Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Ήθικές αρχές στη διακονία (3)

 


Οι σχέσεις του ποιμένα με τον προκάτοχό του

 

Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς ενός ποιμένα μπορεί να είναι να θερίσει εκεί που άλλοι έχουν σπείρει.

Πολλοί το ξεχνάνε αυτό καθώς δουλεύουν για τον Κύριο. Μπορεί καμιά φορά ν’ ακουστεί: «Τίποτα δεν είχε γίνει σ’ αυτή την πόλη μέχρι που ο αδελφός και η αδελφή Τάδε ήρθαν».

Αυτοί που μιλάνε έτσι, ξεχνάνε τις θυσίες και τον κόπο αυτών που ίσως εργάστηκαν πριν απ’ αυτούς βάζοντας έτσι το θεμέλιο για το έργο.

Γιατί κάποιοι θέλουν να σβήνουν κάθε προηγούμενη προσπάθεια που έχει γίνει σ’ ένα μέρος; Δεν πιστεύουμε αυτό που ο Παύλος δίδαξε στην Α’ Κορ.γ:8-9;

Μήπως αυτό γίνεται για να πάρουμε όλη τη δόξα και τους επαίνους για ότι έχει γίνει σε μια περιοχή;

Όταν σαν εργάτης αναλαμβάνεις ένα έργο που κάποιος άλλος εργαζόταν πριν, θα πρέπει πολύ προσεκτικά να μελετήσεις τα σχέδια και τις μεθόδους του προκατόχου σου. Είναι καλύτερα να συγκρατείς κάποιες κρίσεις για θέματα που δεν ξέρεις πολύ καλά.

Είναι καλύτερα να συνεχίσεις τις μεθόδους του, όσο καλύτερα μπορείς, χωρίς ριζοσπαστικές αλλαγές στην αρχή. Ακόμα είναι καλό να τιμάς τον προκάτοχό σου. Σκέψου κάθε τι καλό που έχει κάνει και επαίνεσέ τον δημόσια. Πάντοτε να είσαι αυστηρά ειλικρινής και μετριοπαθής στις αναφορές σου.

Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι ο προκάτοχός σου μπορεί να έχει πολλούς φίλους μέσα στη συνάθροιση - ιδιαίτερα νέους πιστούς που ήρθαν στον Κύριο κάτω απ’ τη διακονία του - οι οποίοι ακόμα τρέφουν μεγάλη αγάπη για τον προηγούμενο ποιμένα τους. Εύκολα θα στρέψουν τη στοργή τους σ’ εσένα και θα γίνουν πιστοί υποστηρικτές σου αν είσαι ευγενικός με τον φίλο τους.

Πρόσεχε να μην δημιουργηθεί μνησικακία μέσα στην καρδιά σου για τον προηγούμενο ποιμένα. Ο σεβασμός που έχουν οι άνθρωποι γι’ αυτόν θα πρέπει να σε βεβαιώνει ότι τελικά, αν είσαι άξιος, θα δείξουν την ίδια αγάπη σ’ σένα. Θα κερδίσεις τη θέση σου σαν ηγέτης μέσα στη συνάθροιση.

Τώρα, πώς θα αντιδράσεις σ’ αυτούς που δείχνουν ότι δεν τους άρεσε ο προηγούμενος ποιμένας; Απλά να θυμάσαι ότι αυτοί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που μιλάνε τόσο άνετα για τον προκάτοχό σου, το ίδιο άνετα θα μιλήσουν για σένα στον αντικαταστάτη σου.

Ποτέ μην επιτρέψεις να ξεφύγει απ’ το στόμα σου ούτε μία λέξη δυσφήμησης γι’ αυτόν. Κριτική για το πρόσωπο του προηγούμενου εργάτη μπροστά σ’ ένα τέτοιο άτομο, θα πάει πολύ πιο μακριά παρά αν ακουγόταν από κάποιον άλλο. Το καλύτερο είναι ν’ αποφεύγεις να μιλάς δυσφημιστικά είτε για τον προκάτοχο, είτε για τον αντικαταστάτη.

Πάντοτε θα υπάρχουν αυτά τα αδιάκριτα και απρεπή άτομα που ικανοποιούνται στο κουτσομπολιό και στην κολακεία (ο προηγούμενος δεν το έκανε τόσο καλά όσο εσύ!!! κτλ.).

Αντιστάσου στον πειρασμό να τους πεις ότι εσύ δεν είσαι ο αδελφός Τάδε Τάδε. Μια καλή απάντηση είναι ότι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί κι έχουν διαφορετικούς τρόπους να δουλεύουν, αλλά «Γιατί δεν προσπαθούμε εμείς τώρα να δούμε τί θα κάνουμε μ’ αυτό;»

Τι πρέπει να κάνεις όταν ο προκάτοχός σου έρθει στην πόλη που εσύ είσαι τώρα για επίσκεψη; Μη θυμώσεις αν δεν σε τιμήσει με το να σε πάρει κάποιο τηλέφωνο. Μπορεί να είναι φοβισμένος απ’ ότι έχει ακούσει για παρόμοιες περιπτώσεις. Απ’ τη δική σου τη μεριά όμως, θα είναι σοφό σαν ο ποιμένας της εκκλησίας τώρα, να δείξεις αβροφροσύνη και να τον πάρεις ένα τηλέφωνο, να τον καλέσεις στο σπίτι σου για φαγητό και να προσπαθήσεις με κάθε τρόπο να έρθει στην εκκλησία.

Η στάση σου δεν πρέπει να είναι καχύποπτη. Μην τον βλέπεις σαν κάποιο παρείσακτο που θέλει να κάνει ζημιά. Μπορεί να είναι μοναχικός άνθρωπος. Τα συναισθήματά του μπορεί να προέρχονται από κάποια μεγάλη απογοήτευση ή από μοναξιά.  Απ’ την άλλη μεριά, εσύ μπορεί να είσαι πολύ ευαίσθητος για την επιστροφή του κι αυτό μπορεί να φανερώσει κάτι άσχημο για σένα. Αν έχεις κάποιο λόγο να υποπτεύεσαι ότι προσπαθεί να υπονομεύσει την επιρροή σου πάνω στο ποίμνιο, πρώτα απ’ όλα, δώσε του την ευκαιρία να αισθανθεί ότι τον εμπιστεύεσαι. Ίσως να τον έχεις κρίνει λάθος. Προσπαθώντας να τον καταλάβεις και να γίνεις φίλος του, μπορείς ν’ αποφύγεις πάρα πολλά προβλήματα.

Αν αργότερα φανερωθεί ότι αυτός αναμειγνύεται με τη συνάθροιση προσπαθώντας να προβάλλει τον εαυτό του σ’ ένα αγρό που δεν είναι πια στη δικαιοδοσία του, θα πρέπει ν’ ακολουθηθούν κάποια βήματα για ν’ αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Με την αγάπη του Θεού μέσ’ την καρδιά σου, πήγαινε στον αδελφό και να είσαι πολύ ειλικρινής και τίμιος μαζί του. Μια ευγενική, σταθερή και προσωπική προσέγγιση στο πρόβλημα έχει πάντα καλύτερα αποτελέσματα από το ν’ αρχίζεις να σκορπάς τα νέα με σκοπό να μειώσεις την επιρροή του. Αν δεν σ’ ακούσει, ακολούθησε τα βήματα που αναφέρονται στο Ματθ.ιη:15-17.