Εθιστικό, αλλά κυρίως μια συνήθεια και ένα βαθιά ριζωμένο κομμάτι της κουλτούρας και της νοοτροπίας των Αμερικανών αποκαλούν οι επιστήμονες τον αμερικανικό τρόπο διατροφής, και ειδικότερα τροφές όπως το μπέικον, οι οποίες προωθούνται επί δεκαετίες από αλυσίδες καταστημάτων όπως τα...Mc Donalds.
Μια μεγάλη συζήτηση γύρω από τη διατροφική συμπεριφορά της Αμερικής ξεκίνησε πρόσφατα, με αφορμή το άρθρο του Arun Gupta στην εφημερίδα Independent, με τίτλο «Υποκειμενική Γαστρονομία: Πως η βιομηχανία τροφίμων έχει μετατρέψει το μπέικον σε όπλο μαζικής καταστροφής» καθώς και του βιβλίου του Dr. David Kessler «Το τέλος της υπερφαγίας: Παίρνοντας τον έλεγχο της ανθυγιεινής αμερικανικής όρεξης».Ένα μικρό κομμάτι μπέικον περιέχει 18 συντηρητικά, τα οποία αποτελούν το 80% της ημερήσιας πρόσληψης χοληστερίνης. Η σύνθεσή του σε γεύματα εστιατορίων όπως τα Mc Donalds θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εθιστική καιανθυγιεινή.