Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέσα στο 2009 το αδίκημα εκείνο που γνώρισε πρωτοφανή «έκρηξη» στην Δυτική Ελλάδα ήταν η επαιτεία. Συγκριτικά με το 2008 η επαιτεία σημείωσε, σε μια μόνο χρονιά, αύξηση που έφτασε το 266%! Φυσικά, δεν χρειάζεται η στατιστική για να επιβεβαιώσει αυτό που άπαντες καθημερινά βλέπουμε σε φανάρια, διασταυρώσεις, πεζοδρόμια, πλατείες, καφετέριες ή έξω από εκκλησίες, σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα και τράπεζες της πόλης.

Η επαιτεία, όπως γράφει στο τελευταίο τεύχος του το περιοδικό "Ατζέντα της Πάτρας", έχει πολλές όψεις. Από τον πατέρα των 22 παιδιών που διέμενε στον καταυλισμό των αλλοδαπών Ρομά της Ακτής Δυμαίων και έστελνε όλα τα παιδιά του να επαιτεύουν ως την ανήμπορη ημεδαπή ηλικιωμένη που στέκεται σε μια γωνιά της οδού Γούναρη και τείνει την παλάμη στους περαστικούς.
Ο χαρακτήρας της επαιτείας στην Πάτρα έχει μεταλλαχθεί τα τελευταία χρόνια. 'Αλλοτε κάποιος έβγαινε στο δρόμο να ζητιανέψει από πραγματική ανάγκη. Συνήθως ξένος στην πόλη, ημεδαπός, με κάποια σωματική αναπηρία ή ηλικιωμένος. Σήμερα όλα δείχνουν ότι η επαιτεία έχει αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας καλοστημένης επιχείρησης, με «νονούς» και «μαφίες», με αγοραπωλησίες ανθρώπων, εκβιασμούς, βία και αμύθητα κέρδη. Ενώ, μια δική της ξεχωριστή «κατηγορία» επαιτείας έχει η περίπτωση τοξικομανών που σε σταματούν στο δρόμο ζητώντας σου ένα ευρώ με το πρόσχημα ότι δεν έχουν χρήματα να επιστρέψουν σπίτι τους ή ότι κάποιος τους έκλεψε το πορτοφόλι.

Τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα της επιχείρησης - επαιτεία. Ξεκινούν να ζητιανεύουν από την αγκαλιά της μητέρας τους, ωστόσο η κρισιμότερη και πιο «παραγωγική» ηλικία είναι από 5 έως 11 ετών. Στις ηλικίες αυτές είναι ευκολότερο να συνεγείρουν τον οίκτο των ανθρώπων. Όμως και μετά την ηλικία αυτή συνεχίζουν τη «διαδρομή» τους πουλώντας λουλούδια, στυλό ή χαρτομάντιλα αλλά στην ουσία επαιτεύοντας. Επίσης, στον... αστερισμό της επαιτείας περίοπτη θέση έχουν οι έγκυες γυναίκες και τα ΑμεΑ.

Ένας μικρός επαίτης που περιφέρεται από παρέα σε παρέα στις καφετέριες ξεκινά από νωρίς το πρωί και δεν επιστρέφει στη «βάση» του πριν πέσει το φως του ήλιου, οπότε και κλείνει η αγορά. Φυσικά το καλοκαίρι που ο κόσμος βγαίνει έξω το «ωράριο» επιμηκύνεται ακόμα και έως μετά τα μεσάνυχτα. «Από την εμπειρία μας έχει φανεί ότι το μέσο ποσό που συγκεντρώνει ένας επαίτης στην Πάτρα ξεκινά από 30 ευρώ και φτάνει έως και τα 100 ευρώ την ημέρα. Στις περιόδους των γιορτών το ποσό μπορεί να φτάσει και τα 150 ευρώ σε μια μέρα».