Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Ευχαριστώ σοι, Θεέ, ότι δεν είμαι καθώς οι λοιποί άνθρωποι


Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι πιστεύουν στον Χριστό αλλά ποτέ δεν θα ήθελαν να γίνουν μέλη της εκκλησίας επειδή είναι βαθιά πνευματικά άτομα και μπορούν να διακρίνουν ότι όλοι αυτοί που ανήκουν σε κάποια εκκλησία, είναι ανάξιοι τους.

Είναι πολύ δημοφιλές για τους ανθρώπους να ισχυρίζονται ότι τους αρέσει ή πιστεύουν στον Ιησού, αλλά δεν τους αρέσουν οι Χριστιανοί.

Σίγουροι για τη δικαιοσύνη τους, κρίνουν επικριτικά όλους τους Χριστιανούς σαν υποκριτές:

Ματθ.ζ:1-5 Μη κρίνετε, διά να μη κριθήτε· διότι με οποίαν κρίσιν κρίνετε θέλετε κριθή, και με οποίον μέτρον μετρείτε θέλει αντιμετρηθή εις εσάς. Και διά τι βλέπεις το ξυλάριον το εν τω οφθαλμώ του αδελφού σου, την δε δοκόν την εν τω οφθαλμώ σου δεν παρατηρείς; Η πως θέλεις ειπεί προς τον αδελφόν σου, Άφες να εκβάλω το ξυλάριον από του οφθαλμού σου, ενώ η δοκός είναι εν τω οφθαλμώ σου; Υποκριτά, έκβαλε πρώτον την δοκόν εκ του οφθαλμού σου, και τότε θέλεις ιδεί καθαρώς διά να εκβάλης το ξυλάριον εκ του οφθαλμού του αδελφού σου.

Ματθ.κγ:12 Όστις δε υψώση εαυτόν θέλει ταπεινωθή, και όστις ταπεινώση εαυτόν θέλει υψωθή.

Αυτοί οι άνθρωποι σπάνια βλέπουν την δική τους υποκρισία.

Αμέσως έρχεται στο μυαλό ο Φαρισαίος στο Λουκ.ιη:9-14 να στέκεται στο ναό λέγοντας: «Ευχαριστώ σοι, Θεέ, ότι δεν είμαι καθώς οι λοιποί άνθρωποι».

Σε αντίθεση με τον Φαρισαίο, ο φοροεισπράκτορας παραδέχτηκε ότι ήταν αμαρτωλός, αναγνωρίζοντας την ανάγκη του για συγχώρεση:

Λουκ.ιη:9-14 Είπε δε και προς τινάς, τους θαρρούντας εις εαυτούς ότι είναι δίκαιοι και καταφρονούντας τους λοιπούς, την παραβολήν ταύτην· Άνθρωποι δύο ανέβησαν εις το ιερόν διά να προσευχηθώσιν, ο εις Φαρισαίος και ο άλλος τελώνης. Ο Φαρισαίος σταθείς προσηύχετο καθ' εαυτόν ταύτα· Ευχαριστώ σοι, Θεέ, ότι δεν είμαι καθώς οι λοιποί άνθρωποι, άρπαγες, άδικοι, μοιχοί, ή και καθώς ούτος ο τελώνης· νηστεύω δις της εβδομάδος, αποδεκατίζω πάντα όσα έχω. Και ο τελώνης μακρόθεν ιστάμενος, δεν ήθελεν ουδέ τους οφθαλμούς να υψώση εις τον ουρανόν, αλλ' έτυπτεν εις το στήθος αυτού, λέγων· Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ. Σας λέγω, Κατέβη ούτος εις τον οίκον αυτού δεδικαιωμένος μάλλον παρά εκείνος· διότι πας ο υψών εαυτόν θέλει ταπεινωθή, ο δε ταπεινών εαυτόν θέλει υψωθή.

Ναι, εμείς οι Χριστιανοί κάνουμε λάθη μερικές φορές. Αλλά ο Χριστιανισμός δεν είναι μια λέσχη στην οποία συμμετέχουμε με βάση το αν πιστεύουμε ότι τα μέλη της είναι αντάξια μας.

Ο Χριστιανισμός είναι μια προσωπική πίστη στον Ιησού, μια πίστη που μας φέρνει στην οικογένεια του Θεού, μια οικογένεια που δεν είναι τέλεια αλλά είναι πολύ καλύτερη από τον υπόλοιπο κόσμο που «εν τω πονηρώ κείται».

Α’ Ιωάν.ε:19 Εξεύρομεν ότι εκ του Θεού είμεθα, και ο κόσμος όλος εν τω πονηρώ κείται.

Α’ Πέτρ.β:9 σεις όμως είσθε γένος εκλεκτόν, βασίλειον ιεράτευμα, έθνος άγιον, λαός τον οποίον απέκτησεν ο Θεός, διά να εξαγγείλητε τας αρετάς εκείνου, όστις σας εκάλεσεν εκ του σκότους εις το θαυμαστόν αυτού φώς·

Α’ Τιμ.γ:15 αλλ' εάν βραδύνω, διά να εξεύρης πως πρέπει να πολιτεύησαι εν τω οίκω του Θεού, όστις είναι η εκκλησία του Θεού του ζώντος, ο στύλος και το εδραίωμα της αληθείας.

Αν διαβάζεις τις αναρτήσεις μου, θα ξέρεις ότι παραδέχομαι τα λάθη μου και αυτό που θέλω είναι να παραχωρήσω την καρδιά και το μυαλό μου στον Κύριο. Δεν καραμελώνω την ανάγκη να μετανοώ και να ωριμάζω.

Αλλά βαρέθηκα τους Φαρισαίους που στις μέρες μας κάνουν bullying, εκφοβίζουν τους αδελφούς και τις αδελφές μου εν Χριστώ, μιλώντας με κλισέ εκφράσεις, με άσχημα λόγια, παραβλέποντας όλα τα καλά. Είναι το ίδιο πράγμα που κάνουν οι φανατικοί ρατσιστές.

Κανείς δεν απορρίπτει τον Χριστό λόγω κακών χριστιανικών παραδειγμάτων. Απορρίπτουν τον Χριστό επειδή νομίζουν ότι είναι πολύ καλοί για να χρειαστούν σωτήρα, πολύ καλοί για να ενταχθούν σε μια οικογένεια ατελών αλλά μετανοημένων «φοροεισπρακτόρων»

Ρωμ.α:18-21 Διότι οργή Θεού αποκαλύπτεται απ' ουρανού επί πάσαν ασέβειαν και αδικίαν ανθρώπων, οίτινες κατακρατούσι την αλήθειαν εν αδικία. Επειδή ό,τι δύναται να γνωρισθή περί Θεού είναι φανερόν εν αυτοίς, διότι ο Θεός εφανέρωσε τούτο προς αυτούς. Επειδή τα αόρατα αυτού βλέπονται φανερώς από κτίσεως κόσμου νοούμενα διά των ποιημάτων, η τε αΐδιος αυτού δύναμις και η θειότης, ώστε αυτοί είναι αναπολόγητοι. Διότι γνωρίσαντες τον Θεόν, δεν εδόξασαν ως Θεόν ουδέ ευχαρίστησαν, αλλ' εματαιώθησαν εν τοις διαλογισμοίς αυτών, και εσκοτίσθη η ασύνετος αυτών καρδία·

Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που εκφοβίζουν, αναμασάνε στερεότυπες εκφράσεις και κρίνουν άδικα τους Χριστιανούς. Είδαμε πως περιγράφει ο Θεός αυτούς τους ανθρώπους, στο Λουκ.ιη.

Αυτοί οι άνθρωποι αποδεικνύουν ότι δεν γνωρίζουν ή δεν πιστεύουν στον πραγματικό Ιησού επειδή θα τους επέπληττε για την μισαλλοδοξία και την αυτοδικαίωση τους. Δεν θα Τον έβρισκαν και τόσο «άνετο» αν Τον ήξεραν.

Ήταν συμπαθής ο Ιησούς;

Υπάρχουν στιγμές που οι Χριστιανοί αξίζουν κριτική, αλλά οι άνθρωποι που μόνιμα καταφέρονται στην εκκλησία του Ιησού Χριστού, απλά δείχνουν ότι ανήκουν στον κόσμο:

Ιωάν.ιε:19 Εάν ήσθε εκ του κόσμου, ο κόσμος ήθελεν αγαπά το ιδικόν του· επειδή όμως δεν είσθε εκ του κόσμου, αλλ' εγώ σας εξέλεξα εκ του κόσμου, διά τούτο σας μισεί ο κόσμος.

Β’ Κορ.β:15,16 διότι του Χριστού ευωδία είμεθα προς τον Θεόν εις τους σωζομένους και εις τους απολλυμένους· εις τούτους μεν οσμή θανάτου διά θάνατον, εις εκείνους δε οσμή ζωής διά ζωήν. Και προς ταύτα τις είναι ικανός;