Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Μήνυμα σωτηρίας (8)


Η ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΣΟΥ

Επειδή η σωτηρία είναι δώρο του Θεού, είναι διαθέσιμο για κάθε άνθρωπο, αφού ο Θεός θέλει όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως να σωθούν και να έλθουν σε επίγνωση της αλήθειας. Ο Θεός βεβαιώνει όποιον σώζει. Και σώζει εκείνον, που μετανοεί και πιστεύει με την καρδιά του στο αίμα του Χριστού. Αν δεν την έχεις αυτή τη μακάρια βεβαιότητα, φίλε μου, αυτό σημαίνει ότι ακόμη δεν έχεις δεχθεί τον Χριστό μέσα στην καρδιά σου σαν Σωτήρα σου και Λυτρωτή. Τη βεβαιότητα της σωτηρίας του ο κάθε πιστός την στηρίζει σε δυο βάσεις: στο λόγο του Θεού και στο Πνεύμα το Άγιο.


Να, μερικές χτυπητές διαβεβαιώσεις μέσα από τον αψευδή λόγο του Θεού.

Α’ Ιωάν.ε:13 Ταύτα έγραψα προς εσάς τους πιστεύοντας εις το όνομα του Υιού του Θεού, διά να γνωρίζητε ότι έχετε ζωήν αιώνιον, και διά να πιστεύητε εις το όνομα του Υιού του Θεού.

Ιωάν.ε:24 Αληθώς, αληθώς σας λέγω ότι ο ακούων τον λόγον μου και πιστεύων εις τον πέμψαντά με έχει ζωήν αιώνιον, και εις κρίσιν δεν έρχεται, αλλά μετέβη εκ του θανάτου εις την ζωήν.

Α’ Ιωάν.ε:11,12 Και αύτη είναι μαρτυρία, ότι ζωήν αιώνιον έδωκεν εις ημάς ο Θεός, και αύτη η ζωή είναι εν τω Υιώ αυτού. Όστις έχει τον Υιόν έχει την ζωήν· όστις δεν έχει τον Υιόν του Θεού, την ζωήν δεν έχει.

Α’ Ιωάν.γ:1,2 Ίδετε οποίαν αγάπην έδωκεν εις ημάς ο Πατήρ, ώστε να ονομασθώμεν τέκνα Θεού. Διά τούτο ο κόσμος δεν γνωρίζει ημάς, διότι δεν εγνώρισεν αυτόν. Αγαπητοί, τώρα είμεθα τέκνα Θεού, και έτι δεν εφανερώθη τι θέλομεν είσθαι· εξεύρομεν όμως ότι όταν φανερωθή, θέλομεν είσθαι όμοιοι με αυτόν, διότι θέλομεν ιδεί αυτόν καθώς είναι.

Ιωάν.ς:37 Παν ό,τι μοι δίδει ο Πατήρ, προς εμέ θέλει ελθεί, και τον ερχόμενον προς εμέ δεν θέλω εκβάλει έξω·

Ιωάν.ι:28 Και εγώ δίδω εις αυτά ζωήν αιώνιον, και δεν θέλουσιν απολεσθή εις τον αιώνα, και ουδείς θέλει αρπάσει αυτά εκ της χειρός μου.

Επίσης μελέτησε και τα έξης εδάφια: (Α' Κορ.ι:13, Εβρ.ιγ:5, 6, Α' Ιωάν.α:9, Ιωάν.α:12).

Η σχέση του αναγεννημένου χριστιανού με το Θεό, είναι όπως οι σχέσεις του παιδιού με τον πατέρα του. Εάν είσαι αφιερωμένος στον Χριστό, ο Χριστός σου έδωσε εξουσία και σε έκανε παιδί Του. «Τώρα, λέει ο Ιωάννης, είμαστε παιδιά του Θεού». Το παιδί δεν φοβάται, δε διστάζει να τρέξει στον πατέρα που ξέρει ότι το αγαπά. Δεν βάζει μεσάζοντες. Τρέχει μόνο του το παιδί στον πατέρα του.

Η βάση της γνώσης μας, ότι έχουμε σχέση και βρισκόμαστε σε επαφή με τον Θεό, δεν είναι τα συναισθήματά μας, άλλα το γεγονός ότι μας το λέει ο ίδιος ο Θεός μέσα στο λόγο Του. Το τεστ που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας δεν πρέπει να είναι υποκειμενικό, δηλαδή πώς αισθάνομαι, αλλά πρέπει να είναι αντικειμενικό, δηλαδή τι λέει ο Θεός στο λόγο Του.

Η άλλη βάση της βεβαιότητας της σωτηρίας μας είναι η βεβαιότητα που δίνει το Άγιο Πνεύμα στον σωσμένο. Δεν δημιουργεί ο πιστός μια αυθαίρετη δική του βεβαιότητα, αλλά απολαμβάνει τη βεβαιότητα που του φέρνει μέσα στην καρδιά το Άγιο Πνεύμα. Αυτή δε η μακάρια βεβαιότητα του Πνεύματος είναι που δημιουργεί μια ασύγκριτη ευτυχία και σταθερή αγαλλίαση λύτρωσης του αφιερωμένου πιστού.

Δεν χρειάζεται να αγωνιστείς εσύ να πείσεις τον εαυτό σου ότι έχεις σωθεί. Αυτό θα το κάνει ο Θεός στην καρδιά σου, ότι σε έχει σώσει δωρεάν και κατά χάριν.

Άκουσε τώρα τι λέει πάλι ο λόγος του Θεού:

Β’ Κορ.α:21,22 Ο δε βεβαιών ημάς μεθ' υμών εις Χριστόν και ο χρίσας ημάς είναι ο Θεός, όστις και εσφράγισεν ημάς και έδωκε τον αρραβώνα του Πνεύματος εν ταις καρδίαις ημών.

Ρωμ.η:15 Διότι δεν ελάβετε πνεύμα δουλείας, διά να φοβήσθε πάλιν, αλλ' ελάβετε πνεύμα υιοθεσίας, διά του οποίου κράζομεν· Αββά, ο Πατήρ.

Ο Θεός είναι που χορηγεί τη χάρη Του στον ένοχο αμαρτωλό, όταν φωνάξει με συντριβή και μετάνοια. Και τούτο δεν το κάνει αυθαίρετα ο Θεός, αλλά επειδή τιμωρήθηκε ο Χριστός. Συνεπώς δεν καυχάται ο ελεημένος αμαρτωλός στον εαυτό του, στις καλοσύνες του, στα έργα του, αλλά καυχάται εν Κυρίω. Διότι λέει ο λόγος του Θεού, ο καυχώμενος εν Κυρίω ας καυχάται (Α' Κορ.α:31).

Εφεσ.β:8 Διότι κατά χάριν είσθε σεσωσμένοι διά της πίστεως· και τούτο δεν είναι από σας, Θεού το δώρον·

Άλλη αντίρρηση λέει, ότι δεν τολμώ να πω ότι είμαι σωσμένος, γιατί δεν ξέρω τι θα μου συμβεί αύριο. Αυτός ο φόβος δεν είναι από τον Θεό. Το αύριο στον πιστό το έχει αναλάβει ο Χριστός. Καθώς έχει αναλάβει και το παρόν, και έχει εξαλείψει το ένοχο παρελθόν σου.

Βέβαια, χρειάζεται ο πιστός να αγρυπνεί, δεν μπορεί να το ρίξει έξω, γιατί σώθηκε, και είναι για πάντα ασφαλής. Πρέπει ο πιστός να προσέχει, να αγρυπνεί και να προσεύχεται, για να μη πέσει γιατί ο κίνδυνος του σατανά είναι πάντοτε παρών.

Παρελθόν — Παρόν — Μέλλον

Η σωτηρία που έχει ετοιμάσει ο Χριστός είναι τέλεια. Αλλά στην καρδιά του πιστού πραγματοποιείται προοδευτικά σε τρεις φάσεις.

Ο Χριστός έχει πληρώσει για το ένοχο παρελθόν κάθε αμαρτωλού. Όταν ένας οποιοσδήποτε αμαρτωλός μετανοήσει και βαπτιστεί στο νερό στο όνομα του Ιησού Χριστού, τότε ο Χριστός του εξαλείφει το ένοχο παρελθόν, όσο μαύρο κι αν ήταν. Όσες αμαρτίες κι αν έχει διαπράξει. Και το σπουδαίο είναι ότι ο Χριστός σου δίνει ειρήνη και βεβαιότητα ότι το αμαρτωλό σου παρελθόν όλο το εξάλειψε. Το διέλυσε σαν τον ήλιο που διαλύει την πυκνή ομίχλη. Αυτό το γεγονός σε ξεκουράζει, σε χαροποιεί. Κανένας άλλος δεν μπορεί να σου αναπαύσει την ένοχη συνείδηση, έκτος από τον Χριστό.

Το παρόν σου το έχει αναλάβει ο Χριστός. Το Άγιο Πνεύμα, ο Παράκλητος, το Πνεύμα της αληθείας, διαμορφώνει το χαρακτήρα του Χριστού στην καρδιά σου. Εκείνος μεταδίδει τον γνήσιο αγιασμό του Χριστού, μας ελέγχει για τα σφάλματά μας, μας διορθώνει, μας παρηγορεί, μας προειδοποιεί, μας προστατεύει, μας οδηγεί. Βλέπετε δεν μας έχει αφήσει μόνους ο Χριστός να παλεύουμε απεγνωσμένα, με τον Σατανά και τη σάρκα μας.

Όποιος λοιπόν είναι αφιερωμένος στο Χριστό και μένει εν Κυρίω, είναι ασφαλής. Ο Χριστός κατοικεί μέσα στην καρδιά μας δια πίστεως. Είναι πάντοτε παρών σ’ όλη την παρούσα ζωή μας. Αυτό το γεγονός μας δίνει σιγουριά, ασφάλεια, και βεβαιότητα.

Και το αιώνιο μέλλον μας είναι σίγουρο στα χέρια του Χριστού. Ο Χριστός μας έχει εξασφαλίσει την απολύτρωσή μας.

Ιωάν.ε:24 Αληθώς, αληθώς σας λέγω ότι ο ακούων τον λόγον μου και πιστεύων εις τον πέμψαντά με έχει ζωήν αιώνιον, και εις κρίσιν δεν έρχεται, αλλά μετέβη εκ του θανάτου εις την ζωήν.

Να, γιατί ο αφιερωμένος πιστός, δεν φοβάται την κρίση, αφού ο Χριστός τον βεβαιώνει ότι εις κρίσιν δεν έρχεται.

Ο απόστολος Παύλος μας δίνει ολόκληρη τη μεγάλη σωτηρία του Χριστού σε τέσσερις λέξεις:

Α’ Κορ.α:30 Αλλά σεις είσθε εξ αυτού εν Χριστώ Ιησού, όστις εγενήθη εις ημάς σοφία από Θεού, δικαιοσύνη τε και αγιασμός και απολύτρωσις·

Εν τω Χριστώ είσαι πλήρης και σίγουρος. Στηρίξου λοιπόν τελείως σ’ Αυτόν.