Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Οι μέρες μας

 


Σημεία των τελευταίων ημερών

Έρχονται μέρες που ούτε καν φανταζόμαστε! Ούτε θα μπορούσαμε να διανοηθούμε από μόνοι μας! Μιλάμε για την παγκόσμια δικτατορία του Αντίχριστου, η οποία δεν αργεί καθόλου, όπως δείχνουν τα πράγματα.

Έχει σαν στόχο την υποδούλωση όλης της ανθρωπότητας.

Λοιπόν, τι κάνει ο Θεός; Τι προσπαθεί να μας πει; Πιστεύω ότι μας προειδοποιεί για την επικείμενη κρίση, και ως εκ τούτου καλεί τον κόσμο να μετανοήσει.

Η Βίβλος διδάσκει ότι ο Θεός δεν ξεχειλίζει ποτέ την οργή Του χωρίς προειδοποίηση, επειδή δεν θέλει να χαθεί κάποιος, αλλά μακροθυμεί εις ημάς, μη θέλων να απολεσθώσι τινές, αλλά πάντες να έλθωσιν εις μετάνοιαν (Β ́ Πέτρ.γ:9).

 

Πώς προειδοποιεί ο Θεός

Ο Θεός προειδοποιεί με δύο τρόπους. Πρώτα, υψώνει προφητικές φωνές που προσδιορίζουν τις αμαρτίες του λαού και τον καλούν να μετανοήσει. Στη συνέχεια, αν απορρίψουν τους προφήτες και αρνηθούν να μετανοήσουν, ο Θεός θα στείλει επανορθωτικές κρίσεις — και πάλι, με σκοπό να καλέσει τους ανθρώπους σε μετάνοια.

 

Το Δευτ.κη περιέχει μια λεπτομερή λίστα διορθωτικών κρίσεων που ο Θεός θα φέρει σε ένα έθνος που επαναστατεί ενάντια σ’ Αυτόν και τον λόγο Του. Περιλαμβάνουν:

    · Καταραμένες πόλεις 16 Κατηραμένος θέλεις είσθαι εν τη πόλει, και κατηραμένος θέλεις είσθαι εν τω αγρώ.

    · Αποτυχίες καλλιεργειών 17,18 Κατηραμένον το καλάθιόν σου και η σκάφη σου. Κατηραμένος ο καρπός της κοιλίας σου και τα γεννήματα της γης σου, αι αγέλαι των βοών σου και τα ποίμνια των προβάτων σου. 38-40 Σπόρον πολύν θέλεις φέρει εις τον αγρόν, και ολίγον θέλεις συνάξει διότι θέλει καταφάγει αυτόν η ακρίς. Αμπελώνας θέλεις φυτεύσει και καλλιεργήσει, και οίνον δεν θέλεις πίει ουδέ θέλεις τρυγήσει διότι ο σκώληξ θέλει καταφάγει αυτούς. Ελαίας θέλεις έχει εις πάντα τα όριά σου, και με έλαιον δεν θέλεις χρισθή· διότι αι ελαίαί σου θέλουσιν αποβάλει τον καρπόν. 42 Πάντα τα δένδρα σου και τον καρπόν της γης σου θέλει καταφθείρει ο βρούχος.

   · Ασθένειες ζώων 18,31 Ο βους σου θέλει είσθαι εσφαγμένος ενώπιόν σου, και δεν θέλεις φάγει εξ αυτού· ο όνος σου θέλει αρπαχθή απ' έμπροσθέν σου και δεν θέλει αποδοθή εις σέ· τα πρόβατά σου θέλουσι παραδοθή εις τους εχθρούς σου, και δεν θέλει είσθαι εις σε ο σώζων.

    · Απώλεια παιδιών 18,32  Οι υιοί σου και αι θυγατέρες σου θέλουσι παραδοθή εις άλλον λαόν, και οι οφθαλμοί σου θέλουσι βλέπει και μαραίνεσθαι δι' αυτούς όλην την ημέραν· και δεν θέλει είσθαι δύναμις εν τη χειρί σου. 41 Υιούς και θυγατέρας θέλεις γεννήσει, και δεν θέλουσιν είσθαι σού· διότι θέλουσιν υπάγει εις αιχμαλωσίαν.

   · Σύγχυση σε όλες τις προσπάθειες 20 Ο Κύριος θέλει εξαποστείλει επί σε την κατάραν, την θλίψιν και την φθοράν, εις πάντα όσα επιβάλης την χείρα σου διά να πράξης, εωσού εξολοθρευθής και εωσού αφανισθής ταχέως, διά την πονηρίαν των έργων σου, διότι εγκατέλιπες εμέ.

   · Λοιμός 21-22  Ο Κύριος θέλει προσκολλήσει εις σε το θανατικόν, εωσού σε εξολοθρεύση από της γης, όπου υπάγεις να κληρονομήσης αυτήν. Ο Κύριος θέλει σε πατάξει με μαρασμόν και με πυρετόν και με ρίγος και με φλόγωσιν και με μάχαιραν και με ανεμοφθορίαν και με ερυσίβην· και θέλουσι σε καταδιώκει εωσού αφανισθής.

   · Ασθένειες 27 Ο Κύριος θέλει σε πατάξει με την Αιγυπτιακήν πληγήν και με αιμορροΐδας και με ψώραν και με ξυσμόν, ώστε να μη δύνασαι να ιατρευθής. 35 Ο Κύριος θέλει σε πατάξει εις τα γόνατα και εις τα σκέλη με πληγήν κακήν, ώστε να μη δύνασαι να ιατρευθής από του ίχνους των ποδών σου έως της κορυφής σου.

    · Παραφροσύνη (εδ.28-29,34)

    · Ξηρασία (εδ.24)

    · Προβληματικοί γάμοι (εδ.30)

    · Ήττα σε πολέμους (εδ.25)

    · Ξένη κυριαρχία (εδ.33,43-44)

Ο Θεός προειδοποίησε συγκεκριμένα το έθνος του Ιούδα ότι αν αγνοήσουν τους προφήτες Του και τις επανορθωτικές Του κρίσεις, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η καταστροφή του έθνους τους και ο διασκορπισμός του λαού σε όλο τον κόσμο.

 

Η διακονία του Ιερεμία

 

Ένας από τους προφήτες που σήκωσε ο Θεός για να δώσει το μήνυμα προειδοποίησής Του στον Ιούδα, ήταν ο Ιερεμίας. Ο Θεός του είπε να ερευνήσει το έθνος και να κάνει μια λίστα με τις αμαρτίες του λαού. Ο Θεός γνώριζε καλά τις αμαρτίες. Ήθελε ο προφήτης Του να τις αντιληφθεί.

 

Ο Ιερεμίας έφτιαξε μια απίστευτη λίστα αμαρτιών - απίστευτο αν σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι ο Θεός είχε ευλογήσει τον Ιούδα περισσότερο από κάθε έθνος που είχε υπάρξει ποτέ μέχρι εκείνη την εποχή. Τους είχε δώσει μεγάλους ηγέτες όπως ο Ιωσαφάτ, ο Εζεκίας, ο Ιωσίας - ο βασιλιάς που κυβερνούσε όταν κλήθηκε ο Ιερεμίας. Ωστόσο, ο λαός του Ιούδα είχε γυρίσει την πλάτη του στον Δημιουργό και υποστηρικτή τους, Αυτόν που ήταν η πηγή όλων των ευλογιών τους.

 

Η αναφορά του Ιερεμία ήταν μια πολύ βρώμικη λίστα με αμαρτίες:

     · Ψέματα και βλασφημία (ε:2)

     · Ανηθικότητα (ε:7)

     · Αλαζονεία (ε:12-13)

     · Κοινωνική αδικία (ε:25-28)

     · Θρησκευτική διαφθορά (ε:30-31)

     · Κλειστά μυαλά (ς:10)

     · Απληστία (ς:13)

Ο Ιερεμίας προχώρησε να τις συνοψίσει σε τρεις εκπληκτικές δηλώσεις:

    1. «εσκλήρυναν τα πρόσωπα αυτών υπέρ τον βράχον» (ε:3).

    2. «ούτος ο λαός έχει καρδίαν στασιαστικήν και απειθή» (ε:23).

    3. «ουδέ ηρυθρίασαν» (ς:15).

Ο Ιερεμίας άρχισε να διακηρύσσει τις αμαρτίες του λαού του, ζητώντας παράλληλα την μετάνοια τους. Περιττό να πω ότι αυτό δεν τον έκανε δημοφιλή. Ο λαός του Ιούδα στράφηκε εναντίον του όταν άρχισε να προφητεύει ότι αν αρνούνταν να μετανοήσουν, ο Θεός θα εξέχεε την οργή Του πάνω τους (ς:22-26).

 

Ο λαός κατηγόρησε τον προφήτη ότι είναι άνεμος (ε:13). Και τον χλεύασαν φωνάζοντας: «Ο Ναός, ο Ναός, ο Ναός» (ζ:13). Αυτό που εννοούσαν με αυτό ήταν ότι δεν πίστευαν ότι ο Θεός θα επέτρεπε ποτέ στον Ιούδα και την Ιερουσαλήμ να κατακτηθούν και να καταστραφούν επειδή η Δόξα Σεκίνα κατοικούσε στον Ναό.

 

Αλλά η καταστροφή που προφήτευσε ήρθε από τους Βαβυλώνιους που κατέστρεψαν ολοσχερώς την Ιερουσαλήμ και τον Ναό το 586 π.Χ. Όλα αυτά οδήγησαν στη συγγραφή δύο από τα πιο θλιβερά εδάφια που υπάρχουν στις Εβραϊκές Γραφές (Β’ Χρον.λς):

 

15) Και παρήγγειλεν εις αυτούς Κύριος ο Θεός των πατέρων αυτών διά χειρός των απεσταλμένων αυτού, εγειρόμενος πρωΐ και εξαποστέλλων· διότι εφείδετο του λαού αυτού και του κατοικητηρίου αυτού.

16) Αλλ' αυτοί εχλεύαζον τους απεσταλμένους του Θεού και κατεφρόνουν τους λόγους αυτού και έσκωπτον τους προφήτας αυτού, εωσού η οργή του Κυρίου ανέβη κατά του λαού αυτού, ώστε δεν ήτο θεραπεία·

 

Λοιπόν, τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη σημερινή «πανδημία»;

 

Εδώ και πολλά χρόνια, ο Θεός υψώνει προφητικές φωνές σε όλο τον κόσμο, καλώντας τους ανθρώπους να μετανοήσουν. Επιπλέον, επιτρέπει επανορθωτικές κρίσεις για να τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων, προκειμένου να τους παρακινήσει να μετανοήσουν.

 

Ο Θεός συνέχισε να στέλνει προφητικές φωνές στις εκκλήσεις, αλλά οι άνθρωποι συνέχισαν να κωφεύουν για μετάνοια και τις προειδοποιήσεις τους για επικείμενη καταστροφή. Υπήρξαν και επανορθωτικές κρίσεις, όπως οι διάφοροι πόλεμοι, οι τυφώνες, τα τσουνάμι, οι πυρκαγιές, οι ασεβείς ηγέτες και τώρα ο ιός αυτός που καταστρέφει την οικονομία.

 

Τέτοιες κρίσεις έχουν συμβεί σε όλο τον κόσμο. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, την εισβολή ακρίδων στην Αφρική, τους σεισμούς κατά μήκος του Ειρηνικού.


Παγκόσμια εξέγερση και αδιαφορία

 

Η εξέγερση κατά του Θεού και του λόγου Του, είναι η πραγματική πανδημία. Είναι η εκπλήρωση των προφητειών της Βίβλου για τους έσχατους καιρούς. Ο ίδιος ο Ιησούς είπε ότι θα επέστρεφε σε μια εποχή που η κοινωνία θα ήταν τόσο κακή όσο ήταν στις μέρες του Νώε (Ματθ.κδ:37).

Αν διαβάσετε το έκτο κεφάλαιο της Γένεσης, θα δείτε ότι τα δύο θεμελιώδη χαρακτηριστικά της κοινωνίας του Νώε ήταν η βία και η ανηθικότητα. Αυτό ακριβώς βλέπουμε στο έθνος μας σήμερα και σε όλο τον κόσμο. Που σημαίνει εν ολίγοις, ότι φτάσαμε.

 

Πιστεύω ότι ο Θεός μας μιλάει - προειδοποιώντας μας για την επικείμενη οργή Του. Φωνάζει από τους ουρανούς ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι της Θλίψης όταν θα εκχύσει την οργή Του σε όλους τους επαναστατικούς ανθρώπους και έθνη στη γη.

 

Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι η Αρπαγή είναι πολύ κοντά - το γεγονός που περιγράφεται λεπτομερώς στην Α’ Θες.δ:13-18, όταν ο Ιησούς θα έρθει για την Εκκλησία Του, τόσο τους ζωντανούς όσο και τους νεκρούς, για να τους ελευθερώσει από τον κόσμο πριν ξεσπάσει η οργή του Θεού (Α ́ Θες.α:10).

 

Ακούει κανείς; Νοιάζεται κανείς; Ο κόσμος κοροϊδεύει τις προφητικές φωνές και τις επανορθωτικές κρίσεις.


Η συνέπεια της αμαρτίας

Πέρα όμως απ’ όλα αυτά υπάρχει ένα μεγαλύτερο κακό για κάθε άνθρωπο που βαδίζει μέσα σε αμαρτία και σε όλα τα παράγωγα της φθαρμένης φύσης μας και αυτό είναι:

Η ΑΙΩΝΙΑ ΚΡΙΣΗ. Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΑΣΕΒΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΨΙΣΤΟ ΘΕΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!

Ο Θεός έχει δείξει από παλιά την οργή Του στον αμετανόητο άνθρωπο με τον κατακλυσμό του Νώε,  με την καταστροφή στα Σόδομα και τα Γόμορρα, με την ολοκληρωτική καταστροφή της Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ. από τους Ρωμαίους, με τον αφανισμό φημισμένων και «λαμπρών» αλλά παραδομένων στην ειδωλολατρία, τη διαφθορά και την κακία πολιτισμών και τόσες ακόμα Βιβλικές καταστροφές.

Η πίστη του Νώε: Μέσα σ’ έναν κόσμο που βρισκόταν σε αποσύνθεση, ο Νώε βρήκε χάρη μπροστά στον Θεό!  ΕΝΑΣ άνθρωπος! Γιατί; Επειδή ήταν υπάκουος, άνθρωπος πίστης!

 

Στη Γέν.ς:8-9 διαβάζουμε ότι ο Νώε βρήκε χάρη ενώπιον του Θεού, ότι ήταν δίκαιος, κι ότι περπάτησε με τον Κύριο. Μέσα σ’ ένα κόσμο που τον χαρακτήριζε η κακία, υπήρχε ένας άνθρωπος που ακόμα είχε πίστη στον λόγο του Θεού γιατί διαβάζουμε στην Εβρ.ια:7 «Διά πίστεως ο Νώε, ειδοποιηθείς θεόθεν περί των μη βλεπομένων έτι, εφοβήθη και κατεσκεύασε κιβωτόν προς σωτηρίαν του οίκου αυτού».

 

Ο Νώε κινήθηκε. H πίστη ενεργεί στις υποσχέσεις του Θεού. Ο Κύριος είχε πει στο Νώε ότι «το τέλος πάσης σαρκός ήλθεν ενώπιόν μου, διότι η γη ενεπλήσθη αδικίας απ' αυτών· και ιδού, θέλω εξολοθρεύσει αυτούς και την γην» με κατακλυσμό, και τον οδήγησε να φτιάξει την κιβωτό. Αυτή καθ’ αυτή η πιστότητα του Νώε στο να φτιάξει την κιβωτό είναι μια μαρτυρία εναντίον αυτών που αρνούνται να πάρουν στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις του Θεού.

 

Ο Θεός θέλει να «κινηθούμε» αυτές τις μέρες!

 

Με το που μίλησε ο Θεός στο Νώε, αυτός έγινε ο θεματοφύλακας των σκέψεων του Θεού σε σχέση με την κατάσταση που τον περιστοίχιζε. Ο λόγος του Θεού απογύμνωσε τελείως όλα αυτά πάνω στα οποία ο άνθρωπος θα μπορούσε να αναπαύεται και να καυχάται.

Το ίδιο γίνεται σήμερα!!

 

Η καρδιά του ανθρώπου μπορούσε να φουσκώνει από υπερηφάνεια όταν έβλεπε όλους αυτούς του «δυνατούς» και «ονομαστούς» άνδρες!  Οι ήχοι της μουσικής τον γοήτευαν!  Η γεωργία προέβλεπε για όλες τις ανάγκες της ζωής!  Και όλα αυτά απομάκρυναν τη σκέψη μιας επικείμενης κρίσης. Αλλά ο Θεός είπε: «Θα εξαλείψω».

 

Ίσως η εφευρετικότητα του ανθρώπου να βρει κάποιο μέσο για να αποφευχθεί αυτή η κρίση! Ο «δυνατός» δεν θα ελευθερωθεί με τη δύναμή του; Ίσως σε άλλες περιπτώσεις η απάντηση να ήταν, ναι. Αλλά τώρα, δυστυχώς, είναι ΟΧΙ.

 

Δεν υπάρχει παρά μόνο ένα μέσο για να αποφύγει κανείς αυτή την κρίση, και αυτό το μέσο αποκαλύπτεται ΜΟΝΟ στην πίστη, όχι στην όψη, όχι στη λογική, ούτε στη φαντασία.

 

Εβρ.ια:7 Διά πίστεως ο Νώε, ειδοποιηθείς θεόθεν περί των μη βλεπομένων έτι, εφοβήθη και κατεσκεύασε κιβωτόν προς σωτηρίαν του οίκου αυτού, δι' ης κατέκρινε τον κόσμον και έγεινε κληρονόμος της διά πίστεως δικαιοσύνης.

 

Η φύση του ανθρώπου κυβερνάται από τις αισθήσεις, από αυτό που βλέπει. Αντίθετα η πίστη κυβερνάται μόνο από το λόγο του Θεού, άσχετα με τα φαινόμενα.


Όταν ο Θεός μίλησε στον Νώε για μια μελλοντική κρίση, τίποτα δεν φανέρωνε κάτι τέτοιο. Η κρίση «δεν εβλέπετο ακόμη». Όμως στην καρδιά που ο λόγος του Θεού «είναι ενωμένος με την πίστη», αυτός ο λόγος είναι μια παρούσα πραγματικότητα, γιατί η πίστη δεν περιμένει να δει για να πιστέψει.

 

Αυτό που έχει ανάγκη ο άνθρωπος της πίστης είναι να ξέρει ότι ο Θεός μίλησε. Ο Νώε στηρίχθηκε δια πίστεως στο λόγο του Θεού όλο το διάστημα της διακονίας του. Πάνω στον ίδιο λόγο έχουν στηριχθεί και όλοι οι άγιοι από την εποχή του Νώε μέχρι σήμερα για να μπορέσουν να αντισταθούν στην εναντίωση και την αντιλογία του κόσμου και των φαινομένων.