία, να προσφέρετε τα χρήματά σας στο έργο του Θεού, τότε τα παιδιά σας θα απομακρυνθούν ακόμα περισσότερο κι από σας κι από τη εκκλησία. Μπορεί ακόμη να απομακρυνθούν κι απ’ το Σωτήρα.

Ζωή Χριστού

Οι γονείς ακόμα είναι υποχρεωμένοι να γίνουν παραδείγματα διαγωγής και ζωής Χριστού. Μπορεί να είσαι άριστος παιδαγωγός, δεινός κήρυκας πνευματικών αληθειών, και εξωτερικά πιστό πρόσωπο, αν όμως τα παιδιά σου σ’ ακούν να λες ψέματα, να νευριάζεις, ή να φέρεσαι άσπλαχνα στους συνανθρώπους σου, θα απογοητευτούν πολύ και θ’ απορρίψουν τις συμβουλές σου και τις προειδοποιήσεις σου. Βεβαιώσου ότι ο καρπός του Αγίου Πνεύματος όπως τον περιγράφει ο απ. Παύλος φαίνεται στη ζωή σου:

Γαλ.ε:22,23 Ο δε καρπός του Πνεύματος είναι αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθωσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια· κατά των τοιούτων δεν υπάρχει νόμος.

Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά γεννιούνται με την τάση να μιμούνται. Ρυθμίζουν τη διαγωγή τους με τη δική σας. Θέλουν να σας θαυμάζουν, και νομίζουν πολλές φορές ότι θα χρειαστούν χρόνια ώσπου να γίνουν ακριβώς σαν εσάς. Μην τα απογοητεύετε λοιπόν. Καλλιεργείστε την πνευματική σας ζωή με τη μελέτη της Γραφής και την προσευχή ώστε να φανερωθεί στη ζωή σας ο καρπός του Πνεύματος. Πώς μπορούν τα παιδιά σου να σ’ έχουν για παράδειγμα Χριστιανικής αγάπης αν λες πράγματα που φανερώνουν κάποιο μίσος για μερικούς ανθρώπους; Πώς μπορούν να σε δουν σαν παράδειγμα Χριστιανικής χαράς αν γκρινιάζεις για την εκκλησία, παραπονιέσαι για τους άλλους στη δουλειά σου, βρίσκεις σφάλματα στους συγγενείς σου, ή μιλάς με κάποια πικρία για τις δοκιμασίες της ζωής; 

Τα παιδιά σου πρέπει να νιώσουν ότι η σχέση σου με το Χριστό είναι πραγματική, κι ότι απ’ αυτήν πηγάζει μια ζωή που τη χαρακτηρίζει η αγάπη, η χαρά, η ειρήνη, η μακροθυμία, η χρηστότητα, η αγαθοσύνη, η πίστη, η πραότητα, και η εγκράτεια. Η άγια ζωή μας μπορεί να εξαλείφει τα λάθη που κάνουμε στην πειθαρχία ή τις αδυναμίες μας σαν δάσκαλοι.

Χριστιανοί γονείς, ο Θεός τιμά το λόγο Του, απαντά την προσευχή, και ανταμείβει την πιστότητα. Αν είστε γνήσιοι στην ευσέβειά σας, θα σας δώσει βαθιά και διαρκή επιρροή στα παιδιά σας. Κι ακόμα, αν και μπορεί να μη θεωρηθείτε από τον κόσμο ήρωας ή να πετύχετε μεγάλα πράγματα όπως τα βλέπουν οι άνθρωποι, για το Θεό θα είστε ένα ευυπόληπτο μέλος της στρατιάς των αγίων. Απ’ την άλλη, αν φτάσεις στον κολοφώνα της επίγειας δόξας, αλλά αποτύχεις να γίνεις καλό παράδειγμα μέσα στην οικογένειά σου, θα είσαι μια αποτυχία στα μάτια Του.