Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - γ:15-16



Εξεύρω τα έργα σου, ότι ούτε ψυχρός είσαι ούτε ζεστός· είθε να ήσο ψυχρός ή ζεστός·

Εδώ ο Ιησούς περιγράφει την κατάσταση αυτής της εκκλησίας.

Με τη λέξη «ψυχρός», ο Ιησούς τους λέει ότι καλύτερα να ήταν τελείως αδιάφοροι για τα πνευματικά, παρά έτσι που νομίζουν ότι είναι εντάξει απέναντι στο Θεό ενώ δεν είναι κι έχουν γεμίσει με συμβιβασμούς, ώστε να δυσφημείται η εκκλησία και η αλήθεια. Αν ήταν τελείως ψυχροί τουλάχιστον θα μπορούσαν ίσως να δουν την ανάγκη του Πνεύματος του Θεού, να δουν την αμαρτία τους και να μετανοήσουν, ενώ έτσι καταστρέφουν και τον χριστιανισμό, που είναι μια θερμή, επικοινωνία αγάπης με το πρόσωπο του Ιησού. Αυτό θέλει να μας πει με την λέξη «ζεστός». Μια αγνή καθαρή πίστη που να ενεργοποιείται από την αγάπη στο πρόσωπο του Ιησού.


Αποκ.γ:16 ούτως, επειδή είσαι χλιαρός και ούτε ψυχρός ούτε ζεστός, μέλλω να σε εξεμέσω εκ του στόματός μου.

χλιαρός
Φανερώνει ότι προσπαθούν να ευαρεστήσουν και τους θερμούς και τους ψυχρούς κι αδιάφορους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μία κατάσταση ουδετερότητας. Καλλιεργούν δηλαδή μια κατάσταση συμβιβασμού γιατί βαδίζουν και με το Θεό και με τον κόσμο. Ο Ιησούς είπε, εάν εμένα μίσησαν, κι εσάς θα μισήσουν και αν κράτησαν τα λόγια μου, θα κρατήσουν και τα δικά σας. Αυτή η εκκλησία όμως δε θέλει το μίσος και την αντίδραση του κόσμου, αλλά θέλει να έρχονται καινούριες ψυχές στο Χριστό, πράγμα που δεν γίνεται.
Επειδή όμως επιθυμούν έστω και χλιαρά τον Ιησού, γι’ αυτό ο Κύριος τους περιλαμβάνει μέσα στις 7 λυχνίες, και προσπαθεί να τους φέρει στο σωστό δρόμο. Βαδίζουν στο δρόμο του Θεού όπως η γυναίκα του Λωτ, κοιτώντας προς τα πίσω στα Σόδομα και τα Γόμορρα, όμως ο Ιησούς τους καλεί σ’ αυτό που φοβούνται, σε μια πλήρη αφιέρωση σ’ Εκείνον που να μην λογαριάζουν ούτε τη ζωή τους.
Μια αιτία χλιαρότητας είναι το «τι θα πει ο κόσμος». Το να είναι κανείς ακατάστατος, να μην έχει πάρει τις αποφάσεις που πρέπει για τη ζωή του, να μην έχει κάποιο στόχο προς τον οποίο να βαδίζει με ζήλο και πίστη, είναι σαν το κύμα που το χτυπάνε οι άνεμοι. Στην αντίθετη περίπτωση, είναι μακάριος!!! (Λουκ.κα:34-36).

Β. μέλλω σε εμέσαι εκ του στόματός μου
Αυτό θα συμβεί οπωσδήποτε, εκτός αν γίνουν ζεστοί, εάν μετανοήσουν. Ο Κύριος λέει «μέλλω σε εμέσαι» όμως ακόμα υπάρχει περιθώριο μετανοίας.
Εμετός = αποβολή τινός πράγματος με αηδία. Είναι σκληρός λοιπόν ο λόγος του Ιησού σ’ αυτή την περίοδο.
Λευιτ.ιη:28 και κ:22 Η γη του Θεού αποβάλλει με αηδία όλα τα βδελύγματα μαζί με τους λαούς που ζούσαν πάνω της. Αυτό ακριβώς συνέβη και στους Ισραηλίτες το 722,609 π.Χ. και το 70 μ.Χ. όπου έφυγαν σε αιχμαλωσία. Έτσι τώρα και οι Λαοδικείς αν δεν μετανοήσουν θα συλληφθούν αιχμάλωτοι στην αιώνια αιχμαλωσία.
Πολλοί Χριστιανοί σήμερα ενώ ήταν θερμοί, γίνονται χλιαροί ή ψυχροί. Αυτό το προφήτεψε ο Ιησούς όταν είπε ότι «η ανομία θα πληθυνθεί και η αγάπη των πολλών θέλει ψυχρανθεί». Εμείς όμως πρέπει να προσέξουμε να έχουμε την καρδιά μας ανοικτή στον Κύριο, να δεχόμαστε την αγάπη Του και να παρατηρούμε τα θαυμάσιά Του προσμένοντες την ημέρα της Αρπαγής.