Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

7 Επικίνδυνες αλήθειες σχετικά με τους ψευδοδιδασκάλους

Κανένας δεν διαφημίζει τον εαυτό του σαν ψευδοδιδάσκαλο - τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε γι’ αυτούς;

Κοιτάζοντας πίσω την Εκκλησιαστική ιστορία, βρίσκουμε ανθρώπους που έχουν υπονομεύσει την εκκλησία με διάφορους τρόπους. Ο Joseph Smith, ο οποίος ίδρυσε το Μορμονισμό, η Ellen G. White, που οδήγησε τους Αντβεντιστές της έβδομης ημέρας σε υψηλά επίπεδα, σύγχρονες μορφές όπως ο Benny Hinn, ο τηλευαγγελιστής θεραπευτής, και όλους αυτούς που έχουν ανακατευτεί με αλλότρια, όπως η θεωρία της Τριάδας.


1. Οι ψευδοδιδάσκαλοι υπάρχουν παντού.

Όταν και όπου υπάρχουν δάσκαλοι της αλήθειας, αναγκαστικά θα υπάρχουν και ψευδοδιδάσκαλοι.

Το πρώτο και βασικότερο πράγμα που πρέπει να καταλάβει κανείς για τους ψευδοδιδάσκαλους, είναι ότι θα πρέπει να τους περιμένει και να είναι σε επιφυλακή. Υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν σε όλη την επίγεια εκκλησιαστική ιστορία.


Αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, δεδομένου ότι η Αγία Γραφή προειδοποιεί ότι είμαστε σε πόλεμο σε αυτό τον κόσμο, και ότι ο Σατανάς μάχεται με όλη του τη δύναμη το σχέδιο του Θεού και το λαό Του. Και είναι αρκετά βεβαιωμένο μέσα στην εκκλησιαστική ιστορία, ότι όπου προόδευσε το ευαγγέλιο, τα σφάλματα ακολουθούσαν.

Όταν και όπου υπάρχουν δάσκαλοι της αλήθειας, αναγκαστικά θα υπάρχουν δάσκαλοι του ψέματος. Ίσως το πιο περίεργο πράγμα για τους ψευδοδιδάσκαλους είναι ότι πολλοί συνεχίζουν να αιφνιδιάζονται απ’ αυτούς.


2. Οι ψευδοδιδάσκαλοι παραπλανούν.

Δεν συστήνονται σαν ψευδοδιδάσκαλοι, αλλά διακηρύσσουν ότι είναι άγγελοι φωτός, άνθρωποι που έχουν πρόσβαση στη σοφία που άλλοι έχουν χάσει ή έχουν αστοχήσει.

Δεν θα εμφανιστούν στην εκκλησία σας με ένα πανό που κρέμεται μπρος πίσω τους και γράφει «Είμαι ψευδοδιδάσκαλος».

Αντ' αυτού, ξεκινούν λέγοντας σωστά πράγματα, μέσα στα όρια της σωστής διδασκαλίας και σιγά-σιγά και διακριτικά προσπαθούν να περάσουν τη διαστρεβλωμένη διδασκαλία τους. Απομακρύνονται από την υγιή διδασκαλία, ένα βήμα κάθε φορά και όχι όλα με τη μία.


3. Οι ψευδοδιδάσκαλοι είναι επικίνδυνοι.

Μέρος αυτού που τους καθιστά τόσο επικίνδυνους είναι ότι επαναλαμβάνουν συνέχεια ότι αυτά που λένε είναι καλά και αληθινά.

Δεν αρνούνται όλα τα δόγματα πάνω στα οποία στέκεται η χριστιανική πίστη, αλλά επιλέγουν μόνο τμήματά τους. Ελκύουν τους ανυποψίαστους με όλα αυτά που επιβεβαιώνουν και μόνο αργότερα τους καταστρέφουν με όλα αυτά που αρνούνται.

Σημαντικό μάθημα: γνωρίζουμε ένα πρόσωπο, μόνο όταν καταλάβουμε τι υποστηρίζει και τι αρνείται.


4. Οι ψευδοδιδάσκαλοι είναι διχοστατικοί.

Οι ψευδοδιδάσκαλοι προκαλούν σχίσματα μέσα στην εκκλησία και συχνά προκαλούν διάσπαση ακόμη και μεταξύ αληθινών Χριστιανών.

Επειδή οι ψευδοδιδάσκαλοι τείνουν να παραμένουν μέσα στην εκκλησία, και επειδή ισχυρίζονται ότι πρέπει να τιμάμε την Αγία Γραφή, μπερδεύουν τους ειλικρινείς αλλά ευκολόπιστους πιστούς βάζοντας χωρίσματα μεταξύ τους.
Είναι εκπληκτικό, ότι συχνά, είναι αυτοί που προσπαθούν να πείσουν τους αφελείς ότι «αντιστέκονται» στο διχοστατικό ψέμα. Η εκκλησία δυστυχώς, συχνά εμπιστεύεται ένα χαμογελαστό ψευδοδιδάσκαλο παρά ένα συνοφρυωμένο υπερασπιστή της αλήθειας.


5. Οι ψευδοδιδάσκαλοι δίνουν στους ανθρώπους αυτό που θέλουν.

Όπως έγραψε ο Παύλος στη δεύτερη επιστολή προς Τιμόθεο (δ:3), προειδοποιώντας  ότι «θέλει ελθεί καιρός ότε δεν θέλουσιν υποφέρει την υγιαίνουσαν διδασκαλίαν (και ως εκ τούτου τους υγιείς δασκάλους), αλλά θέλουσιν επισωρεύσει εις εαυτούς διδασκάλους κατά τας ιδίας αυτών επιθυμίας, γαργαλιζόμενοι την ακοήν.

Οι ψευδοδιδάσκαλοι κάνουν ακριβώς αυτό. Το ενδιαφέρον τους δεν είναι σ’ αυτό που οι άνθρωποι έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά σε ότι θέλουν.

Το ενδιαφέρον του χριστιανού είναι ακριβώς το αντίθετο — το Ευαγγέλιο δεν ασχολείται με αυτό που θέλουμε αλλά με αυτό που χρειαζόμαστε!


6. Οι ψευδοδιδάσκαλοι δεν είναι αθώοι.

Οι ψευδοδιδάσκαλοι ξέρουν ότι είναι ψευδοδιδάσκαλοι.
Αυτό μπορεί να μην είναι αλήθεια για όλες τις περιπτώσεις, και ίσως κάποιοι ψευδοδιδάσκαλοι εξαπατούν τους εαυτούς τους, προτού παραπλανήσουν άλλους. Αλλά πιστεύω ότι οι περισσότεροι ξέρουν ποιος και τι είναι στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι το γνωρίζουν και το απολαμβάνουν.

Δεν είναι αφελείς άνθρωποι που λάθεψαν θεολογικά, αλλά εγκληματίες που επιδιώκουν να καταστρέψουν άλλους. Η επίθεσή τους ενάντια στην αλήθεια είναι πολύ πιο θρασεία  από ό, τι θα θέλαμε να πιστεύουμε.


7. Οι ψευδοδιδάσκαλοι δεν μπορούν να ανεχτούν το Ευαγγέλιο.

Σε κάποιο επίπεδο και με κάποιο τρόπο, πάντα θα προσθέσουν ή θα αφαιρέσουν από το καθαρό ευαγγέλιο της σωτηρίας με τη χάρη μέσω της πίστης στο Χριστό και μόνο σ’ Αυτόν.

Μπορεί να λένε ότι πιστεύουν στη θεότητα του Ιησού Χριστού, αλλά ποτέ δεν θα πουν ότι είναι ο μόνος Θεός.