Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ (15)

 


ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ

Ο Κύριος κάλεσε ονομαστικά τον Βεσελεήλ, ένα εγγονό του Ωρ. Ήταν προφανώς ικανός σε πολλές τέχνες και προικισμένος από τον Κύριο με σοφία, σύνεση και επιστήμη σε όλα αυτά τα πράγματα. Φαίνεται ότι είχε διοριστεί, με την βοήθεια του Ελιάβ, να διδάσκει κι άλλους να κάνουν αυτή τη δουλειά (Έξ.λε:30-35).

Ο Θεός έδωσε την απαιτούμενη σοφία σ’ αυτούς που ήταν πρόθυμοι να δουλέψουν.

Ο Βεσελεήλ θα ανέθεσε τις διάφορες δουλειές σε εργάτες ικανούς στην ειδικότητα τους. Μια ομάδα θα δούλευε για τις κουρτίνες και τα παραπετάσματα της Σκηνής (Έξ. λς:8-19) ενώ μια άλλη θα έφτιαχνε τις σανίδες για τα περιτειχίσματα, τους μοχλούς που τις κρατούσαν ενωμένες, και τις ασημένιες υποδοχές (υποβάσια) που αποτελούσαν τα θεμέλια για τους τοίχους (Έξ.λς:20-34). Ίσως η ίδια ομάδα που έφτιαξε τα καλύμματα να έφτιαξε και το καταπέτασμα που χώριζε τα Άγια από τα Άγια των Αγίων.

Ο Κύριος έκανε ιδιαίτερη χάρη στον Βεσελεήλ και τον Ελιάβ για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο έργο που έπρεπε να επιτελέσουν. Στο πνεύμα αυτών των εργατών, βλέπουμε και πάλι μια εικόνα του Χριστού, που είναι η σοφία κάθε μέλους της εκκλησίας (Α΄Κορ.α:24  Ιάκ.α:5). Ο Κύριος, ποτέ δεν θα καλέσει κάποιον για οποιοδήποτε έργο, χωρίς να τον χρίσει γι’ αυτή την ιδιαίτερη διακονία (Α΄Θες.ε:24  Α΄Ιωάν.β:27  Γαλ.α:12).

Απ’ την άλλη μεριά, πόσο μεγάλη καταστροφή δεν έχει γίνει απ’ αυτούς που δεν έχουν καλεστεί και κατά συνέπεια δεν έχουν χριστεί για να εκτελέσουν το έργο που αποφάσισαν να κάνουν!

Οι γυναίκες, είχαν κι αυτές το μέρος τους στο έργο. Έκλωθαν τις πλούσιες λινές κουρτίνες (Έξ.λε:25-26). Οι αδελφές έχουν κι αυτές τη θέση τους μέσα στο έργο της εκκλησίας.