Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Το τέλειο «άριο μωρό» των ναζί ήταν παιδί Εβραίων

Η φωτογραφία της Έσι Ταφτ, ως βρέφος, είχε επιλεγεί από τους Ναζί σε διαγωνισμό για το τέλειο «άριο μωρό». Όταν ήταν έξι μηνών, το πρόσωπό της εμφανίστηκε σε εξώφυλλο περιοδικού, αφίσες και καρτ ποστάλ προπαγάνδας στη ναζιστική Γερμανία. Μάλιστα, η 80χρονη πλέον Ταφτ αναφέρει πως επιλέχθηκε από τον ίδιο τον Γκέμπελς. Όμως η «μηχανή προπαγάνδας» του, δεν ανακάλυψε ποτέ ότι το μωρό ήταν παιδί Εβραίων. «Αν οι Ναζί ήξεραν ποια είμαι δεν θα ζούσα», λέει η ίδια σήμερα.

Πρόσφατα η 80χρονη Έσι Ταφτ παρουσίασε στο Μουσείο μνήμης του Ολοκαυτώματος Γιαν Βάσσεμ του Ισραήλ, ένα αντίγραφο από το εξώφυλλο ενός ναζιστικού περιοδικού που απεικόνιζε την ίδια ως πρότυπο «άριου μωρού».
Η Ταφτ, που είναι καθηγήτρια χημείας στη Νέα Υόρκη, διηγήθηκε την ιστορία της στην εφημερίδα Bild. Όπως ανέφερε, η μητέρα της, Παολίν Λέβινσον, την είχε πάει στον Χαν Μπάλιν διάσημο φωτογράφο του Βερολίνου, το οποίο μαστιζόταν από τις αντισημιτκές επιθέσεις. Ο Μπάλιν τράβηξε τη φωτογραφία της μικρής Έσι. Λίγους μήνες αργότερα, η μητέρα της ανακάλυψε με τρόμο ότι  η φωτογραφία της κόρης της είχε γίνει εξώφυλλο του «Sonne ins Hause», ένα ναζιστικό περιοδικό για την «άρια» οικογένεια. 

Φοβούμενη ότι η οικογένεια της θα μπορούσε να γίνει στόχος των Ναζί, η Παολίν έτρεξε στον φωτογράφο να τον ρωτήσει τι συνέβη. Ο Χανς Μπάλιν της είπε πως ο ίδιος ήξερε ότι ήταν οικογένεια Εβραίων και πως είχε σκόπιμα στείλει τη φωτογραφία της κόρης της σε έναν διαγωνισμό των Ναζί, που έψαχναν τον πιο όμορφο «άριο» μωρό.

«Ήθελα να τους γελοιοποιήσω», της είπε. Και όπως φαίνεται, το πέτυχε. Η φωτογραφία κέρδισε τον διαγωνισμό και μάλιστα πιστεύεται ότι επιλέχθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Προπαγάνδας των ναζί Γιόζεφ Γκέμπελς.

Φοβούμενοι ότι θα αναγνωρίσουν το μωρό από το περιοδικό και θα ρωτήσουν για την ταυτότητά του, οι γονείς της Έσι την κράτησαν στο σπίτι. Η φωτογραφία της εμφανίστηκε στη συνέχεια σε αφίσες προπαγάνδας και ναζιστικές καρτ-ποστάλ, μέσω των οποίων την αναγνώρισε μια θεία της από την πόλη Μέμελ (μέρος τώρα της Λιθουανίας). Όμως οι Ναζί δεν ανακάλυψαν ποτέ την πραγματική της ταυτότητα. 

Το 1938 ο πατέρας της συνελήφθη από τη Γκεστάπο με την κατηγορία ότι είχε καταθέσει ψευδή φορολογικά στοιχεία. Ωστόσο απελευθερώθηκε όταν ο λογιστής του, που ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματους, τον υπερασπίστηκε. Μετά από αυτό η οικογένεια έφυγε από τη Γερμανία. Αρχικά πήγε στη Λετονία και μετά στο Παρίσι. Όταν η γαλλική πρωτεύουσα κατελήφθη από τους Ναζί, με τη βοήθεια Γάλλων αντιστασιακών κατάφεραν να σωθούν πηγαίνοντας αυτή τη φορά στην Κούβα. Το 1949 η οικογένεια μετακόμισε μόνιμα στις ΗΠΑ.


Πηγη: tvxs.gr