Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Αναζητώντας την αλήθεια - 046



Τα χαρίσματα του Πνεύματος

A. Τα χαρίσματα δόθηκαν στην εκκλησία


Υπάρχει μεγάλη σύγχυση σήμερα σχετικά με την ομιλία σε άγνωστες γλώσσες καθώς το Πνεύμα δίνει το αποφθέγγεσθαι, σαν μαρτυρία ή σημείο ότι κάποιος έχει βαπτιστεί με το Άγιο Πνεύμα, καθώς και το χάρισμα των γλωσσών για το οποίο ο Παύλος έγραψε στην Α΄Κορινθίους.

Πολλοί ίσως σας πουν ότι η δωρεά του Αγίου Πνεύματος δεν είναι για όλους, είναι για μερικούς, άρα δεν είναι απαραίτητο να το έχει κανείς. Χρησιμοποιούν σαν βάση γι’ αυτή τη θεωρία, την επιστολή του απόστολου Παύλου στην εκκλησία της Κορίνθου, όπου έγραψε, «πλην εν τη εκκλησία πέντε λόγους προτιμώ να λαλήσω διά του νοός μου, διά να κατηχήσω και άλλους, παρά μυρίους λόγους με γλώσσαν αγνώριστον» (Α΄Κορ.ιδ:19).

Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν είναι ότι ο Παύλος γράφει σε μια ομάδα ανθρώπων που είναι ήδη αναγεννημένοι, έχουν ήδη λάβει το δώρο του Αγίου Πνεύματος με το σημείο της γλωσσολαλιάς.

Αυτή η επιστολή γράφτηκε προκειμένου να μπορέσουν να ρεγουλάρουν και να χρησιμοποιούν σωστά τα χαρίσματα του Πνεύματος, από τα οποία, το χάρισμα των γλωσσών είναι ένα από τα εννέα.

Το χάρισμα των γλωσσών (καθώς και τα άλλα χαρίσματα) δίνονται από το Θεό στους πιστούς για να χρησιμοποιηθούν για προσωπική οικοδομή (Α΄ Κορ.ιδ:4) εκτός αν υπάρχει διερμηνευτής (Α΄Κορ.ιδ:27-28), οπότε μπορεί οικοδομήσει η να οδηγήσει την εκκλησία.

Ο λόγος που υπάρχουν λίγες εκκλησίες σήμερα που τα χαρίσματα του Πνεύματος ενεργούνται στις συναθροίσεις τους είναι επειδή δεν έχουν λάβει το Άγιο Πνεύμα και δεν έχουν μιλήσει σε άλλες γλώσσες. Είναι αδύνατο να έχεις το χάρισμα των γλωσσών, για παράδειγμα, χωρίς ποτέ να έχεις μιλήσει σε άγνωστη γλώσσα. Ούτε θα μπορούσε να έχει κάποιος το χάρισμα της ερμηνείας των γλωσσών, εάν κανείς δεν μιλάει σε γλώσσες μέσα στην εκκλησία.

Θα έχετε προσέξει ότι αυτοί που επικρίνουν τις άγνωστες γλώσσες, οι ίδιοι δεν έχουν μιλήσει ποτέ σε γλώσσες. Ο Παύλος είπε, «το λαλείν γλώσσας μη εμποδίζετε» (Α’ Κορ.ιδ: 39), και «Ευχαριστώ εις τον Θεόν μου ότι λαλώ πλειοτέρας γλώσσας παρά πάντας υμάς» (Α’ Κορ.ιδ: 18). Ο Παύλος δεν λέει ότι οι γλώσσες δεν είναι απαραίτητες, απλά τους λέει πώς να χρησιμοποιούν σωστά το χάρισμα αυτό. «Εάν τις λαλή γλώσσαν αγνώριστον» και δεν υπάρχει διερμηνευτής στη συνάθροιση, «ας σιωπά εν τη εκκλησία, ας λαλή δε προς εαυτόν και προς τον Θεόν». Η εκκλησία δεν μπορεί να οδηγηθεί ή να εμψυχωθεί μόνο με το χάρισμα των γλωσσών, αλλά εάν το χάρισμα αυτό συνδυάζεται με το χάρισμα της ερμηνείας των γλωσσών, τότε η εκκλησία θα δυναμώσει, θα ευλογηθεί και ο Ιησούς θα δοξαστεί.


Η εκκλησία στην Κόρινθο δεν ήταν η μόνη εκκλησία που είχε τα χαρίσματα του πνεύματος. Στις Πράξ.κα:9 διαβάζουμε ότι ο ευαγγελιστής Φίλιππος είχε τέσσερις κόρες που προφήτευαν. Ο Άγαβος ήταν προφήτης. Ο Παύλος είπε «ότι το Πνεύμα το Άγιον μαρτυρεί εν πάση πόλει λέγον, ότι δεσμά και θλίψεις με περιμένουσι»  (Πράξ.κ:23). Πώς μαρτυρεί το Άγιο Πνεύμα; Μέσω των χαρισμάτων του Πνεύματος, είτε με γλώσσες και ερμηνεία είτε με προφητεία! Γνωρίζουμε ότι ο Παύλος και ο Πέτρος είχαν τα χαρίσματα της θεραπείας και των θαυμάτων από τη δυναμική διακονία τους. Ακόμα και στην Παλαιά Διαθήκη, ο Θεός κινείτο πάνω σε συγκεκριμένους ανθρώπους οι οποίοι προφήτευαν για πράγματα που επρόκειτο να συμβούν ή φανέρωναν τι υπάρχει μέσα στις καρδιές των ανθρώπων. Ο Νάθαν ο προφήτης ήρθε στο Δαβίδ και αποκάλυψε την αμαρτία που είχε διαπράξει. Ο Θεός πάντα χρησιμοποιούσε άνδρες να προφητεύουν γεγονότα που θα συνέβαιναν και γιατί να αρνηθεί στη γενιά μας αυτά τα χαρίσματα του Πνεύματος και να τα δώσει μόνο στην πρώτη εκκλησία;

Σε μια σύγχρονη κουζίνα, υπάρχει ηλεκτρική τοστιέρα, Μίξερ, ηλεκτρικό ανοιχτήρι για κονσέρβες, ηλεκτρικός φούρνος, σκουπιδοφάγος, πλυντήριο πιάτων, κ.λπ. Κάθε μία από αυτές τις συσκευές εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς, αλλά όλες δουλεύουν με την ίδια ενέργεια, τον ηλεκτρισμό. Όταν θέλεις ένα τοστ, βάζεις στην πρίζα την τοστιέρα. Το ίδιο συμβαίνει και στην εκκλησία. Όταν υπάρχει ανάγκη διάκρισης πνευμάτων, ή ενός θαύματος, ή θεραπείας, αυτό μπορεί να παρασχεθεί με τα χαρίσματα του Πνεύματος που ενεργούνται στην εκκλησία.

Β. Ο σκοπός των χαρισμάτων

Ο μοναδικός σκοπός για οποιοδήποτε από τα 9 χαρίσματα που έχουν δοθεί στην εκκλησία, είναι η ύψωση του Ιησού. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ποτέ για δόξα ανθρώπου. Έχουν δοθεί για να δυναμώσουν, να νουθετήσουν, να προειδοποιήσουν, να ενθαρρύνουν και να διορθώσουν το λαό του Θεού, αλλά και να οδηγήσουν άπιστους στον Ιησού Χριστό δια μέσου της θαυμαστής δύναμης του Θεού. Για ένα πράγμα που μπορεί να είναι κανείς απόλυτα σίγουρος είναι ότι κάθε μήνυμα που έχει δοθεί από το Θεό μέσω οποιουδήποτε χαρίσματος, θα πρέπει να είναι σε τέλεια συμφωνία και αρμονία με το λόγο του Θεού. Πρόσεχε οποιοδήποτε μήνυμα που αντιφάσκει με το γραπτό λόγο του Θεού, δεν είναι από το Θεό!