Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Ο Ιησούς έρχεται σύντομα!

 


Ζούμε σε δανεικό χρόνο.

 

Πολλοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να ξέρουμε σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής του Κυρίου, επειδή ο Ιησούς είπε ότι θα επιστρέψει σαν «κλέφτης μέσ’ τη νύχτα» (Ματθ.κδ:42-44).

Αλλά ο Παύλος, καθιστά σαφές στην Α ́ Θες.ε:1-6, ότι η δήλωση του Ιησού δεν ισχύει για τους πιστούς: «Αλλά σεις, αδελφοί, δεν είσθε εν σκότει, ώστε η ημέρα να σας καταφθάση ως κλέπτης...».

Και συνεχίζει να εξηγεί γιατί: «πάντες σεις είσθε υιοί φωτός και υιοί ημέρας. Δεν είμεθα νυκτός ουδέ σκότους. Άρα λοιπόν ας μη κοιμώμεθα ως και οι λοιποί, αλλ' ας αγρυπνώμεν και ας εγκρατευώμεθα».

Ο Παύλος αναφέρεται, φυσικά, στο φως του Αγίου Πνεύματος, που κατοικεί μέσα σε όλους τους αληθινούς πιστούς και μας διαφωτίζει στη μελέτη της Αγίας Γραφής, ώστε να γνωρίζουμε τον καιρό της επιστροφής του Κυρίου (Α' Ιωάν.β:27).

 

Η στάση του Θεού

Στην πραγματικότητα, ο Θεός είναι υποχρεωμένος από τον χαρακτήρα Του να προειδοποιεί τον κόσμο για την επικείμενη επιστροφή του Υιού Του.

Ο λόγος είναι ότι ο Ιησούς επιστρέφει με μεγάλη οργή για να «κρίνει και να πολεμήσει εν δικαιοσύνη» (Αποκ.ιθ:11), και ο Θεός δεν εκχέει ποτέ την οργή Του χωρίς προειδοποίηση.

Ο Θεός δεν θέλει να χαθεί κάποιος, αλλά να μετανοήσουν όλοι (Β’ Πέτρ.γ:9). Γι’ αυτό, προειδοποιεί πάντα πριν εκτελέσει την οργή Του.

    · Προειδοποίησε τον κόσμο μέσω του Νώε για 120 χρόνια.

    · Προειδοποίησε τα Σόδομα και τα Γόμορρα μέσω του Αβραάμ.

   · Έστειλε τον Ιωνά να προειδοποιήσει την ειδωλολατρική πόλη της Νινευή, και έστειλε το Ναούμ στην ίδια πόλη 150 χρόνια αργότερα.

Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Θεός προειδοποιεί τον κόσμο σήμερα ότι ο Γιος Του πρόκειται να επιστρέψει. Καλεί τον κόσμο σε μετάνοια. Το μήνυμα προς τους άπιστους μπορεί να συνοψιστεί σε αυτά τα λόγια: «Εκφύγετε την ερχόμενη οργή επιστρέφοντας στον Ιησού που σας αγαπάει και σας περιμένει, τώρα».

Στην πρώτη Του έλευση, ο Ιησούς ήρθε σαν η έκφραση της αγάπης του Θεού. Ήρθε να πεθάνει για τις αμαρτίες της ανθρωπότητας. Αλλά όταν επιστρέψει τώρα, θα έρθει σαν εκδικητής και θα ενεργήσει την οργή του Θεού σε εκείνους που έχουν απορρίψει την αγάπη και τη χάρη Του.

Η σύντομα επιστροφή του Ιησού έχει ένα μήνυμα και για τους πιστούς. Χλιαροί και σαρκικοί Χριστιανοί οφείλουν επειγόντως να αρχίσουν να ζουν άγια:

«Η νυξ προεχώρησεν, η δε ημέρα επλησίασεν· ας απορρίψωμεν λοιπόν τα έργα του σκότους και ας ενδυθώμεν τα όπλα του φωτός. Ας περιπατήσωμεν ευσχημόνως ως εν ημέρα, μη εις συμπόσια και μέθας, μη εις κοίτας και ασελγείας, μη εις έριδα και φθόνον· αλλ' ενδύθητε τον Κύριον Ιησούν Χριστόν, και μη φροντίζετε περί της σαρκός εις το να εκτελήτε τας επιθυμίας αυτής» (Ρωμ.ιγ:12-14).

 

Η μέθοδος προειδοποίησης του Θεού,

Ο Θεός προειδοποιεί τους πιστούς για την σύντομη επιστροφή του Γιου Του με τα σημεία των καιρών. Προφητείες σχετικά με τα παγκόσμια γεγονότα που μας λένε να προσέχουμε, προφητείες που θα προσδιορίζουν τον καιρό της επιστροφής του Κυρίου.

Η Βίβλος είναι γεμάτη από αυτά τα σημάδια. Υπάρχουν περίπου 500 προφητείες στην Παλαιά Διαθήκη που σχετίζονται με την Δεύτερη Έλευση του Μεσσία. Στην Καινή Διαθήκη, κάθε 25 εδάφια έχουμε μια προειδοποίηση σχετικά με την επιστροφή του Ιησού.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τόσα πολλά σημάδια που είναι δύσκολο να τα πιάσουμε όλα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τα βάλουμε σε κατηγορίες:

 

1) Τα σημάδια της φύσης – Διαβάζουμε ότι πρέπει να παρατηρούμε για σεισμούς, λιμούς, λοιμούς, και σημεία στους ουρανούς (Ματθ.κδ:7 και Λουκ.κα:11).

Αυτή είναι η λιγότερο αποδεκτή κατηγορία σημείων για διάφορους λόγους. Για ένα πράγμα, πολλοί άνθρωποι απλά σηκώνουν τους ώμους τους και λένε, «Πάντα συνέβαιναν φυσικές καταστροφές, δεν είναι κάτι καινούριο».

Σημειώστε ότι ο Ιησούς λέει ότι αυτά τα σημάδια θα είναι σαν «πόνοι γέννας» (Ματθ.κδ:8) - δηλαδή, θα αυξάνουν σε συχνότητα και ένταση, καθώς ο χρόνος πλησιάζει για την επιστροφή Του. Με άλλα λόγια, θα υπάρξουν πιο έντονοι σεισμοί και συχνότεροι. Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο αυτά τα σημάδια δεν εκτιμώνται είναι επειδή οι περισσότεροι Χριστιανοί είναι τόσο ορθολογιστές που δεν πιστεύουν πραγματικά στο υπερφυσικό, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι ο Θεός μιλάει στον κόσμο μέσα από φυσικά σημεία. Ωστόσο, η Αγία Γραφή διδάσκει αυτή την αρχή από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ο Θεός αντιμετώπισε την αμαρτία του κόσμου μέσω του κατακλυσμού στις ημέρες του Νώε (Γέν.ς). Κάλεσε το έθνος του Ιούδα σε μετάνοια, μέσω μιας τρομερής εισβολής ακρίδων (Ιωήλ α). Κατά τον ίδιο τρόπο, κάλεσε το έθνος του Ισραήλ να μετανοήσει στέλνοντας ξηρασία, ανεμοθύελλες, δυσωδία, ακρίδες, λιμό και πανούκλα (Αμώς δ:6-10).

Ο προφήτης Αγγαίος μίλησε για μια ξηρασία σαν απόδειξη ότι ο Θεός καλούσε τους ανθρώπους να βάλουν τις προτεραιότητές τους σε τάξη (Αγγ.α:10-11).

Η Καινή Διαθήκη ξεκινάει με ένα ιδιαίτερο φως στον ουρανό που σηματοδοτούσε την γέννηση του Μεσσία (Ματθ.β:2). Την ημέρα που ο Ιησούς σταυρώθηκε, υπήρξαν τρεις ώρες σκότους και σεισμός (Ματθ.κζ:45-51). Και όταν επιστρέψει ο Ιησούς, η γη θα βιώσει τον μεγαλύτερο σεισμό στην ιστορία της, «Και πάσα νήσος έφυγε και τα όρη δεν ευρέθησαν» (Αποκ.ις:17-21).

Ο Θεός πάντα μιλούσε μέσα από σημάδια της φύσης και συνεχίζει να το κάνει σήμερα. Καλύτερα να τους δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή.

 

2) Τα σημάδια της κοινωνίας - Ο Ιησούς είπε ότι η κοινωνία θα γίνει όλο και πιο άναρχη και ανήθικη καθώς πλησιάζει ο χρόνος για την επιστροφή Του. Στην πραγματικότητα, είπε ότι θα γίνει τόσο κακό όσο ήταν στις ημέρες του Νώε (Ματθ.κδ:12,37-39).

Ο Παύλος ζωγραφίζει μια ανατριχιαστική εικόνα της κοινωνίας των έσχατων καιρών στη Β’ Τιμ.γ:1-5.

Λέει ότι θα χαρακτηρίζεται από τρεις αγάπες - φιλαυτία (Ουμανισμός), φιλαργυρία (Υλισμός), φιληδονία (Ηδονισμός). Στη συνέχεια επισημαίνει ότι η πληρωμή αυτού του σαρκικού τρόπου ζωής θα είναι αυτό που οι φιλόσοφοι αποκαλούν Μηδενισμό.  Ο μηδενισμός ή νιχιλισμός είναι φιλοσοφική κατεύθυνση που πρεσβεύει την ολοκληρωτική άρνηση κάθε θεωρητικής ή πρακτικής αξίας. Δηλαδή, μια κοινωνία που βυθίζεται σε απόγνωση. Τα μυαλά των ανθρώπων θα γίνουν διεφθαρμένα (Ρωμ.α:28), και οι άνθρωποι θα αποκαλούν το κακό καλό και το καλό κακό (Ης.ε:20).

Βλέπουμε αυτές τις προφητείες να εκπληρώνονται μπροστά στα μάτια μας σήμερα καθώς βλέπουμε την κοινωνία μας να απορρίπτει τη χριστιανική κληρονομιά της και να κατεβαίνει σε έναν σατανικό λάκκο ανομίας, ανηθικότητας και απελπισίας. Ακόμα χειρότερα, διαδίδεται ο μηδενισμός σε όλο τον κόσμο μέσω των ανήθικων και βίαιων ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων.

 

3) Τα Πνευματικά Σημάδια - Υπάρχουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά πνευματικά σημάδια που πρέπει να προσέχουμε. Τα αρνητικά περιλαμβάνουν την εμφάνιση των ψευδόχριστων και των ψευδοθρησκειών τους (Ματθ.κδ:5,11,24), την αποστασία της εκκλησίας (Β’ Θες.β:3), ένα ξέσπασμα σατανισμού (Α ́Τιμ.δ:1) και τη δίωξη των πιστών Χριστιανών.

Αυτά τα αρνητικά πνευματικά σημάδια άρχισαν να εμφανίζονται στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν άρχισαν να σχηματίζονται οι χριστιανικές αιρέσεις. Πρώτα ήρθαν οι Μορμόνοι, μετά οι Μάρτυρες του Ιεχωβά και στη συνέχεια μια μεγάλη ποικιλία πνευματικών ομάδων όπως η Εκκλησία των Επιστημόνων του Χριστού και η Εκκλησία της Ενότητας.

Η αποστασία των βασικών χριστιανικών δογμάτων ξεκίνησε τη δεκαετία του 1920, όταν η γερμανική σχολή της υψηλής κριτικής υπονόμευσε την εξουσία των Γραφών, διδάσκοντας ότι η Βίβλος είναι η αναζήτηση του ανθρώπου για τον Θεό και όχι αποκάλυψη του Θεού στον άνθρωπο.

Τη δεκαετία του 1960, έγινε έκρηξη σατανισμού στην Αμερική, η οποία ξεχύθηκε έκτοτε σε όλο τον κόσμο μέσω αμερικανικών ταινιών, βιβλίων και τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Η ενασχόληση στον αποκρυφισμό έχει γίνει κοινός τόπος με τη μορφή της αστρολογίας, αριθμολογίας, κρυσταλλομαντείας, υπερβατικό διαλογισμό, και εσωτερισμό. Η όλη τάση έχει ολοκληρωθεί στην εμφάνιση του Κινήματος της Νέας Εποχής με τη διδασκαλία του ότι ο άνθρωπος είναι Θεός. 

Καθώς η κοινωνία έχει κοσμικοποιηθεί, ο αληθινός Χριστιανισμός δέχεται ολοένα και μεγαλύτερες επιθέσεις. Ιουδαιοχριστιανικές αξίες, που κάποτε ήταν το θεμέλιο του Δυτικού Πολιτισμού, τώρα χλευάζονται ανοιχτά, και εκείνοι που εξακολουθούν να τις τηρούν, είναι ευνουχισμένοι σαν «μισαλλόδοξοι φονταμενταλιστές» από τα μέσα ενημέρωσης.

Τα θετικά πνευματικά σημάδια περιλαμβάνουν το κήρυγμα του Ευαγγελίου σε ολόκληρο τον κόσμο, μια μεγάλη έκχυση του Αγίου Πνεύματος (Ιωήλ β:28-32), και πνευματικό φωτισμό για να κατανοήσουν προφητείες που έχουν «σφραγιστεί» μέχρι τον καιρό του τέλους (Δαν.ιβ:4,9).

Όπως και με τα αρνητικά σημάδια, βλέπουμε αυτά τα θετικά σημάδια να εκπληρώνονται στις μέρες μας. Μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, το Ευαγγέλιο έχει κηρυχθεί σε όλο τον κόσμο σε αυτόν τον αιώνα, και η Βίβλος έχει μεταφραστεί σε όλες τις μεγάλες γλώσσες.

Ο μεγάλη έκχυση του Αγίου Πνεύματος των έσχατων καιρών που προφητεύτηκε από τον προφήτη Ιωήλ έχει αρχίσει. Ο Ιωήλ το ονομάζει «όψιμη βροχή» (Ιωήλ β:23), και είπε ότι θα συμβεί μετά που οι Εβραίοι θα επιστρέψουν στη γη τους. Το κράτος του Ισραήλ επανιδρύθηκε το 1948.

 

4) Τα σημάδια της τεχνολογίας - Το βιβλίο του Δανιήλ λέει ότι θα υπάρξει μια έκρηξη της γνώσης στους καιρούς του τέλους και ότι οι άνθρωποι θα περιτρέχουν τη γη (Δαν.ιβ:4). Υπάρχουν πολλές προφητείες της Βίβλου που δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές παρά μόνο με την σύγχρονη τεχνολογία. Πώς μπορεί ο Ψευδοπροφήτης να φτιάξει μια εικόνα του Αντίχριστου που φαίνεται να είναι ζωντανή (Αποκ.ιγ:15); Η απάντηση, φυσικά, είναι η επιστήμη της ρομποτικής. Πώς μπορεί ο Ψευδοπροφήτης να απαιτήσει από όλους τους ανθρώπους στη γη να πάρουν το σημάδι του Αντίχριστου για να αγοράσουν και να πουλήσουν (Αποκ.ιγ:16-17); Δεν θα ήταν δυνατόν εκτός από τους υπολογιστές και τα λέιζερ.

 

5) Τα σημάδια της παγκόσμιας πολιτικής - Η Βίβλος προφητεύει ότι θα υπάρξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο παγκόσμιας πολιτικής που θα χαρακτηρίσει τον γεωπολιτικό χάρτη του καιρού του τέλους.

Το επίκεντρο θα είναι το επανιδρυμένο κράτος του Ισραήλ (Ζαχ.ιβ:2-3). Θα πολιορκηθεί από ένα απειλητικό έθνος από τα «απομακρυσμένα μέρη του βορρά», το έθνος του «Ρως» - ή σύγχρονη Ρωσία (Ιεζ.λη:2,6). Θα υπάρξει επίσης ένα απειλητικό έθνος στην Ανατολή που θα είναι σε θέση να στείλει ένα στρατό 200 εκατομμυρίων - δηλαδή, την Κίνα (Αποκ.θ:13-16 και Αποκ.ις:12-13). Μια τρίτη πηγή κινδύνου για το Ισραήλ θα είναι τα αραβικά έθνη που άμεσα το περιβάλλουν. Θα εποφθαλμιούν τη γη και θα προσπαθήσουν να την πάρουν από τους Εβραίους (Ιεζ.λε:10 και λς:2).

Ένας άλλος βασικός παράγοντας στην παγκόσμια πολιτική σκηνή στους καιρούς του τέλους, θα είναι ένας συνασπισμός ευρωπαϊκών εθνών που θα σχηματίσουν μια συνομοσπονδία με επίκεντρο την περιοχή της παλιάς ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (Δαν.β:41-44, Δαν.ζ:7,23-24, και Αποκ.ιζ:12-13).

Αυτή η συνομοσπονδία θα χρησιμεύσει σαν πολιτική βάση για την άνοδο του Αντίχριστου και τη δημιουργία του παγκόσμιου βασιλείου του (Δαν.ζ:8).

Άλλα διεθνή πολιτικά σημάδια περιλαμβάνουν τους πολέμους και τις φήμες των πολέμων (Ματθ.κδ:6), των εμφύλιων πολέμων (Ματθ.κδ:7), και την γενική διεθνή τρομοκρατία και ανομία (Ματθ.κδ:12).

 

6) Τα σημάδια του Ισραήλ - Τα σημάδια που σχετίζονται με το κράτος του Ισραήλ είναι γόνιμα και πολύ σημαντικά.

Η πιο συχνά επαναλαμβανόμενη προφητεία στην Παλαιά Διαθήκη είναι η πρόβλεψη ότι ο εβραϊκός λαός θα ξαναμαζευτεί από τις «τέσσερις γωνιές της γης» στους έσχατους καιρούς (Ησαΐας ια:10-12).

Η Αγία Γραφή αναφέρει ότι συνέπεια αυτής της επανασυγκέντρωσης θα είναι η αποκατάσταση του κράτους του Ισραήλ (Ησαΐας ξς:7-8). Οι Γραφές λένε ότι μόλις επιστρέψουν οι Εβραίοι στη γη τους, η ίδια η γη θα βιώσει ένα θαύμα αποκατάστασης (Ησαΐας λε). Η έρημος θα ανθίσει και οι άνθρωποι θα αναφωνίσουν, «Η γη αύτη, ήτις ήτο ηφανισμένη, κατεστάθη ως ο παράδεισος της Εδέμ» (Ιεζ.λς:35).

Ένα άλλο θαύμα των καιρών του τέλους, θα είναι η αναβίωση της εβραϊκής γλώσσας (Σοφ.γ:9). Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν το γεγονός ότι όταν οι Εβραίοι διασκορπίστηκαν από τη γη τους το 70 μ.Χ., έπαψαν να μιλούν την εβραϊκή γλώσσα. Οι Εβραίοι που εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη ανέπτυξαν μια νέα γλώσσα που ονομάζεται Γίντις - ένας συνδυασμός γερμανικών και εβραϊκών.

Η γίντις ή γερμανοεβραϊκή (יידיש‎, Jiddisch αρχικά, Yiddish από τους αγγλόφωνους αργότερα) είναι η γλώσσα που μιλούσαν οι Εβραίοι Ασκενάζι (Ashkenazi), της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Jiddisch στη γερμανοεβραϊκή γλώσσα σημαίνει εβραϊκά.

Αναπτύχθηκε ως μια συγχώνευση από Γερμανικές διαλέκτους της κεντρικής Ευρώπης με την Εβραϊκή, την Αραμαϊκή, τις Σλαβικές γλώσσες αλλά και από κατάλοιπα Ρομανικών γλωσσών. Η Γίντις χρησιμοποιεί το Εβραϊκό αλφάβητο.

Η Γίντις ήταν η γλώσσα που μιλούσε ο μεγαλύτερος αριθμός Εβραίων. Μετά τη σύσταση του Εβραϊκού κράτους τέθηκε θέμα ποια θα ήταν η επίσημη γλώσσα και πολλοί υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να είναι η Γίντις.

Η γλώσσα που ομιλείται σήμερα στο Ισραήλ η οποία είναι και επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η Εβραϊκή γλώσσα.

Οι Εβραίοι που μετανάστευσαν στη λεκάνη της Μεσογείου δημιούργησαν μια γλώσσα που ονομάζεται Ladino - ένας συνδυασμός εβραϊκών και ισπανικών.

Η Ισπανοεβραϊκή γλώσσα, γνωστή επίσης ως Λαντίνο ή Λαδίνο (λαντίνο: djudeo-espanyol, εβραϊκά: גודיאו-איספאנייול), είναι ποικιλία της ισπανικής (καστιλιάνικης), η οποία μιλιέται επί πολλούς αιώνες από τους Σεφαραδίτες, τους Εβραίους που εκδιώχθηκαν από την Ισπανία το 1492. Όπως συνέβη και με τη γλώσσα Γίντις (γερμανοεβραϊκή), η Ισπανοεβραϊκή γλώσσα έχει υποστεί την έντονη επίδραση της Εβραϊκής και γράφεται με χαρακτήρες του λατινικού αλφαβήτου στα περισσότερα μέρη, ενώ στο Ισραήλ προτιμάται το εβραϊκό αλφάβητο.

Όλα αυτά τα σημάδια έχουν εκπληρωθεί σε αυτόν τον αιώνα. Το έθνος έχει αποκατασταθεί, η γη έχει ανακτηθεί, η αρχαία γλώσσα έχει αναβιώσει, οι Εβραίοι είναι πίσω στην Ιερουσαλήμ, και το Ισραήλ είναι το επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής.

Ο Ιησούς λέει στο Λουκ.κα:28 «Όταν δε ταύτα αρχίσωσι να γίνωνται, ανακύψατε και σηκώσατε τας κεφαλάς σας, διότι πλησιάζει η απολύτρωσίς σας».

 

Τα Βασικά Σημάδια

Τα πιο σημαντικά σημάδια είναι αυτά που σχετίζονται με το Ισραήλ, επειδή ο Θεός χρησιμοποιεί τους Εβραίους σε όλες τις Γραφές σαν προφητικό ρολόι. Με αυτό εννοώ ότι πολύ συχνά, όταν ο Κύριος αποκαλύπτει ένα σημαντικό γεγονός που θα συμβεί στο μέλλον, θα δείξει στον εβραϊκό λαό ότι όταν ένα συγκεκριμένο γεγονός συμβεί σε αυτούς, θα συμβεί και το σημαντικό γεγονός.

Ένα καλό παράδειγμα αυτής της αρχής μπορεί να βρεθεί στο Δαν.θ στην περίφημη προφητεία των «Εβδομήντα εβδομάδων».

Υπάρχουν δύο βασικές προφητείες που σχετίζονται με την επιστροφή του Ιησού σε γεγονότα που έχουν συμβεί στην εβραϊκή ιστορία από το 1948. Αυτά τα δύο γεγονότα καθόρισαν σαφώς την περίοδο κατά την οποία ζούμε τώρα, σαν την εποχή της επιστροφής του Κυρίου.

 

Το κράτος του Ισραήλ

Το πρώτο είναι η αποκατάσταση του κράτους του Ισραήλ που συνέβη στις 14 Μαΐου 1948. Ο Ιησούς τόνισε αυτό το γεγονός σαν αυτό που θα σηματοδοτούσε σύντομα την επιστροφή του.

Η σχετική προφητεία περιέχεται στην παραβολή της συκιάς (Ματθ.κδ:32-35). Την προηγούμενη μέρα, είχε καταραστεί μια άγονη συκιά, λέγοντάς της να μαραθεί (Ματθ.κα:18-19).

Αυτή ήταν μια συμβολική προφητεία, ότι ο Θεός σύντομα θα εκχύσει την οργή Του στον εβραϊκό λαό λόγω της πνευματικής τους στειρότητας, απορρίπτοντας το Γιο Του.

Την επόμενη μέρα ο Ιησούς θύμισε στους μαθητές Του τη συκιά. Είπε να προσέξουμε όταν ανθίσει ξανά. Με άλλα λόγια, είπε παρατηρείτε την αναγέννηση του Ισραήλ. Είπε ότι όταν ανθίσει ξανά η συκιά, «εξεύρετε ότι πλησίον είναι επί τας θύρας» (Ματθ.κδ:33).

Και πρόσθεσε μια εξίσου σημαντική παρατήρηση:

Ματθ.κδ:34 Αληθώς σας λέγω, δεν θέλει παρέλθει η γενεά αύτη, εωσού γείνωσι πάντα ταύτα.

Ποια γενιά; Η γενιά που βλέπει τη συκιά να ανθίζει.

Είμαστε αυτή η γενιά. Η συκιά έχει ανθίσει. Ο Ιησούς είναι προ των πυλών.

 

Η Πόλη της Ιερουσαλήμ

Το δεύτερο βασικό γεγονός προφητεύτηκε από τον Ιησού στην ίδια ομιλία, όπως καταγράφηκε από τον Λουκά:

Λουκ.κα:24 και θέλουσι πέσει εν στόματι μαχαίρας (οι Εβραίοι) και θέλουσι φερθή αιχμάλωτοι εις πάντα τα έθνη, και η Ιερουσαλήμ θέλει είσθαι πατουμένη υπό εθνών, εωσού εκπληρωθώσιν οι καιροί των εθνών.

Το πρώτο μισό αυτής της προφητείας εκπληρώθηκε το 70 μ.Χ., σαράντα χρόνια αφότου ο Ιησούς είπε αυτά τα λόγια. Εκείνη τη χρονιά οι Ρωμαίοι με τον Τίτο κατέλαβαν την Ιερουσαλήμ και σκόρπισαν τους Εβραίους μεταξύ των εθνών. Η Ιερουσαλήμ παρέμεινε υπό Εθνική κατοχή για 1.897 χρόνια - μέχρι τις 7 Ιουνίου 1967, όταν το Ισραήλ κέρδισε την πόλη πίσω κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών.

Η εβραϊκή ανακατάληψη της πόλης της Ιερουσαλήμ είναι απόδειξη ότι ζούμε στην εποχή της επιστροφής του Κυρίου. Ο Ιησούς είπε ότι θα σηματοδοτήσει το τέλος του καιρού των Εθνών.

 

Κάλεσμα για δράση

Δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγουμε από το γεγονός ότι ζούμε σε δανεικό χρόνο. Τα σημάδια των καιρών είναι πάνω μας, και φωνάζουν να προσέξουμε.

Είσαι έτοιμος; Αν ο Ιησούς επέστρεφε σήμερα, θα ήταν η «Ευλογημένη Ελπίδα» σου (Τίτ.β:11-14) ή θα ήταν η «οργή του αρνίου» (Αποκ.ς:12-17);

Αν δεν έχεις αναγεννηθεί, τώρα είναι η ώρα για δράση. Μετανόησε για τις αμαρτίες σου και επικαλέσου το όνομα του Κυρίου για να σωθείς (Πράξ.β:14-39).

Αν είσαι Χριστιανός, ζεις σαν να επιστρέψει ο Ιησούς από λεπτό σε λεπτό; Έχεις παραχωρηθεί στον αγιασμό; Προσεύχεσαι για τους αμαρτωλούς και ομολογείς τον Κύριο όταν έχεις την ευκαιρία;

Λαχταράς την επιστροφή του Κυρίου; Μπορείς να πεις μαζί με τον Παύλο ότι περιμένεις κι εσύ τον «της δικαιοσύνης στέφανον» επειδή έχεις ζήσει την ζωή σου «επιποθώντας την επιφάνειαν αυτού» (Β’ Τιμ.δ:7-8);