Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΕΣ



«Ίδετε οποίαν αγάπην έδωκεν εις ημάς ο Πατήρ, ώστε να ονομασθώμεν τέκνα Θεού» (Α’ Ιωάν.γ:1).

Στα παιδιά Του ο Κύριος ανοίγει την καρδιά Του! Με πραγματική λαχτάρα, όπως κάνουμε εμείς με τα παιδιά μας, θέλει όλα τα δικά Του να γίνουν δικά μας. Να τα μοιραστεί μαζί μας, να μας ανεβάσει όσο γίνεται στο δικό Του επίπεδο. Έτσι σκέφτεται ο Κύριος για τα παιδιά Του.

Πόσο λίγο έχουμε καταλάβει τις πολλές πτυχές και τα πολλά επίπεδα της αγάπης του Θεού για μας.

Αν τα πιστεύαμε όλα αυτά, δεν θα πατούσαμε στη γη. Θα είμασταν άλλοι άνθρωποι με ασύγκριτη δύναμη και δόξα.

Γιατί το να είσαι παιδί του Θεού έχει ασύλληπτο μεγαλείο μέσα σου.

Ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει τίποτα από όλα αυτά.

«Διά τούτο ο κόσμος δεν γνωρίζει ημάς, διότι δεν εγνώρισεν Αυτόν».

Ματθ.ς:26 Εμβλέψατε εις τα πετεινά του ουρανού, ότι δεν σπείρουσιν ουδέ θερίζουσιν ουδέ συνάγουσιν εις αποθήκας, και ο Πατήρ σας ο ουράνιος τρέφει αυτά· σεις δεν είσθε πολύ ανώτεροι αυτών;

Ματθ.ς:28-30 Και περί ενδύματος τι μεριμνάτε; Παρατηρήσατε τα κρίνα του αγρού πως αυξάνουσι· δεν κοπιάζουσιν ουδέ κλώθουσι. Σας λέγω όμως ότι ουδέ ο Σολομών εν πάση τη δόξη αυτού ενεδύθη ως εν τούτων. Αλλ' εάν τον χόρτον του αγρού, όστις σήμερον υπάρχει και αύριον ρίπτεται εις κλίβανον, ο Θεός ενδύη ούτω, δεν θέλει ενδύσει πολλώ μάλλον εσάς, ολιγόπιστοι;

Ας μην προσβάλουμε την αγάπη του Θεού!

Αριθ.ια:21-23 Και είπεν ο Μωϋσής, Εξακόσιαι χιλιάδες πεζών είναι ο λαός, εν μέσω των οποίων εγώ είμαι και συ είπας, Θέλω δώσει εις αυτούς κρέας, διά να φάγωσιν ολόκληρον μήνα. Θέλουσι σφαχθή δι' αυτούς τα ποίμνια και αι αγέλαι, διά να εξαρκέσωσιν εις αυτούς; ή θέλουσι συναχθή ομού πάντα τα οψάρια της θαλάσσης δι' αυτούς, διά να εξαρκέσωσιν εις αυτούς; Και είπε Κύριος προς τον Μωϋσήν, Μήπως η χειρ του Κυρίου εσμικρύνθη; τώρα θέλεις ιδεί αν εκτελήται ο λόγος μου, ή ουχί.

Κάποιοι αισθάνονται τόσο «ουράνιοι», που διακηρύττουν ότι δεν μπορούν να ανήκουν σε κάποια εκκλησία, γιατί δεν υπάρχει αντάξιά τους!

Αναρωτιούνται:

     · Η εκκλησία είναι έτοιμη να αρπαχτεί;

     · Αυτή την εκκλησία που βλέπουμε θα πάρει ο Κύριος;

     · Υπάρχουν πολλά προβλήματα μέσα στις εκκλησίες.

    · Χρειάζεται περισσότερος αγιασμός στην εκκλησία (εύκολο να το λες)!

Ρωτάω εγώ: Απέτυχε ο Θεός;

Ο Χριστιανός, είναι αναγκασμένος να ζει μέσα σ' ένα κόσμο αμαρτίας που στην πραγματικότητα είναι φτιαγμένος από αμαρτωλούς ανθρώπους. Πρέπει να μάθει λοιπόν ν' αντιμετωπίζει τον κόσμο αυτό με χριστιανικό τρόπο, σαν μαθητής του Χριστού.

Θυμάστε τι γινόταν προ καιρού με το εμβόλιο. Τι θα κάνουμε με το εμβόλιο, πρέπει να αντισταθούμε, πρέπει να το κάνουμε, μήπως είναι το χάραγμα; Μήπως έχει τσιπάκι;

Τώρα, το να κάνεις τον πολέμιο των εμβολίων, δεν σε κάνει και πνευματικό! Έχεις επιχειρήματα μέσα από τον λόγο του Θεού αν πρέπει ή δεν πρέπει να το κάνεις;

«Χρόνος είναι εις πάντα, και καιρός παντί πράγματι υπό τον ουρανόν» (Εκκλ.γ:1).

Υπήρξε καιρός για τους Ισραηλίτες που έπρεπε να πάνε στην αιχμαλωσία, υπήρξε όμως και ο καιρός της απελευθέρωσης.

Ο Θεός δεν αποφάσισε την απελευθέρωσή τους μέχρι που εκπληρώθηκαν τα θεία σχέδιά Του.

Έρχονται στιγμές που νομίζουμε ότι ο Θεός θα έπρεπε να ενεργήσει για μας και να έρθει σε βοήθειά μας. Όμως, ο Θεός εργάζεται σύμφωνα με το δικό Του χρονοδιάγραμμα, όχι το δικό μας.

Θα έρθει και θα μας ελευθερώσει, γιατί η υπόσχεσή Του είναι ότι δεν θα μας αφήσει να πειραχτούμε πάνω απ' τις δυνάμεις μας, αλλά με τον πειρασμό θα δώσει και οδό διαφυγής (Α' Κορ.ι:13).

Δεν λέει πουθενά ότι δεν θα πειραχτούμε ή ότι δεν θα δοκιμαστούμε, αλλά υπόσχεται να είναι μαζί μας για να μας βοηθήσει να νικήσουμε.

Μέχρι να επιστρέψει ο Κύριος και να μας ελευθερώσει μια για πάντα απ' αυτό τον αμαρτωλό κόσμο, πρέπει να μάθουμε να ζούμε σ' αυτόν με όλα του τα λάθη, τις αποτυχίες και δυσάρεστες καταστάσεις, κάνοντας πάντοτε το καλλίτερο που μπορούμε.

Ο Χριστός ποτέ δεν πρόβαλλε τον Εαυτό του σαν ξένο ή αλλοδαπό αυτού του κόσμου, αντίθετα ανακατεύτηκε με τους συνανθρώπους Του και έκανε ότι μπορούσε για να τους κάνει καλλίτερους.

Η δική μας υποχρέωση, σαν Χριστιανοί, είναι ν' αγωνιστούμε να κάνουμε τον κόσμο καλλίτερο με την παρουσία μας.

Η χριστιανική ζωή σ' αυτό τον κόσμο.

Ο διάβολος είναι ακόμα «ο θεός του κόσμου τούτου». Η επιρροή του μέσω των διανοημάτων του έχει δύναμη και βλέπουμε τ' αποτελέσματα παντού.

Όμως, ο Θεός μας ζητά να μείνουμε ακόμα εδώ, να κατοικήσουμε ανάμεσα στην παρούσα διεστραμμένη γενεά.

Δεν αποτελούμε μέρος του κακού που επικρατεί στον κόσμο, αλλά ζούμε ανάμεσα σ' αυτό το κακό. Κάποια πράγματα θα θέλαμε να είναι διαφορετικά, ν' αλλάξουν.

Η αμαρτία και η διαφθορά είναι πολύ κουραστική γι' αυτούς που αγαπούν την δικαιοσύνη, όμως το κακό δεν πρόκειται να εκριζωθεί μέχρι να επιστρέψει ο Κύριος και να εγκαθιδρύσει την Βασιλεία Του.

Πιεζόμαστε πολλές φορές ν' ανεχτούμε μέρος αυτού του κοσμικού συστήματος, γιατί πρέπει να εργαστούμε και να ζήσουμε κάτω από συνθήκες που δεν είναι ιδανικές για ένα Χριστιανό.

Μπορεί να χρειαστεί να δουλέψουμε σ' ένα περιβάλλον που υπάρχουν πολλοί αμαρτωλοί άνθρωποι, γιατί πρέπει να προμηθεύσουμε τα απαραίτητα για την οικογένειά μας.

Αν και το είδος της δουλειάς ή οι ώρες που δουλεύουμε δεν είναι πάντοτε αυτό που θέλουμε, πρέπει να παραμείνουμε αγνοί και καθαροί. Είμαστε στον κόσμο, αλλά δεν είμαστε εκ του κόσμου.

Ο Χριστιανός πρέπει να καταλάβει ότι ζει σ' ένα διεστραμμένο κόσμο κι ότι αυτός ο κόσμος δεν είναι το μόνιμο σπίτι του.

Όλες οι αντιπαθητικές καταστάσεις δεν πρόκειται ν' αλλάξουν μέχρι να έρθει ο Κύριος κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

«Δεν παρακαλώ να σηκώσης αυτούς εκ του κόσμου, αλλά να φυλάξης αυτούς εκ του πονηρού» (Ιωάν.ιζ:15).

Ο Νώε ήταν ένα μέλος της κοινωνίας του πριν το κατακλυσμό, αλλά είχε την ομολογία ότι έζησε τέλεια ενώπιον του Κυρίου στη γενιά του. Στον κόσμο μας, που κάποια μέρη του είναι μοντέρνες εκδόσεις των Σοδόμων, η αποκρουστική αμαρτία αφθονεί. Αν και πρέπει να ζούμε «εν μέσω γενεάς σκολιάς και διεστραμμένης», δεν είναι ανάγκη να γίνουμε συμμέτοχοι των κακών πράξεων της.

Λουκ.ιη:6-8 Και είπεν ο Κύριος· Ακούσατε τι λέγει ο άδικος κριτής· ο δε Θεός δεν θέλει κάμει την εκδίκησιν των εκλεκτών αυτού των βοώντων προς αυτόν ημέραν και νύκτα, αν και μακροθυμή δι' αυτούς; σας λέγω ότι θέλει κάμει την εκδίκησιν αυτών ταχέως. Πλην ο Υιός του ανθρώπου, όταν έλθη, άρα γε θέλει ευρεί την πίστιν επί της γης;

Β’ Τιμ.γ:1 «Γίνωσκε δε τούτο, ότι εν ταις εσχάταις ημέραις θέλουσιν ελθεί καιροί κακοί»

Β’ Τιμ.γ:13 «Πονηροί δε άνθρωποι και γόητες  θέλουσι προκόψει εις το χείρον, πλανώντες και πλανώμενοι»

Αποκ.κβ:10-12 «Και λέγει προς εμέ· Μη σφραγίσης τους λόγους της προφητείας του βιβλίου τούτου· διότι ο καιρός είναι εγγύς. Όστις αδι-κεί ας αδικήση έτι, και όστις είναι μεμολυσμένος ας μολυνθή έτι, και ο δίκαιος ας γείνη έτι δίκαιος, και ο άγιος ας γείνη έτι άγιος. Και ιδού, έρχομαι ταχέως, και ο μισθός μου είναι μετ' εμού, διά να αποδώσω εις έκαστον ως θέλει είσθαι το έργον αυτού».

Α’ Τιμ.δ:1 «Το δε Πνεύμα ρητώς λέγει ότι εν υστέροις καιροίς θέλουσιν αποστατήσει τινές από της πίστεως, προσέχοντες εις πνεύματα πλάνης και εις διδασκαλίας δαιμονίων»

Ιούδας α:18 «ότι σας έλεγον, ότι "εν εσχάτω καιρώ θέλουσιν είσθαι εμπαίκται, περιπατούντες κατά τας ασεβείς επιθυμίας αυτών»

Β’ Πέτρ.β:1 «…και μεταξύ σας θέλουσιν είσθαι ψευδοδιδάσκαλοι, οίτι-νες θέλουσι παρεισάξει αιρέσεις απωλείας, αρνούμενοι και τον αγο-ράσαντα αυτούς δεσπότην, επισύροντες εις εαυτούς ταχείαν απώ-λειαν»

Β’ Πέτρ.γ:3 «τούτο πρώτον γνωρίζοντες, ότι θέλουσιν ελθεί εν ταις ε-σχάταις ημέραις εμπαίκται, περιπατούντες κατά τας ιδίας αυτών επι-θυμίας»

Β’ Θες.β:3 «…. διότι δεν θέλει ελθεί η ημέρα εκείνη, εάν δεν έλθη πρώτον η αποστασία…..»

Ψαλμ.ξβ:9 «οι άρχοντες ψεύδος»

Αυτά και άλλα πολλά μας λέει ο λόγος του Θεού για τις μέρες μας.

Που λοιπόν τα ευχολόγια και οι απερίσκεπτες διαβεβαιώσεις: όλα θα πάνε καλά;

Θα πάνε καλά σ’ αυτούς που υπακούν στον λόγο του Θεού και κάνουν αυτά που λέει.

Το «καλά» είναι ο ουρανός, η αιώνια ζωή, και όσο ζούμε εδώ στη γη, η ζωή ευσέβειας εν Χριστώ Ιησού.

Μια από τις καταστάσεις που θα υπάρχουν λίγο πριν την έλευση του Κυρίου είναι και το πνεύμα της ανομίας και αναρχίας πάνω στη γη.

Το μυστήριο της ανομίας ήδη ενεργείται (Β’ Θεσ.β). Και είναι μυστήριο μέχρι να φύγει ο κωλύων τώρα και να αποκαλυφθεί ο άνομος. Βλέπουμε ότι ο Α/Χ είναι αυτός που εδώ ονομάζεται άνομος κι έχει να κάνει με το πνεύμα της ανομίας, το οποίο μπορεί κανείς να διακρίνει οπουδήποτε σήμερα.

Ιησ.κα:45 Δεν διέπεσεν ουδέ εις εκ πάντων των αγαθών λόγων, τους οποίους ο Κύριος ελάλησε προς τον οίκον Ισραήλ· πάντες εξετελέσθησαν.

Η πίστη είναι προσωπική υπόθεση. Μπορεί κάποιος να μας έχει αποδείξει ότι είναι αξιόπιστος μέχρι τώρα, αλλά δεν ξέρουμε αν θα παραμείνει έτσι και στο μέλλον.

Στην Αγία Γραφή διαβάζουμε ποιος είναι ο Θεός, και μπορεί να Τον έχουμε δει να το αποδεικνύει στις ζωές μας, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να Τον εμπιστευόμαστε και στο μέλλον.

Δε χρειάζεται πίστη για να δεχθείς ότι, δύο και δύο μας κάνουν τέσσερα. Η ζωή, όμως, είναι λίγο πιο πολύπλοκη από τα απλά μαθηματικά.

Οι καταστάσεις αλλάζουν συνέχεια. Υπάρχουν πολλές μεταβλητές που επηρεάζουν την έκβαση των πραγμάτων. Όμως ο Θεός, έχει όλη τη σοφία και όλη τη δύναμη, σε τέτοιο βαθμό, που πρέπει να Τον εμπιστευθούμε ότι θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα, διότι Αυτός κρατάει το μέλλον στα χέρια Του.

Μπορεί να μην καταλαβαίνουμε όλα όσα κάνει, αλλά εξακολουθούμε να κοιτάμε σ’ Αυτόν με εμπιστοσύνη, και αυτό είναι κάτι που ο Θεός το μετράει.

Μ’ αυτόν τον τρόπο έφτιαξε τον κόσμο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Θεός μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά διάλεξε να συνεργάζεται με εκείνους που πιστεύουν.

Η προσευχή και η πίστη μας Τον διευκολύνουν να κάνει αυτό που δε θα έκανε με άλλο τρόπο, γιατί είναι Θεός κυρίαρχος, αλλά και δίκαιος.

Είναι στη φύση μας να στηριζόμαστε στις υποσχέσεις άλλων ανθρώπων, μέχρι να μας απογοητεύσουν. Οι απατεώνες και οι κλέφτες στηρίζονται σ’ αυτήν την έμφυτη πίστη μας σε κάποιον που μας δίνει τον λόγο του.

Πρέπει να μπορούμε να εμπιστευόμαστε τον Παντοδύναμο Θεό! Που δεν μας έδωσε απλά τον λόγο Του, αλλά εκατοντάδες γενιές δοκίμασαν και απέδειξαν ότι είναι αξιόπιστος!

Εβρ.ιγ:8 Ο Ιησούς Χριστός είναι ο αυτός χθες και σήμερον και εις τους αιώνας.

Έχει δώσει σε όλους μας τους ίδιους λόγους για να βασιζόμαστε σ’ Αυτόν – ξεκάθαρες υποσχέσεις για το τι θα κάνει για εμάς.

Κάποιος διάβασε όλη τη Βίβλο και βρήκε 7.874 υποσχέσεις από τον Θεό σ’ εμάς. Αυτή η πλημμύρα υποσχέσεων υπερκαλύπτει αυτά που μπορούμε να κατανοήσουμε για τον Θεό και να περιμένουμε απ’ Αυτόν.

Αυτές οι 7.874 υποσχέσεις θα πρέπει να είναι υπερ-αρκετές για να  καλύψουν όλες τις καταστάσεις της ζωής μας που χρειαζόμαστε τη βοήθεια του Θεού. Ο Θεός κάνει πολλά για εμάς, χωρίς να χρειαστεί να Του τα ζητήσουμε.

Ματθ.ε:45 ……διότι αυτός ανατέλλει τον ήλιον αυτού επί πονηρούς και αγαθούς και βρέχει επί δικαίους και αδίκους.

Ο Θεός είναι καλός, και είναι καλός προς όλους. Εκατομμύρια άνθρωποι δεν δίνουν ποτέ τα εύσημα στον Θεό, ενώ είναι πολύ γρήγοροι να Τον κατηγορήσουν, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά.

Όλες οι διαδικασίες μέσα στη φύση λειτουργούν με φυσιολογικούς, αναλλοίωτους ρυθμούς. Μέχρι σήμερα, κανένας δεν μπορεί να αποδείξει ότι ο Θεός δεν συμμετέχει σ’ αυτό.

Ο Κύριος κρατάει τις υποσχέσεις Του:

Γέν.η:22 εν όσω μένει γη, σπορά και θερισμός, και ψύχος και καύμα, και θέρος και χειμών, και ημέρα και νυξ, δεν θέλουσι παύσει.

Ο Χριστός το πήγε ένα βήμα παραπέρα, και συμπεριέλαβε και τα λουλούδια, λέγοντας:

Ματθ.ς:28,29 Και περί ενδύματος τι μεριμνάτε; Παρατηρήσατε τα κρίνα του αγρού πως αυξάνουσι· δεν κοπιάζουσιν ουδέ κλώθουσι. Σας λέγω όμως ότι ουδέ ο Σολομών εν πάση τη δόξη αυτού ενεδύθη ως εν τούτων.

Ο Θεός, βέβαια, έχει και άλλα αγαθά για μας. Η υπόσχεσή Του είναι:

Ματθ.ζ:7 Αιτείτε, και θέλει σας δοθή· ζητείτε, και θέλετε ευρεί, κρούετε, και θέλει σας ανοιχθή.

Διότι μπορείς να τα αποκτήσεις μόνο αν τα αναζητήσεις εσύ ο ίδιος. Στην πραγματικότητα, τα αγαθά του Κυρίου, μας τα έχει υποσχεθεί, και τα περισσότερα, αναφέρονται μέσα στην Αγία Γραφή:

Ψαλμ.πδ:11 Διότι ήλιος και ασπίς είναι Κύριος ο Θεός· χάριν και δόξαν θέλει δώσει ο Κύριος· δεν θέλει στερήσει ουδενός αγαθού τους περιπατούντας εν ακακία.

Όταν η ζωή μας έρχεται σε στέρηση υλικών αγαθών, ο Ιησούς είπε:

Ιωάν.ις:24 Έως τώρα δεν ητήσατε ουδέν εν τω ονόματί μου· αιτείτε και θέλετε λαμβάνει, διά να ήναι πλήρης η χαρά σας.

Ματθ.ζ:8 Διότι πας ο αιτών λαμβάνει και ο ζητών ευρίσκει και εις τον κρούοντα θέλει ανοιχθή.

Ματθ.ζ:11 εάν λοιπόν σεις, πονηροί όντες, εξεύρητε να δίδητε καλάς δόσεις εις τα τέκνα σας, πόσω μάλλον ο Πατήρ σας ο εν τοις ουρανοίς θέλει δώσει αγαθά εις τους ζητούντας παρ' αυτού;

Εάν ζητάμε κάτι καλό, ο Θεός δεν θα μας δώσει κάτι κακό – ποτέ!

Ιακ.α:17 Πάσα δόσις αγαθή και παν δώρημα τέλειον είναι άνωθεν καταβαίνον από του Πατρός των φώτων, εις τον οποίον δεν υπάρχει αλλοίωσις ή σκιά μεταβολής.

Η εξάσκηση της πίστης μας στην προσευχή είναι ύψιστης σημασίας! Το πουλί στη φωλιά πρέπει να μάθει να πετάει και να μαζεύει ό,τι βρίσκει διαθέσιμο. Το ότι πρέπει να ζητάμε για να πάρουμε, μας θυμίζει πόσο πολύ εξαρτιόμαστε από τον Θεό, και η προσευχή είναι ο τρόπος που Τον εκζητούμε.

Όταν ζητάμε από τον Θεό, αυτό ξυπνάει μέσα μας μια  παιδικότητα, που μας κάνει να κοιτάζουμε συνέχεια προς τον ουράνιο Πατέρα μας. Αυτό σημαίνει επικοινωνία – μια οικογενειακή κοινωνία με τον Πατέρα μας.

Δόξα στον Θεό! Έχει αποδείξει ότι είναι ένα καλός Πατέρας, που οι υποσχέσεις Του δεν αποτυχαίνουν ποτέ!

Ο Θεός είπε στον Δανιήλ, πως μερικές προφητικές αλήθειες ήταν σφραγισμένες για να αποκαλυφτούν τις έσχατες ημέρες:

Δαν.ιβ:9-10 «Και είπε, Ύπαγε, Δανιήλ· διότι οι λόγοι είναι κεκλεισμένοι και εσφραγισμένοι έως του εσχάτου καιρού. Πολλοί θέλουσι καθαρισθή και λευκανθή και δοκιμασθή· και οι ασεβείς θέλουσιν ασεβεί· και ουδείς εκ των ασεβών θέλει νοήσει· αλλ' οι συνετοί θέλουσι νοήσει».

Ο Κύριος ετοιμάζει έναν ισχυρό και ταπεινό στρατό εργατών «κατά την καρδία Του». Επίσης ετοιμάζει ένα μικρό ποίμνιο πεινασμένων προ-βάτων που έχουν απομακρυνθεί από την παράλυση και την αμαρτία του σημερινού εκκλησιαστικού κατεστημένου.

Το σκηνικό προετοιμάζεται γι’ αυτή την εκκλησία ενάντια στην οποία οι πύλες του Άδη δε θα υπερισχύσουν. Θα είναι μια εκκλησία ζεστή, όχι χλιαρή – και θα ταρακουνήσει τα θεμέλια της κόλασης. Καμιά δύναμη πάνω στη γη δε θα είναι ικανή να την αγνοήσει ή να την περιφρονήσει!