Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Ευτυχισμένη οικογένεια (2)



ΒΙΒΛΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

Κανένας γάμος δε μπορεί να είναι πραγματικά Χριστιανικός αν και οι δύο σύζυγοι δεν υπακούν τη Βιβλική εντολή για αμοιβαία αγάπη και σεβασμό. Ο άντρας πρέπει να πάρει τη θέση του αρχηγού με αγάπη μέσα στο σπίτι και η γυναίκα να υποτάσσεται με αγάπη. Ο απ. Παύλος δια Πνεύματος Αγίου γράφει:

Εφεσ.ε:22-25 Αι γυναίκες, υποτάσσεσθε εις τους άνδρας σας ως εις τον Κύριον, διότι ο ανήρ είναι κεφαλή της γυναικός, καθώς και ο Χριστός κεφαλή της εκκλησίας, και αυτός είναι σωτήρ του σώματος. Αλλά καθώς η εκκλησία υποτάσσεται εις τον Χριστόν, ούτω και αι γυναίκες ας υποτάσσωνται εις τους άνδρας αυτών κατά πάντα. Οι άνδρες, αγαπάτε τας γυναίκάς σας, καθώς και ο Χριστός ηγάπησε την εκκλησίαν και παρέδωκεν εαυτόν υπέρ αυτής,

Ο άντρας είναι ο υπεύθυνος μέσα στο σπίτι που φροντίζει και πρέπει παράλληλα να αγαπάει με θυσία τη γυναίκα του όπως και ο Χριστός που πέθανε για τη σωτηρία μας. Το να είναι ο άντρας η κεφαλή του σπιτιού αποτελεί για κείνον προνόμιο, αλλά και βαριά ευθύνη. Ο άντρας, αν θέλει να υπακούσει στην εντολή του απ. Παύλου, πρέπει να απαρνηθεί τελείως τον εαυτό του και να επιδιώκει κάθε στιγμή το καλύτερο για τη γυναίκα του, ακόμα και να πεθάνει αν χρειαστεί. Μια τέτοια αγάπη προϋποθέτει αφοσίωση, υποστήριξη, και προστασία.

Α’ Πέτρ.γ:7 Οι άνδρες ομοίως, συνοικείτε με τας γυναίκάς σας εν φρονήσει, αποδίδοντες τιμήν εις το γυναικείον γένος ως εις σκεύος ασθενέστερον, και ως εις συγκληρονόμους της χάριτος της ζωής, διά να μη εμποδίζωνται αι προσευχαί σας.

Ο άντρας πρέπει να προσέχει και να προστατεύει τη γυναίκα του γιατί η γυναίκα είναι «ασθενέστερο φύλο». Αυτό δεν σημαίνει ότι η γυναίκα είναι κατώτερη σαν άνθρωπος απ’ τον άντρα της, γιατί ο Πέτρος διακηρύττει ότι είναι «συγκληρονόμοι της δωρεάς της ζωής». Στο θέμα της σωτηρίας ο άντρας και η γυναίκα είναι απόλυτα ίσοι μπροστά στον Θεό και στον αιώνιο προορισμό.

Γαλ.γ:28 Δεν είναι πλέον Ιουδαίος ουδέ Έλλην, δεν είναι δούλος ουδέ ελεύθερος, δεν είναι άρσεν και θήλυ· διότι πάντες σεις είσθε εις εν Χριστώ Ιησού·

Η ευθύνη του άντρα σαν αρχηγού μέσα στο σπίτι είναι να δίνει κουράγιο, να προστατεύει, και να υποστηρίζει τη γυναίκα του. Πρέπει να δημιουργεί ένα πνεύμα αμοιβαιότητας για να μπορούν μαζί άντρας και γυναίκα να συμμερίζονται τις χαρές και τις λύπες, τις ευχάριστες στιγμές και τις δυσάρεστες, τις απολαύσεις και τα δάκρυα της ζωής.

Βέβαια ποτέ δεν πρέπει να είναι παράλογος ή απαιτητικός και η φροντίδα του μαζί με το πνεύμα της θυσίας θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα και ευχάριστα για τη γυναίκα του να δεχτεί την αρχηγία του.

Η θέση της γυναίκας είναι να υποτάσσεται με αγάπη. Γράφοντας στον Τίτο, ο αχ π. Παύλος συμβουλεύει το νεαρό ποιμένα, οι μεγαλύτερες «να νουθετώσι τας νέας να ήναι φίλανδροι, φιλότεκνοι,...» (Τίτ.β:4). Ο λόγος του Θεού διατυπώνει καθαρά ότι αυτή η αγάπη πρέπει να εκφράζεται με μια διάθεση υποταγής.

Εφεσ.ε:22 Αι γυναίκες, υποτάσσεσθε εις τους άνδρας σας ως εις τον Κύριον,

Α’ Πέτρ.γ:1 Ομοίως αι γυναίκες, υποτάσσεσθε εις τους άνδρας υμών, ίνα και εάν τινές απειθώσιν εις τον λόγον, κερδηθώσιν άνευ του λόγου διά της διαγωγής των γυναικών,


Αυτή η υποταγή της γυναίκας αναφέρεται στο ρόλο της μέσα στο σπίτι. Κάθε οργανισμός χρειάζεται έναν αρχηγό και κάθε ομάδα πρέπει να έχει έναν ηγέτη, κατά παρόμοιο τρόπο ο Θεός όρισε ο άντρας να είναι ο ηγέτης μέσα στο σπίτι. Όπως ο βαθμός του συνταγματάρχη δε δείχνει ότι έχει λιγότερη αξία σαν άνθρωπος από το στρατηγό στου οποίου τις εντολές διατελεί, έτσι και η θέση της γυναίκας να υποτάσσεται δεν αποτελεί ένδειξη ότι ο Θεός της δίνει λιγότερη αξία. Η υποταγή της Χριστιανής γυναίκας δεν πρέπει να γίνεται από φόβο, αλλά πρέπει να πηγάζει απ’ την αγάπη της για τον Θεό και τον άντρα της.

Κάποιος όμως μπορεί να πει «Πολύ σωστά όλα αυτά, αλλά τι γίνεται με μένα που είμαι πιστός ενώ η σύντροφός μου δεν είναι; «Βέβαια αναγνωρίζουμε ότι σ’ ένα τέτοιο σπίτι η μελέτη της Αγίας Γραφής και η προσευχή δεν είναι δυνατό να γίνονται κι απ’ τους δύο. Ακόμα ξέρουμε ότι σε μερικές ακραίες περιπτώσεις, ο χωρισμός μπορεί να είναι απαραίτητος εξαιτίας κακής μεταχείρισης. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το διαζύγιο είναι αναπόφευκτο. Αν είσαι πιστός, πρέπει να καταβάλεις κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσεις την επιτυχία του γάμου σου. Δεν πρέπει να σκέφτεσαι το διαζύγιο σαν φυγή από τη δύσκολη κατάστασή σου. Ο απ. Παύλος διακηρύττει:

Α’ Κορ.ζ:13,14 και γυνή ήτις έχει άνδρα άπιστον, και αυτός συγκατανεύει να συνοική μετ' αυτής, ας μη αφίνη αυτόν. Διότι ο ανήρ ο άπιστος ηγιάσθη διά της γυναικός, και η γυνή η άπιστος ηγιάσθη διά του ανδρός· επειδή άλλως τα τέκνα σας ήθελον είσθαι ακάθαρτα, αλλά τώρα είναι άγια.

Έχετε την υποχρέωση να δείχνετε πνεύμα Χριστού, να είστε Χριστιανοί «του δεύτερου μιλίου», και κάθε μέρα να ζείτε με ταπείνωση και καθαρότητα όπως ταιριάζει σε όσους γνωρίζουν τον Χριστό. Ο απ. Πέτρος, γράφοντας σε γυναίκες που οι άντρες τους δεν ήταν πιστοί, τους έδωσε οδηγίες που ισχύουν και για τον πιστό σύζυγο μιας όχι πιστής γυναίκας:

Α’ Πέτρ.γ:1 Ομοίως αι γυναίκες, υποτάσσεσθε εις τους άνδρας υμών, ίνα και εάν τινές απειθώσιν εις τον λόγον, κερδηθώσιν άνευ του λόγου διά της διαγωγής των γυναικών,

Μην ξεχνάτε, εσείς που ήδη είστε παντρεμένοι με κάποιον που δεν είναι πιστός, ο Θεός σας καλεί να διατηρήσετε το σπίτι σας ακέραιο και να κερδίσετε το σύντροφό σας στο Χριστό. Ίσως να μην είχατε σωθεί όταν παντρευτήκατε, ή να βρισκόσασταν σε κάποια πτώση. Μπορεί να πιστεύεις ότι δεν ήξερες τί σημαίνει πραγματική αγάπη και να νομίζεις ότι έκανες λάθος. Το γεγονός όμως είναι ότι τώρα είσαι παντρεμένος, και ο Θεός σε βλέπει μέσα σε μια ισόβια σχέση. Αν περιμένεις βοήθεια από τον Κύριο, ζήσε μια πιστή, αφιερωμένη ζωή, να συμπεριφέρεσαι στο σύντροφό σου με καλοσύνη και φροντίδα, και τότε όχι μόνο υπάρχουν ελπίδες να διατηρήσεις το γάμο σου αλλά και να φέρεις το σύντροφό σου στο Χριστό.

Το σπίτι είναι ιερή εστία. Παντρεύεται κανείς για όλη του τη ζωή. Η σχέση άντρα και γυναίκας συνεπάγεται ένωση και ταύτιση σώματος, ψυχής, και πνεύματος. Εφόσον αυτό αληθεύει, κανένα σπίτι δε μπορεί να εκπληρώσει το ιδεώδες του Θεού αν κι ο άντρας και η γυναίκα δε γνωρίσουν αληθινά τον Κύριο και ζουν με υποταγή στο λόγο Του. Αν δε δέχτηκες ποτέ σου το Χριστό, σε καλώ να το κάνεις τώρα γιατί όταν Αυτός μπει στη ζωή σου, θα βρεις συγχώρηση και θάχεις ειρήνη με το Θεό. Θα πάρεις ακόμα μια καινούργια φύση, και το Άγιο Πνεύμα θα κάνει το σώμα σου κατοικητήριο του. Ο Κύριος θα σου δίνει τη δύναμη να συγχωρείς τα σφάλματα του άλλου και θα ξαναζεστάνει την αγάπη και την τρυφερότητα που είχατε κάποτε μεταξύ σας σαν αντρόγυνο. Αν πιστέψεις στο Χριστό, θα σου δώσει σωτηρία κι ακόμα θα σου δώσει τη δύναμη να αποκτήσεις ένα ευτυχισμένο σπιτικό.