Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ (4)

 


Ο ΣΚΟΠΟΣ

 

Ο αρχικός σκοπός του Θεού για τη Σκηνή του Μαρτυρίου δίνεται στην Έξ.κε:8 «Kαι ας κάμωσιν εις εμέ αγιαστήριον, δια να κατοικώ μεταξύ αυτών».

Αλλά ο μακροπρόθεσμος στόχος Του - καθώς αποκαλύπτεται μέσα από τύπους και σκιές - αφορούσε το προσεκτικά δοσμένο σχέδιο της Σκηνής και το κάθε υλικό που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή της. Θα το δούμε πιο καθαρά από μια εκτενή μελέτη του σχεδίου και της κατασκευής της.

Αυτά τα κεφάλαια είναι από τις πλουσιότερες φλέβες του ανεξάντλητου ορυχείου του λόγου του Θεού. Κάθε χτύπημα της σκαπάνης αποκαλύπτει καινούριους θησαυρούς. Ξέρουμε ότι το μοναδικό εργαλείο που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει σ’ αυτό το ορυχείο, είναι το Πνεύμα το Άγιο. Ο φυσικός άνθρωπος, δεν μπορεί να κάνει τίποτα εδώ. Η λογική δεν ωφελεί και η φαντασία είναι τελείως άχρηστη.

Πρέπει να παραμερίσουμε τελείως τη λογική και τη φαντασία μας και με καθαρή καρδιά, με απλότητα και σεβασμό να πλησιάσουμε όλες τις λεπτομέρειες που έχουν μεγάλη σημασία για μας.

Η σκηνή του Μαρτυρίου, είναι μια απ’ τις πιο ενδιαφέρουσες και ωφέλιμες μελέτες της Παλιάς Διαθήκης. Μπορούμε να εκτιμήσουμε τη σπουδαιότητά της, όταν καταλάβουμε ότι ο Θεός χρησιμοποιεί σχεδόν 12 κεφάλαια στο βιβλίο της Εξόδου για να περιγράψει τη σκηνή. Ο Κύριος προειδοποίησε το Μωυσή να κάνει κάθε λεπτομέρεια ακριβώς όπως τον διέταζε, γιατί κάθε μέρος αντιπροσώπευε πολύτιμες αλήθειες για όλους τους πιστούς (κε:9, 40).