Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Ηθικές αρχές στη διακονία (8)

 


ΟΙ σχέσεις του εργάτη με τις γυναίκες

 

Ο εργάτης πρέπει να δίνει όλη του την αγάπη και την αβροφροσύνη στη γυναίκα του. Αν είναι τραχύς μ’ αυτήν, πώς μπορεί να είναι αληθινά ευγενικός με τα μέλη της συνάθροισής του;

Δεν είναι αδυναμία για τον άντρα να δίνει τιμή κι εκτίμηση στη γυναίκα του. Δεν πρέπει ποτέ να την αφήσει να παραφορτωθεί στο σπίτι ή απ’ την εκκλησία. Αν η υγεία της πάθει κάτι, δεν θα μπορεί να τον βοηθάει όπως πριν.

Δεν πρέπει ν’ αφήνει τη γυναίκα του να υποφέρει για πράγματα που πρέπει να διορθώνει τους πιστούς. Πρέπει να κανονίζει έτσι το χρόνο του, ώστε ν’ αφιερώνει αρκετή ώρα στη γυναίκα του και την οικογένειά του. Θα είναι καλλίτερος ποιμένας, αν γίνει καλλίτερος σύζυγος και πατέρας.

Ο ποιμένας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στις σχέσεις του με τις άλλες γυναίκες. Θα πρέπει ν’ αποφεύγει να επισκέπτεται μόνος του γυναίκες, ακόμα και να έχει συμβουλευτική διακονία με μια γυναίκα που είναι μόνη της. Ακόμα η πολύ προσωπική οικειότητα με τις γυναίκες πρέπει ν’ αποφεύγεται. Το λεγόμενο «άγιο - φιλί» με μέλη του αντίθετου φύλου, μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε ανάγιες πρακτικές.

Ακόμα στην περίπτωση που αλείφει με λάδι ή βαπτίζει μια γυναίκα στο νερό, ο εργάτης πρέπει να είναι πολύ διακριτικός. Το ίδιο ισχύει όταν πάει για να προσευχηθεί πάνω σε μία γυναίκα. Ο ευαίσθητος εργάτης καταλαβαίνει ότι  απ’ το τίποτα μπορεί να ξεκινήσει ένα σκάνδαλο ή κάποιο κουτσομπολιό, και γι’ αυτό ενεργεί ανάλογα.

Ο εργάτης πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός όταν μεταφέρει άτομα με το αυτοκίνητό ή τη μοτοσικλέτα του. Δεν πρέπει να ταξιδεύει μόνος του με μια άλλη γυναίκα εκτός απ’ τη σύζυγό του.

Υπάρχουν πανούργες γυναίκες σ’ αυτό τον κόσμο που χρησιμοποιούνται απ’ το διάβολο για να ρίξουν τους εργάτες του Θεού. Και είναι λυπηρό, ότι στις μέρες μας, υπάρχουν και άντρες που περιπλέκονται σε παρόμοιες καταστάσεις.

Απρεπής οικειότητα με άλλους άσχετα με το φύλο, πρέπει ν’ αποφεύγεται. Οι εργάτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, όχι μόνο στο να μην αμαρτήσουν με μια γυναίκα, αλλά επίσης ν’ αποφεύγουν κάθε κατάσταση που θα μπορούσε να γίνει αιτία κουτσομπολιού, σχολίων και αμηχανίας.