Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Δύο απλές ερωτήσεις σαν οδηγοί στην μελέτη της Βίβλου.



Ίσως θέλεις να μελετήσεις τη Βίβλο σου, αλλά δεν ξέρεις πώς. Από που ν’ αρχίσεις; Τι να κάνεις; Πώς μπορείς να βγάλεις νόημα από αυτή τη συλλογή 66 βιβλίων που γράφτηκαν από 40 συγγραφείς, κανένας από τους οποίους δεν είχε ποτέ iPhone, Android ή WiFi ή πρόσβαση σε ψηφιακά μέσα οποιουδήποτε είδους;

Μπορεί να είναι δύσκολο να σχετιστείς με αυτούς τους συγγραφείς και το ψάξιμο της Βίβλου μπορεί να είναι ανυπόφορο. Γι’ αυτό θέλω να σου δείξω δύο ερωτήσεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να πάρεις το καλύτερο όταν ανοίγεις το λόγο του Θεού.


Μέσα σ’ όλη την Αγία Γραφή, το Άγιο Πνεύμα μας λέει ποιος είναι ο Χριστός και τι πρέπει εμείς να κάνουμε!

Δανείστηκα αυτές τις ερωτήσεις από τον απόστολο Παύλο. Στις Πράξεις κβ, ο Παύλος λέει σε ένα πλήθος το πως πίστεψε. Ο Παύλος (ο οποίος ονομαζόταν «Σαούλ» εκείνη την εποχή), ήταν καθοδόν προς τη Δαμασκό για να βρει και να συλλάβει Χριστιανούς, όταν ο Ιησούς τον εμπόδισε ακριβώς εκεί.

Ο Παύλος νόμιζε ότι πρόσφερε μεγάλη υπηρεσία στον Θεό προσπαθώντας να εξαλείψει αυτό το κίνημα του Χριστιανισμού. Νόμιζε ότι οι Χριστιανοί πρέπει να συλληφθούν, ακόμα και να εκτελεστούν. Νόμιζε ότι ήταν σε αποστολή για τον Θεό, αλλά τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά.

Ευτυχώς, ο Θεός είναι πολύ καλός στο να ισιώνει μπερδεμένους ανθρώπους. Μια μεγάλη λάμψη εμφανίστηκε στον Παύλο, έπεσε στο έδαφος και άκουσε μια φωνή να του λέει, «Σαούλ, Σαούλ, γιατί με καταδιώκεις;».

Ο Παύλος απάντησε με μια ερώτηση: «Ποιος είσαι, κύριε;»

«Είμαι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ, τον οποίο εσύ διώκεις», απάντησε η φωνή.

Ο Παύλος απαντά με μια άλλη ερώτηση: «Τι να κάμω, κύριε;». Και ξέρεις τι; Ο Ιησούς του λέει τι να κάνει! Δεν αφήνει τον Παύλο να το ανακαλύψει μόνος του.

Συνήθως δεν ακούμε τον Ιησού να μας μιλά δυνατά, αλλά μας μιλά μέσα από το λόγο Του. Μέσα στην Αγία Γραφή, το Άγιο Πνεύμα μας λέει ποιος είναι ο Χριστός και τι εμείς πρέπει να κάνουμε!

Όταν ανοίγεις τη Βίβλο σου, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις τις ερωτήσεις του Παύλου για να κατανοήσεις καλύτερα το κείμενο:
  1.      Ποιος είσαι Κύριε;
  2.      Τι να κάμω, Κύριε;

Πρόσεξε, να κάνεις τις ερωτήσεις με αυτή τη σειρά. Ποιος είναι ο Ιησούς σημαίνει πολλά περισσότερα από ό, τι κάνω γι’ Αυτόν. Πρέπει πάντα να ξεκινάω με Αυτόν, ποτέ μόνος μου!

Μερικές φορές, όταν διαβάζω τη Βίβλο, μου αρέσει να παίρνω ένα κομμάτι χαρτί και να το διπλώνω κατά μήκος σε δύο στήλες. Στα αριστερά γράφω την επικεφαλίδα, «Ποιος είσαι, κύριε;» και στα δεξιά, «Τι να κάνω, κύριε;»

Σχεδόν πάντα με εκπλήσσει αυτό που βρίσκω. Συνήθως υπάρχουν πολλά περισσότερα σχετικά με το Θεό σε ένα κείμενο από ό, τι υπάρχει για τους ανθρώπους που Τον ακολουθούν. Αυτό είναι μια τεράστια παρηγοριά! Αυτός είναι το καταφύγιο και εγώ είμαι κάτω από τα φτερά του. Είναι πιστός όταν εγώ δεν είμαι!

Για να Τον ακολουθήσουμε, πρέπει να τον παρακολουθούμε, και το κάνουμε αυτό ακούγοντας Τον να μας μιλά μέσω του λόγου Του.

Πολύ συχνά, νομίζουμε ότι το να είμαστε Χριστιανοί σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα (ή να μην κάνουμε πολλά πράγματα). Πραγματικά, το να είσαι Χριστιανός απλά σημαίνει να ακολουθείς τον Χριστό. Για να Τον ακολουθήσουμε, πρέπει να έχουμε τα μάτια μας πάνω Του, και το κάνουμε αυτό ακούγοντας τον να μας μιλά μέσω του λόγου Του.

Εγώ, σ’ ένα γρήγορο ψάξιμο της Γραφής μου, κάτω από την επικεφαλίδα «Ποιος είσαι Κύριε» βρήκα ότι:

Ιωάν.η:24 Αν δεν πιστέψω ότι Αυτός είναι ο ΕΓΩ ΕΙΜΙ, ο Γιάχβε, θα πεθάνω στις αμαρτίες μου!

Ιωάν.η:58 Πριν γίνει ο Αβραάμ, Αυτός ήταν ο ΕΓΩ ΕΙΜΙ!

Ιωάν.ιη:6 Όταν κάποιοι Ρωμαίοι στρατιώτες Τον ρώτησαν ποιος είναι και τους απάντησε ΕΓΩ ΕΙΜΙ, «απεσύρθησαν εις τα οπίσω και έπεσον χαμαί»!

Αποκ.α:8 Εγώ είμαι το Α και το Ω, αρχή και τέλος, ο ων και ο ην και ο ερχόμενος, ο παντοκράτωρ.

Ρωμ.θ:5 Είναι «ο ων επί πάντων Θεός ευλογητός εις τους αιώνας».

Μάρκ.ιβ:29 «Κύριος ο Θεός ημών είναι εις Κύριος».

Ιωάν.ιδ:8-11 & Ιωάν.ιβ:45 Όποιος βλέπει τον Ιησού, είναι σαν να βλέπει τον Πατέρα!

Α’ Ιωάν.ε:20,21 «οὗτός ἐστιν ὁ ἀληθινὸς θεὸς καὶ ζωὴ αἰώνιος».

Ματθ.α:23 το όνομά Του «Εμμανουήλ» σημαίνει «Μεθ' ημών ο Θεός»!

Τίτ.β:13 Είναι ο μεγάλος Θεός και σωτήρας μας.
Και βέβαια, Αυτός είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή, η θύρα των προβάτων, ο πρώτος και ο έσχατος, ο άρτος ο καταβάς εκ του ουρανού, το φως του κόσμου, ο καλός ποιμένας, η ανάσταση και η ζωή, η άμπελος η αληθινή, η ρίζα και το γένος του Δαυίδ που έχει το υπέρ παν όνομα!

Κάτω από την επικεφαλίδα «Τι να κάνω Κύριε» βρήκα ότι:

Πράξ.β:38 Πρέπει να μετανοήσω, να βαπτιστώ στο όνομά Του και Αυτός θα μου δώσει Πνεύμα Άγιο.

Ματθ.κη:19,20  Πρέπει να πάω να μαθητεύσω πάντα τα έθνη, βαπτίζοντας αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή στο όνομα του Ιησού, διδάσκοντας αυτούς να φυλάττωσι πάντα όσα παρήγγειλε εις εμάς· και ότι θα είναι μεθ' ημών πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος. Αμήν.

Και βέβαια όχι μόνο αυτά, αλλά αυτά είναι η προϋπόθεση για τα υπόλοιπα!