Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Μήνυμα σωτηρίας (9)


ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΑΠΟΡΙΩΝ

Δεν αισθάνομαι ότι είμαι άξιος να σωθώ

Ο Θεός δε σώζει άξιους άλλα ανάξιους. Και ενώ είναι σωστό να νοιώθεις την αναξιότητά σου, γιατί αν είχες την εντύπωση ότι είσαι καλός και ότι ο Θεός πρέπει να σε σώσει, γιατί είσαι καλός ή καλή, τότε θα ήσουνα ένας Φαρισαίος. Αλλά όμως η προσποίηση ταπεινοφροσύνης είναι κι αυτό ένα είδος καμουφλαρισμένου εγωισμού. Η πίστη δοξάζει το Θεό. Η απιστία με οποιαδήποτε δικαιολογία ατιμάζει το Θεό. Όχι λοιπόν, ο Θεός δεν ψάχνει να βρει άξιους, γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας, αλλά σώζει δωρεάν τους ανάξιους, που Του ζητούν με ειλικρινή μετάνοια και πίστη.


Μήπως δεν είμαι από τους εκλεκτούς;

Όλοι οι άνθρωποι είναι εκλεκτοί για τη σωτηρία, γιατί ο Θεός δεν είναι προσωπολήπτης. Θέλει όλοι οι άνθρωποι να σωθούν και να έλθουν σε επίγνωση της αληθείας (Α' Τιμ.β:4). Εκλεκτοί είναι όσοι θέλουν. Και μη εκλεκτοί είναι όσοι δεν θέλουν. Ο Χριστός πέθανε για τους αμαρτωλούς. Και κάλεσε στον εαυτό του όχι τους εκλεκτούς, αλλά π ά ν τ α ς τους κουρασμένους και φορτωμένους και τους υπόσχεται ανάπαυση (Ματθ.ια:28).

Προσπαθώ να πιστέψω αλλά δεν μπορώ

Προσπαθείς να πιστέψεις ποιόν; Δεν μπορείς να πιστέψεις στον μόνον δίκαιο, τον μοναδικό άγιο κι αναμάρτητο; Εκείνον που σε αγάπησε τόσο πολύ ώστε θυσιάστηκε για σένα, τον εχθρό Του; Τολμάς να λες ότι δεν μπορείς να αφιερωθείς σε Κείνον που σου έχει ετοιμάσει αιώνια λύτρωση; Σου έχει εξασφαλίσει μια χαρούμενη κι’ ευτυχισμένη ζωή από τώρα. Φίλε μου, δεν είναι αυτό. Όχι δεν μπορείς, αλλά δεν θέλεις. Ψάξε ειλικρινά τον εαυτό σου και θα δεις ότι δε θέλησες μέχρι τώρα να πιστέψεις στο Χριστό. Ίσως είσαι προκατειλημμένος, ίσως είσαι θύμα παρανοήσεως. Ίσως έχεις διεστραμμένη κρίση περί Χριστού. Άνοιξε το λόγο Του και θα αποκτήσεις σωστή ιδέα για το Χριστό. Τότε θα θελήσεις να αγαπήσεις το Χριστό που τόσο πολύ σ’ αγάπησε.

Φοβάμαι να αρχίσω μήπως δεν μπορέσω να σταθώ

Πολλές φορές φθάνω στο σημείο να πιστέψω στον Χριστό, αλλά μετά το αναβάλλω φοβούμενος μήπως δεν μπορέσω να φανώ συνεπής. Εάν το να φανείς συνεπής εξαρτιόταν από τη δική σου ικανότητα, τότε θα είχες λόγους να φοβάσαι, Όχι, φίλε μου, ο Χριστός δεν σου λέει να στηρίζεσαι στη δική σου αδυναμία. Μη μετράς τη δική σου ανικανότητα, αλλά στηρίξου στη δύναμη του Χρίστου. Το Άγιο Πνεύμα είναι που μας ικανώνει να ζήσουμε τη ζωή του Χριστού και να φανούμε συνεπείς μέχρι τέλους στις σχέσεις μας μαζί Του.

Αν αναβλέψεις στον Ιησού για το ξεκίνημά σου, πρόσεξε να μην αποβλέψεις στον εαυτό σου για την πορεία σου και για το τέρμα σου. Αφού αρχίσεις σωστά με το Πνεύμα, μη ελπίζεις να τελειοποιηθείς με τη σάρκα.

Να τι έλεγε ο απόστολος Παύλος όταν έγραφε στην Εκκλησία της Κορίνθου για το ίδιο θέμα:

Α’ Κορ.α:8,9 όστις και θέλει σας στηρίξει έως τέλους αμέμπτους εν τη ημέρα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Πιστός ο Θεός, διά του οποίου προσεκλήθητε εις το να ήσθε συγκοινωνοί του Υιού αυτού Ιησού Χριστού του Κυρίου ημών.

Για πολλούς αυτός ο φόβος ότι δεν θα τα καταφέρουν να μείνουν στη χάρη καταντάει βραχνάς, επειδή ξέρουν την αστάθεια του χαρακτήρα τους. Μερικοί άνθρωποι είναι από ιδιοσυγκρασία άστατοι. Άλλοι είναι ευμετάβλητοι σαν τους ανεμόμυλους. Ίσως οι τέτοιοι να τρομάζουν, όταν ακούνε ότι χρειάζεται αγρύπνια και σταθερότητα για να μείνουν στο Χριστό. Ο Χριστός δεν μας καλεί να μπαλώσει τον άστατο χαρακτήρα μας, ούτε να μπαλώσει τα κουρέλια της διεφθαρμένης μας φύσης, αλλά μας καλεί για να μας κάνει νέα δημιουργήματα. Μας καλεί να μας φτιάξει σαν το δικό Του τέλειο χαρακτήρα.

Θα έχω πειρασμούς και αμφιβολίες;

Ο Σατανάς είναι ο εχθρός του Θεού και των πιστών. Ποτέ δεν σταματάει να πειράζει τα παιδιά του Θεού και δεν κουράζεται να σπέρνει αμφιβολίες για τη σωτηρία μας, για την αιωνιότητα κλπ. Ο διάβολος θα σου ψιθυρίσει, ότι αυτή η ζωή του Θεού δεν είναι για σένα, ότι εσύ είσαι διαφορετικός τύπος, ότι η αμαρτία σου είναι θανάσιμη και ο Θεός δεν μπορεί δήθεν να σε συγχωρήσει. Θα προσπαθεί πάντοτε να σου υπενθυμίζει τις αμαρτίες του παρελθόντος. Πρέπει να έχεις έτοιμη την απάντηση:

Α’ Ιωάν.α:9 Εάν ομολογώμεν τας αμαρτίας ημών, είναι πιστός και δίκαιος, ώστε να συγχωρήση εις ημάς τας αμαρτίας και καθαρίση ημάς από πάσης αδικίας.

Άλλοτε ο διάβολος θα ξεσηκώσει διωγμό εναντίον σου ακόμη κι’ από τους δικούς σου. Δεν το είπε ο Χριστός ότι εχθροί του πιστού θα είναι οι οικιακοί του; (Ματθ.ι:36). Άλλοτε πάλι θα χρησιμοποιήσει πρώην φίλους σου να σε χλευάζουν, να σε ειρωνεύονται για την πίστη σου, με σκοπό να διεγείρει τον εγωισμό σου, για να τα παρατήσεις. Πολλοί πέσανε στις παγίδες του διαβόλου, που τις στήνει με τέχνη, γιατί δεν ήταν προετοιμασμένοι Προσοχή λοιπόν! Γιατί ο διάβολος, σαν λιοντάρι που ωρύεται, γυρίζει γύρω — γύρω προσπαθώντας κάποιον να κατασπαράξει (Α' Πέτρ.ε:8). Που Θα κρυφτείς ; Μέσα στο Βράχο, τον Χριστό. Εκεί είσαι ασφαλής.

ΟΙ πειρασμοί δεν πρέπει να σε τρομάζουν αν δεν σου αρέσουν. Ο πειρασμός όταν υιοθετηθεί από την καρδιά σου, τότε γίνεται αμαρτία. Αν όμως σου προκαλεί αηδία και αγανάκτηση, τότε τον αρνήθηκες και δεν αμάρτησες. Κάποιος είπε το έξης παράδειγμα σχετικά με τους πειρασμούς. Δεν μπορείς να εμποδίσεις τα κοράκια να πετάνε πάνω από το κεφάλι σου. Αλλά μπορείς όμως να τα εμποδίσεις να κάνουν φωλιά πάνω στο κεφάλι σου. Δεν μπορείς να εμποδίσεις τον πειρασμό να ’ρθει στη σκέψη σου, αλλά μπορείς όμως να τον εμποδίσεις να φωλιάσει στην καρδιά σου.

Πρέπει να ομολογώ τον Χριστό ή να είμαι κρυφός μαθητής Του;

Ο Χριστός είπε:

Ματθ.ι:32 Πας λοιπόν όστις με ομολογήση έμπροσθεν των ανθρώπων, θέλω ομολογήσει και εγώ αυτόν έμπροσθεν του Πατρός μου του εν ουρανοίς.

Ο Χριστός λοιπόν δεν μας θέλει να κρυβόμαστε, αλλά να λέμε στους άλλους για τη σωτηρία Του. Πρέπει να μάθουν οι άλλοι ότι εσύ βρήκες στο Χριστό την πραγματική ζωή, γιατί έχουν και κείνοι ανάγκη σωτηρίας. Όταν κάποιος γιατρευτεί από τον καρκίνο, και δε θέλει να ομολογήσει το σωτήρα του γιατρό σ’ όλους τους άλλους που πάσχουν και βασανίζονται, πώς θα τον χαρακτηρίσεις αυτόν; Σαν αναίσθητο ασφαλώς.

Καθώς μαρτυρείς σε άλλους, μη δειλιάζεις από τις ειρωνείες τους και τους χλευασμούς τους. Κάμε θέμα συζήτησης πάντα το Ευαγγέλιο που είναι δύναμη Θεού για σωτηρία και μη ντρέπεσαι. Βέβαια πρέπει να είσαι συνετός και διακριτικός στη μαρτυρία σου προς τους ανθρώπους. Ζήτα πάντοτε έμπνευση και χάρη από το Θεό προς τούτο. Θα δυναμώσεις πνευματικά και θα αυξηθείς και θα στερεωθείς στην πίστη του Χριστού έτσι. «όστις κερδίζει ψυχάς, είναι σοφός» (Παρ.ια:30).

«Θέλω να έρθω στον Χριστό αλλά δεν ξέρω πώς να το κάνω»

Είναι πολύ παράξενο να έχεις μια συγκεκριμένη πρόσκληση από τον Χριστό και να μη ξέρεις πώς να πας. Πήγαινε όπως είσαι. Μη προσπαθείς να σουλουπωθείς, να κόψεις μερικά ελαττώματά σου κλπ. Είναι ματαιοπονία.

Σε καλεί ο Χριστός στον εαυτό Του και σε περιμένει να σε αγκαλιάσει, να σε καθαρίσει, να σε συγχωρήσει και να σε σώσει στο παντελές. Έλα τώρα. Γιατί το τώρα είναι δικό σου.

Η Μεγάλη Απόφασή σου

Το ότι είναι απαραίτητη και αναγκαία η δική σου απόφαση για να σωθείς και να γίνεις πραγματικός χριστιανός, είναι τελείως φανερό. Πολλοί νομίζουν ότι είναι χριστιανοί, επειδή γεννήθηκαν σ’ ένα χριστεπώνυμο Κράτος. Δεν είμαστε Εβραίοι λένε ούτε Τούρκοι. Άλλοι πάλι νομίζουν ότι επειδή έμαθαν «το πιστεύω», μερικά δόγματα και εκτελούν μερικούς θρησκευτικούς τύπους, με τον τρόπο αυτό έγιναν χριστιανοί.

Όχι, η πίστη στον Χριστό δεν είναι κληρονομική αλλά κάθε άτομο οφείλει να πάρει μια δική του απόφαση. Υπάρχει μια δήλωση του Ιησού Χρίστου μέσα στο βιβλίο της Αποκάλυψης, που καθορίζει ξεκάθαρα την απόφαση που έχει καθήκον κάθε άνθρωπος να πάρει για να σωθεί:

Αποκ.γ:20 Ιδού, ίσταμαι εις την θύραν και κρούω· εάν τις ακούση της φωνής μου και ανοίξη την θύραν, θέλω εισέλθει προς αυτόν και θέλω δειπνήσει μετ' αυτού και αυτός μετ' εμού.

Η ψυχή του ανθρώπου παρομοιάζεται εδώ με ένα σπίτι. Έξω από την πόρτα του σπιτιού μας, που συμβολίζει την προσωπικότητά μας στέκεται ο Χριστός και κτυπά. Θέλει να μπει μέσα για να μας σώσει. Σε καλεί, φίλε μου.

Η φρασεολογία του εδαφίου μας φανερώνει την ταπεινοφροσύνη του Χριστού, αλλά και την ελευθερία του ανθρώπου. Ο Χριστός στέκεται έξω από την πόρτα της ψυχής σου και κτυπάει. Δεν την κλωτσά ούτε την σπάζει με καμιά βαριά. Σέβεται ο Χριστός την ελευθερία που μας έχει δώσει, όταν μας έπλασε. Καθήκον δικό σου είναι, φίλε αναγνώστη, να ανοίξεις την πόρτα της ψυχής σου και να προσκαλέσεις τον Χριστό να μπει μέσα. Θα την καθαρίσει, θα την στολίσει με τις πνευματικές αρετές και θα φέρει χαρά και ευφροσύνη. Θα την χορτάσει, θα την ικανοποιήσει.

Είσαι διατακτικός; Φοβάσαι να ανοίξεις του Χριστού; Δεν μπορείς να Τον εμπιστευτείς; Και προτιμάς να αφήνεις την ψυχή σου σκοτεινή, θλιβερή, κούφια και δυστυχισμένη; Ο Χριστός χτυπάει την πόρτα σου, αλλά εσύ πρέπει να την ανοίξεις. Η πόρτα της καρδιάς σου δεν έχει μπετούγια απ’ έξω και ο σύρτης είναι από μέσα. Μόνον εσύ μπορείς να ανοίξεις από μέσα. Κι όταν ανοίξεις, όταν δηλαδή πάρεις την απόφαση, τη μακάρια απόφαση, ν’ ανοίξεις στο Χριστό, τότε Εκείνος θα μπει μέσα, και σου υπόσχεται χαρά και ευφροσύνη στην ψυχή σου.

Ο Ιησούς καλεί όλους τους ανθρώπους, που είναι και αισθάνονται την αμαρτωλότητα τους, που ματαιοπονούν και υποφέρουν κάτω από το καταθλιπτικό βάρος της αμαρτίας να έρθουν σ’ Αυτόν και υπόσχεται ανάπαυση. Να μπορούσες, φίλε μου, να εκτιμήσεις αυτή τη γεμάτη αγάπη πρόσκληση του Ιησού Χρίστου! Πόσα δάκρυα, πόσους αναστεναγμούς, πόσες αγωνίες θα γλύτωνες.

Εκείνος που πάσχει δεν αρνείται το φάρμακο ούτε το γιατρό. Όποιος δίψα δεν περιφρονεί το νερό. Μα ούτε κι’ ο τυφλός μισεί το φως. Ο Χριστός σου έχει ετοιμάσει αιώνια μακαριότητα. Μη κλείνεις τα αυτιά σου στη γεμάτη αγάπη πρόσκλησή Του. Άκουσε την για μια φορά πάλι.

Ματθ.ια:28 Έλθετε προς με, πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, και εγώ θέλω σας αναπαύσει.

Μη πεις, καλά είναι αυτά, αλλά αργότερα θα τα σκεφθούμε. Έχουμε καιρό. Όχι, δεν έχεις καιρό καθόλου. Ο χρόνος δεν είναι δικός σου. Δεν είναι στην εξουσία σου. Ο ναυαγός δεν αρνείται το σωσίβιο, γιατί αν το αρνηθεί αυτό είναι τρέλα.

Ίσως, βλέποντας μερικούς θρησκομανείς, να σου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση, ότι όλοι, όσοι πιστεύουν στον Χριστό είναι αξιολύπητοι άνθρωποι. Μάθε λοιπόν ότι μια φωτισμένη πίστη στον Χριστό είναι άλλο πράγμα κι’ άλλο είναι η θρησκοληψία.

Αν αγαπάς την ψυχή σου, φίλε μου, έλα στο Χριστό με συντριβή και μετάνοια τώρα. Τώρα, όχι αύριο. Αν ήθελα να ησυχάσω ένα βρέφος θα το νανούριζα με ρυθμικό λίκνισμα. Αλλά αν το παιδί πέσει στη φωτιά τα πράγματα αλλάζουν. Όλοι φωνάζουν, αγωνιούν, παύουν τα αστεία. Φίλε μου, πρέπει να σου το πω καθαρά: Βρίσκεσαι σε μεγάλο κίνδυνο απώλειας. Αν το θέμα της σωτηρίας της ψυχής σου ήταν μικρό και ασήμαντο, θα σε άφηνα ήσυχο. Αλλά επειδή πρόκειται για το πιο σοβαρό, για το πιο μεγάλο ζήτημα της παρούσας και της μέλλουσας ζωής, μη μου ζητάς να σε αφήσω ήσυχο. Είμαι υπεύθυνος κατά ένα τρόπο για τη σωτηρία σου. Δεν μπορώ να ησυχάσω, όταν ξέρω ότι βρίσκεσαι σε τέτοιο μεγάλο κίνδυνο. Γιατί να χαθείς ;

Ο Θεός με καθιστά υπεύθυνο για σένα:

Ιεζ.γ:18,19 Όταν λέγω προς τον άνομον, Εξάπαντος θέλεις θανατωθή, και συ δεν νουθετήσης αυτόν και δεν λαλήσης διά να αποτρέψης τον άνομον από της οδού αυτού της ανόμου, ώστε να σώσης την ζωήν αυτού, εκείνος μεν ο άνομος θέλει αποθάνει εν τη ανομία αυτού· πλην εκ της χειρός σου θέλω ζητήσει το αίμα αυτού. Αλλ' εάν συ μεν νουθετήσης τον άνομον, αυτός όμως δεν επιστρέφη από της ανομίας αυτού και από της οδού αυτού της ανόμου, εκείνος μεν θέλει αποθάνει εν τη ανομία αυτού, συ δε ηλευθέρωσας την ψυχήν σου.

Ναι, είμαι υπεύθυνος για την τύχη της ψυχής σου. Δεν μπορώ να πω σαν τον αδελφοκτόνο Κάιν: «Μη φύλαξ του αδελφού μου είμαι εγώ;»

Όλοι οι αγώνες σου εδώ στη γη, αν δεν μπεις μέσα στη χάρη του Χρίστου είναι σαν να «αλωνίζεις άχυρα». Ιδρώνεις σαν τον Σίσυφο του μύθου, ο όποιος έσπρωχνε το λιθάρι προς την κορυφή και όλο του ξέφευγε και πάλι άρχιζε τον μάταιο αγώνα από την αρχή. Η ζωή έξω από τη σωτηρία του Χριστού είναι σαν να χτίζεις πάνω στην άμμο. Δεν είναι ματαιοπονία να χτίζεις στην άμμο; Τι θα ωφεληθείς αν κάνεις πράγματα μεγάλα, δοκιμάσεις όλες τις ηδονές και κερδίσεις πολλά; Δεν το καταλαβαίνεις ότι όλα αυτά δεν σου προσφέρουν παρά μόνον αυταπάτες;

Πρόσεξε τι είπε ο Χριστός:

Ματθ.ις:26 Επειδή τι ωφελείται άνθρωπος εάν τον κόσμον όλον κερδήση, την δε ψυχήν αυτού ζημιωθή; ή τι θέλει δώσει άνθρωπος εις ανταλλαγήν της ψυχής αυτού;

Αν όμως εμπιστεύτηκες την ψυχή σου στον σωτήρα Χριστό και έλαβες την σωτηρία σου με τη χάρη Του, τότε φύλαξε τον εαυτό σου για πάντα στη χάρη. Άφησε τον Ιησού να γίνει τα πάντα στη ζωή σου.