Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Ηθικές αρχές στη διακονία (4)

 


Οι σχέσεις του ποιμένα με τον διάδοχό του.

 

Αν σαν ποιμένας, παραμένεις ακόμα στην εκκλησία ενώ έχει εκλεχτεί ο αντικαταστάτης σου, τι θα κάνεις;

1. Μίλα με καλά λόγια γι’ αυτόν. Μη χρησιμοποιείς κολακεία αλλά ούτε να είσαι άδικος. Πες τα καλά πράγματα που ξέρεις γι’ αυτόν και παρακίνησε τους πιστούς να του δείξουν αγάπη κι εμπιστοσύνη.

2. Άρχισε να ξετυλίγεις ευγενικά αυτούς τους ελικοειδείς βλαστούς της αγάπης που η συνάθροιση είχε υφάνει γύρω σου και εναπόθεσέ τους σ’ αυτόν που θα σε διαδεχτεί. Θα σώσεις τον εαυτό σου και άλλους από αμηχανία, αν εξηγήσεις στη συνάθροιση μερικές αρχές των καθηκόντων διακονίας. Κάνε τους να καταλάβουν ότι αν και πάντα θα τους αγαπάς και θα είσαι φίλος τους, δεν είσαι πια ο ποιμένας τους.  Κι αφού έτσι έχουν τα πράγματα, είναι σωστό γι’ αυτούς, αν θέλουν κάποια συμβουλή ή συζήτηση, να πηγαίνουν στον καινούριο ποιμένα τους. Του χρωστάνε αυτή την εμπιστοσύνη.

3. Κάθε απερχόμενος ποιμένας πρέπει να συναντιέται και να συμβουλεύει το νέο για τις τοπικές συνθήκες με σκοπό να τον βοηθήσει. Εδώ όμως θέλει προσοχή να μην φανεί ότι προσπαθεί να κατευθύνει το μελλοντικό έργο. Ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση είναι τώρα πια αποκλειστικά στα χέρια του.

Χρειάζεται σαν πρώην ποιμένας να πεις ό,τι ξέρεις για τα άτομα της συνάθροισης στον καινούριο; Δεν νομίζω ότι είναι πάντοτε απαραίτητο γιατί μπορεί να γίνει εμπόδιο. Πράγματα που ο νέος εργάτης δεν ξέρει, δεν μπορούν να τον πληγώσουν. Άφησε τον να τ’ ανακαλύψει μόνος του. Απ’ την άλλη μεριά, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρει για να μην πέσει σε λάκκο.

Όταν αφήνεις ένα έργο, πρέπει να κόψεις τις σχέσεις σου μ’ αυτή την εκκλησία αφού κηρύξεις το τελευταίο σου κήρυγμα, κι αν είναι δυνατόν φύγε απ’ αυτή την πόλη. Αν μέλη της συνάθροισης σε παίρνουν τηλέφωνο για να σου ζητήσουν βοήθεια η συμβουλή, υπενθύμισέ τους ότι ίσως έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε που ήσουν εκεί, καθιστώντας τον εαυτό σου ανίκανο για μια ακριβή γνώμη.  Κάνε τους να καταλάβουν ότι εμπιστεύεσαι τον καινούριο τους ποιμένα κι ότι θα κάνουν καλά να τον εμπιστευθούν και να τον ακολουθήσουν. Ελάττωσε όσο μπορείς την αλληλογραφία με μέλη της παλιάς συνάθροισης, ή αν χρειαστεί κόψε τη τελείως. Δεν είσαι πια ο ποιμένας τους.

Μην εύχεσαι την πτώση της εκκλησίας σε ότι δεν αντανακλά δόξα για το άτομό σου. Αν η εκκλησία έχει κτιστεί στο Χριστό, θα μείνει, αλλά αν αυτό έχει γίνει πάνω στη δική σου προσωπικότητα, τότε είναι σίγουρο ότι θα πέσει. Προσπάθησε να δέσεις την εκκλησία με το διάδοχό σου, γιατί έτσι τη βοηθάς να διατηρηθεί.

Ο απερχόμενος ποιμένας θα πρέπει πάντοτε να θυμίζει στον εαυτό του ότι δεν του ανήκαν τα άτομα της εκκλησίας. Έχουν αγοραστεί με το αίμα του Ιησού Χριστού για ν’ ανήκουν μόνο σ’ Αυτόν.

Είναι αυτές οι ώρες των μεταλλαγών, όπως αυτή, που πρέπει να δούμε πιο καθαρά την πραγματική αποστολή μας πάνω στη γη. Το καθήκον μας είναι να στρέφουμε ανθρώπους στο Χριστό, ενώ εμείς παραμένουμε στο παρασκήνιο.

Για οτιδήποτε καλό έγινε κατά τη διάρκεια που είμαστε στη θέση του ποιμένα, πρέπει να δώσουμε τη δόξα στο Θεό, γιατί είναι Αυτός που πάντοτε αυξάνει.

Όταν κάποιος αποχωρεί από μία εκκλησία - κι αυτό πρέπει να γίνεται έγγραφα- πρέπει να πληροφορήσει τη συνάθροιση για τη σωστή οργανωτική πορεία που πρέπει ν’ ακολουθήσει για να εξασφαλίσει ένα καινούριο ποιμένα.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ν’ αφήσει την εκκλησία χωρίς να έχει βρεθεί άλλος ποιμένας. Υπάρχουν τόσοι λύκοι που τριγυρνάνε και ψάχνουν για τέτοιες καταστάσεις για να μπουν μέσα και να κατασπαράξουν το ποίμνιο. Το ίδιο, δεν είναι γενικά αποδεχτό, ν’ αφεθεί η εκκλησία στα χέρια των τοπικών πιστών.

Πριν αποχωρίσεις από μία εκκλησία, να είσαι σίγουρος ότι έχεις προσευχηθεί αρκετά γι’ αυτό το θέμα κι ότι ξέρεις το θέλημα του Θεού.

Ποτέ μην πάρεις μια τέτοια απόφαση όταν είσαι απογοητευμένος. Όταν είσαι σίγουρος για το θέλημα του Θεού, πάρε την απόφασή σου και ξεκίνα τη διαδικασία. Δεν βοηθάει το έργο του Θεού, ούτε στερεώνει τη θέση του ποιμένα αν συνεχώς αποχωρεί και συνεχώς αλλάζει γνώμη.

Τι γίνεται αν χρειαστεί σαν απερχόμενος ποιμένας να επισκεφθείς το σπίτι κάποιου πιστού για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους; Αν είναι δυνατόν, πάρε τον καινούριο ποιμένα μαζί σου. Τουλάχιστον, πάρε τον τηλέφωνο και ενημέρωσέ τον για τα σχέδιά σου και το λόγο της επίσκεψης. Μην αφήσεις να υποψιαστεί άχρηστα πράγματα.

Με σκοπό να εξασφαλιστεί μια ομαλή και γεμάτη χάρη μεταλλαγή ποιμένων, επιθεωρείστε την κυβέρνηση της τοπικής εκκλησίας με το νέο ποιμένα. Επισημάνατε τις ευκαιρίες που η εκκλησία είχε μέσα στην κοινωνία της πόλης καθώς και τα εμπόδια. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα χρέη που μπορεί να είχε η εκκλησία έχουν πληρωθεί κι όλα τα έγγραφα έχουν τακτοποιηθεί σωστά με ημερομηνίες και υπογραφές, πριν φύγετε απ’ την πόλη.

Άφησε το σπίτι που μένεις όσο πιο καθαρό γίνεται. Πάρε όλα τα πράγματά σας έτσι ώστε να μη χρειαστεί να ξαναγυρίζετε. Αφήστε ότι σας έδενε με την εκκλησία και στραφείτε σε άλλη κατεύθυνση. Μια ευγενική αναχώρηση είναι πάντοτε μια νίκη.

 

Ποιοι λόγοι μπορούν να οδηγήσουν ένα εργάτη να ψάξει για άλλο αγρό;

1.   Ένα βαθύ αίσθημα μέσα στην καρδιά του ότι είναι τελειωμένος - όχι μια περαστική διάθεση. Πρέπει ν’ αναρωτηθεί: Τι έχω κάνει σ’ αυτή την εκκλησία; Τι περισσότερο μπορώ να κάνω; Όταν η απάντηση στο πρώτο ερώτημα υπερτερεί κατά πολύ του δεύτερου, ίσως χρειάζεται ν’ αρχίσει να ψάχνει για κάπου αλλού.

2.   Ανένδοτη αντίθεση και μη αποδοχή απ’ τους πιστούς, που παρά τις προσευχές και τη νηστεία δεν αλλάζει. Είναι πολύ δύσκολο για ένα άνθρωπο να πετύχει κάτι όταν συνεχώς αντιμετωπίζει δυναμική αντίσταση.

Ένας λόγος προφύλαξης: Μέχρι να καταλάβει πλήρως ένας εργάτης το θέλημα του Κυρίου, θα πρέπει να είναι σοφός έτσι ώστε ούτε να υπαινιχθεί την πιθανότητα ότι μπορεί να φύγει. Αλλά όταν πάρει την απόφαση, γενικά δεν πρέπει να την αναθεωρήσει.