Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Κάνε τον χρόνο σου να αξίζει!


Εκκλ.γ:1-11 Χρόνος είναι εις πάντα, και καιρός παντί πράγματι υπό τον ουρανόν. Καιρός του γεννάσθαι και καιρός του αποθνήσκειν· καιρός του φυτεύειν και καιρός του εκριζόνειν το πεφυτευμένον·  καιρός του αποκτείνειν και καιρός του ιατρεύειν· καιρός του καταστρέφειν και καιρός του οικοδομείν· καιρός του κλαίειν και καιρός του γελάν· καιρός του πενθείν και καιρός του χορεύειν· καιρός του διασκορπίζειν λίθους και καιρός του συνάγειν λίθους· καιρός του εναγκαλίζεσθαι και καιρός του απομακρύνεσθαι από του εναγκαλισμού· καιρός του αποκτήσαι και καιρός του απολέσαι· καιρός του φυλάττειν και καιρός του ρίπτειν· καιρός του σχίζειν και καιρός του ράπτειν· καιρός του σιγάν και καιρός του λαλείν· καιρός του αγαπήσαι και καιρός του μισήσαι· καιρός πολέμου και καιρός ειρήνης. Τις ωφέλεια εις τον εργαζόμενον από όσα αυτός μοχθεί; Είδον τον περισπασμόν, τον οποίον έδωκεν ο Θεός εις τους υιούς των ανθρώπων διά να μοχθώσιν εν αυτώ. Τα πάντα έκαμε καλά εν τω καιρώ εκάστου· και τον κόσμον υπέβαλεν εις την διάνοιαν αυτών, χωρίς ο άνθρωπος να δύναται να εξιχνιάση απ' αρχής μέχρι τέλους το έργον, το οποίον ο Θεός έκαμεν.

Ο χρόνος είναι ένα ενδιαφέρον θέμα. Πριν ο Θεός δημιουργήσει τους ουρανούς και την γη δεν υπήρχε χρόνος. Ο Θεός είναι αιώνιος, και ως εκ τούτου είναι εκτός χρόνου.

Οι άνθρωποι, θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε κυρίαρχοι του χρόνου. Έχουμε ακόμη και ατομικά ρολόγια σήμερα για να μετρήσουμε τον χρόνο ακριβώς, σε νανο-δευτερόλεπτα! Αλλά δεν καταλαβαίνουμε το χρόνο.

Υπάρχουν στιγμές που ο χρόνος φαίνεται να τρέχει, και άλλες φορές που το ρολόι φαίνεται να μένει ακίνητο.

Υπάρχουν στιγμές που ξέρουμε πολύ καλά το χρόνο, όπως όταν εργαζόμαστε σε ένα έργο που πρέπει να τελειώσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία, τρέχουμε το ρολόι, αγωνιζόμαστε ενάντια στο χρόνο.

Αλλά, υπάρχουν κι εκείνες οι υπέροχες στιγμές που αφήνουμε τα ρολόγια μας και απολαμβάνουμε μια μέρα αναψυχής και ανάπαυσης και δυστυχώς τότε ο χρόνος τρέχει.

Αν αγαπάς την ζωή, τότε μην σπαταλάς τον χρόνο σου, γιατί ο χρόνος είναι το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη η ζωή.

Σήμερα θέλω να εξετάσουμε τρεις βιβλικές αρχές που θα σας βοηθήσουν με αυτό το πράγμα που ονομάζεται χρόνος, και θα σας βοηθήσουν να κάνετε τον χρόνο σας να μετράει.

Όταν ο χρόνος σου μετράει, η ζωή σου μετράει, γιατί ο χρόνος είναι το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη η ζωή.

 

Ι. Οι μέρες μας είναι αριθμημένες, οπότε μέτρα τις μέρες σου!

 

Ψαλ.90:12 Δίδαξον ημάς να μετρώμεν ούτω τας ημέρας ημών, ώστε να προσκολλώμεν τας καρδίας ημών εις την σοφίαν.

Η πρώτη μας αρχή λοιπόν είναι: Οι μέρες σου είναι αριθμημένες, οπότε μέτρα τις μέρες σου.

Και αυτό που εννοούμε με αυτή την αρχή είναι ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος. Υπάρχουν μόνο τόσες ώρες στην ημέρα, και υπάρχουν μόνο τόσες μέρες στην ζωή σου.

Ο χρόνος είναι μια περιορισμένη «πηγή» και όπως με ότι είναι περιορισμένο, πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε με προσοχή εάν θέλουμε να κάνουμε τον χρόνο μας να μετράει.

 

Υπάρχουν μόνο 24 ώρες την ημέρα

Γέν.α:5 και εκάλεσεν ο Θεός το φως, Ημέραν· το δε σκότος εκάλεσε, Νύκτα. Και έγεινεν εσπέρα και έγεινε πρωΐ, ημέρα πρώτη.

Πρώτα απ’ όλα, υπάρχουν μόνο τόσες ώρες την ημέρα. Ο Θεός το σχεδίασε έτσι. Όταν ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, δημιούργησε την γη, τον ήλιο, το φεγγάρι και τα αστέρια.

Δημιούργησε την γη να περιστρέφεται καθώς γυρνάει γύρω από τον ήλιο, και πολύ νωρίς οι άνθρωποι έμαθαν να εντοπίζουν τις κινήσεις του ήλιου για να μετρήσουν τον χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Έτσι έχουμε 24 ώρες κάθε μέρα για να δουλέψουμε, να κοιμηθούμε, να ξεκουραστούμε και να παίξουμε, να μελετήσουμε και να προσευχηθούμε, να χαρούμε την οικογένεια και τους φίλους μας και να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας.

Αυτό που είναι συναρπαστικό είναι ότι όλοι έχουμε τον ίδιο χρόνο κάθε μέρα. Δεν έχει σημασία πόσο πλούσιος ή φτωχός είσαι. Δεν έχει σημασία πόσο νέος ή γέρος είσαι. Δεν έχει σημασία σε ποια ήπειρο ζεις ή αν ζεις στην πόλη ή στο χωριό.

Κάθε άτομο στον πλανήτη Γη έχει ακριβώς τον ίδιο χρόνο κάθε μέρα.

Το θέμα είναι τι κάνει ο καθένας με αυτό το ποσό χρόνου που έχει και αυτό είναι που κάνει την διαφορά.

Και δεν είναι εκπληκτικό, ότι δύο άνθρωποι μπορούν να κάνουν τόσο διαφορετική χρήση του ίδιου χρόνου.

Ο χαμένος χρόνος δεν βρίσκεται ξανά. Και είναι αλήθεια. Η γη περιστρέφεται, και όταν τελειώσει η μέρα, η μέρα έχει περάσει. Ποτέ δεν την παίρνεις πίσω. Υπάρχουν μόνο τόσες ώρες την ημέρα.

 

Υπάρχουν μόνο τόσες μέρες στη ζωή σου

Ψαλμ.λθ:4 Κάμε γνωστόν εις εμέ, Κύριε, το τέλος μου και τον αριθμόν των ημερών μου, τις είναι, διά να γνωρίσω πόσον έτι θέλω ζήσει.

Υπάρχουν μόνο τόσες ώρες την ημέρα, και υπάρχουν μόνο τόσες μέρες στη ζωή σου.

Ψαλμ.ρλθ:16 Το αδιαμόρφωτον του σώματός μου είδον οι οφθαλμοί σου· και εν τω βιβλίω σου πάντα ταύτα ήσαν γεγραμμένα, ως και αι ημέραι καθ' ας εσχηματίζοντο, και ενώ ουδέν εκ τούτων υπήρχε·

Ο καθένας μας έχει ένα ορισμένο χρονικό διάστημα σ’ αυτή την γη, και αυτός ο χρόνος καθορίζεται από τον Θεό.

Μερικοί άνθρωποι ζουν πολλά χρόνια, υγιή ζωή, ενώ άλλοι λίγα. Αν ο Θεός σου δώσει 70 χρόνια, είναι περίπου 26.000 μέρες. Αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ, αλλά σε σύγκριση με την αιωνιότητα δεν είναι παρά ένα τίποτα.

Η Αγία Γραφή μας διδάσκει να βλέπουμε την ζωή μας σαν σύντομη, ότι περνάει γρήγορα. Οι μέρες σου είναι αριθμημένες, οπότε φρόντισε να δεις τι θα κάνεις κάθε μέρα.

Διάβασα πρόσφατα για μια νέα συσκευή που οι επιστήμονες εργάζονται και ονομάζεται ρολόι "δοκιμής θανάτου".

Είναι ένα ρολόι - όπως αυτό που φοράς στον καρπό σου που μετρά την ζωτικότητα των κυττάρων μέσα στα τριχοειδή αγγεία σoυ και βασικά σου λέει πόσος χρόνος σου έχει μείνει να ζήσεις.

Αυτοί που το ετοιμάζουν για να το πλασάρουν στην αγορά, το κάνουν – λένε- με την ελπίδα ότι οι άνθρωποι θα το χρησιμοποιήσουν για να βελτιώσουν την υγεία τους και την ζωή τους, αλλά υπάρχει επίσης ανησυχία ότι η συσκευή μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Ναι, δεν αστειεύομαι!

Θα ήθελες για δώρο ένα τέτοιο ρολόι;

Δεν νομίζω ότι ο Θεός θέλει αυτή την νοσηρή κατάσταση, να τριγυρνάς με ένα τέτοιο ρολόι στον καρπό σου. Ο Θεός έχει τον τελευταίο λόγο για το πόσο καιρό θα ζήσεις έτσι κι αλλιώς.

Ο Θεός θέλει να μετράς τις μέρες σου σωστά, ώστε να αποκτήσεις μια καρδιά σοφίας.

Γνωρίζοντας ότι ο χρόνος σου στην γη είναι περιορισμένος θα σε βοηθήσει να πάρεις σοφές αποφάσεις σχετικά με τον χρόνο που σου απομένει.

Κάποτε ένας προπονητής είπε: "Ποτέ δεν έχασα ένα παιχνίδι. Απλά μου τελείωσε ο χρόνος."

 

II. Υπάρχει χρόνος για όλα, οπότε διαχειρίσου σωστά τον χρόνο σου.

 

Ματθ.ς:33 Αλλά ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού, και ταύτα πάντα θέλουσι σας προστεθή.

 (Εκκλ.γ:1-11).

Η δεύτερη αρχή που θέλω να εξετάσουμε είναι: Υπάρχει χρόνος για τα πάντα, οπότε διαχειριστείτε καλά τον χρόνο σας.

Διαβάσαμε από τον Εκκλησιαστή νωρίτερα:

Χρόνος είναι εις πάντα, και καιρός παντί πράγματι υπό τον ουρανόν. Καιρός του γεννάσθαι και καιρός του αποθνήσκειν· καιρός του φυτεύειν και καιρός του εκριζόνειν το πεφυτευμένον·  καιρός του αποκτείνειν και καιρός του ιατρεύειν· καιρός του καταστρέφειν και καιρός του οικοδομείν· καιρός του κλαίειν και καιρός του γελάν....κτλ.

Είναι όμορφη ποίηση και μια όμορφη υπενθύμιση ότι υπάρχει η κατάλληλη στιγμή και ο σωστός καιρός για όλα.

Απλά χρειαζόμαστε την σοφία για να ταιριάξουμε τις σωστές δραστηριότητες με τον σωστό καιρό.

 

Αλλά ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του Θεού (Ματθ.ς:33)

Η σωστή διαχείριση του χρόνου ξεκινά με προσευχή και τον λόγο του Θεού, για να βεβαιωθούμε ότι οι προτεραιότητές μας ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητες του Θεού.

Μερικοί άνθρωποι περνούν όλη τους την ζωή ανεβαίνοντας μια σκάλα και μόνο όταν φτάσουν στην κορυφή ανακαλύπτουν ότι την είχαν ακουμπήσει σε λάθος τοίχο.

Πρέπει να κάνεις τις προτεραιότητες του Θεού προτεραιότητές σου:

Ματθ.ς:33: «ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού, και ταύτα πάντα θέλουσι σας προστεθή».

Πρέπει να βεβαιωθείς ότι το πρόγραμμά σου ευθυγραμμίζεται με τον γενικό σκοπό του Θεού για την ζωή σου.

Αγαπάς τον Θεό και υπηρετείς τους άλλους; Δουλεύεις σκληρά για να συντηρήσεις την οικογένειά σου; Ξεκουράζεσαι αρκετά; Έχεις προσωπικό χρόνο κάθε μέρα για τον λόγο του Θεού και προσευχή; Συναθροίζεσαι τακτικά με την εκκλησιαστική σου οικογένεια σε εβδομαδιαία βάση;

 

Βρες την ισορροπία του Θεού στον χρόνο που έχεις

Εκκλ.γ:11 Τα πάντα έκαμε καλά εν τω καιρώ εκάστου· και τον κόσμον υπέβαλεν εις την διάνοιαν αυτών, χωρίς ο άνθρωπος να δύναται να εξιχνιάση απ' αρχής μέχρι τέλους το έργον, το οποίον ο Θεός έκαμεν.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην αφήνουμε τον κοσμικό τρόπο διαχείρισης του χρόνου να επηρεάζει τον δικό μας.

Οι άνθρωποι, μετράνε τον χρόνο με την παραγωγικότητα.

Πώς μπορώ να κερδίσω περισσότερα κάθε ώρα; Και υπάρχουν στιγμές που ναι, η παραγωγικότητα είναι ο σωστός στόχος για την δουλειά που έχουμε μπροστά μας.

Αλλά υπάρχουν και άλλες αξίες που συνδέονται με τον χρόνο. Για παράδειγμα, ο χρόνος που ξοδεύουμε με φίλους, κάνοντας παρέα με άλλους ανθρώπους. Αυτό αλλάζει τον τρόπο που βλέπεις τον χρόνο.

Αυτό που χρειάζεται είναι να μπει μια ισορροπία. Να υπάρχει χρόνος για δουλειά και να υπάρχει χρόνος για ξεκούραση. Χρόνος να επικεντρωθούμε σε έργα και χρόνος να επικεντρωθούμε στους ανθρώπους.

Εκκλ.γ:11 Τα πάντα έκαμε καλά εν τω καιρώ εκάστου

Ο χρόνος είναι δώρο Θεού. Και ο Θεός σου έδωσε αρκετό χρόνο για να πετύχεις όλα όσα σε κάλεσε να κάνεις στην ζωή σου. Αυτή είναι η δεύτερη αρχή μας: Υπάρχει χρόνος για όλα, οπότε διαχειριστείτε καλά το χρόνο σας.

 

III. Οι καιροί είναι κακοί, οπότε πρόσεξε πως ζεις

 

Εφεσ.ε:15-17 Προσέχετε λοιπόν πως να περιπατήτε ακριβώς, μη ως άσοφοι, αλλ' ως σοφοί, εξαγοραζόμενοι τον καιρόν, διότι αι ημέραι είναι πονηραί. Διά τούτο μη γίνεσθε άφρονες, αλλά νοείτε τι είναι το θέλημα του Κυρίου.

Η τρίτη βιβλική αρχή μας είναι: Οι μέρες είναι πονηρές, οπότε πρόσεξε πώς ζεις.

Οι μέρες είναι κακές. Αυτό απλά σημαίνει ότι ζούμε σε έναν αμαρτωλό κόσμο όπου γίνονται κάθε μέρα αμαρτωλές επιλογές, και κάθε μία από αυτές τις επιλογές βεβηλώνει το καλό δώρο του Θεού, τον χρόνο.

Και επειδή οι μέρες είναι κακές, ο Θεός σε προτρέπει να προσέχεις πώς ζεις. Υπάρχουν τρία πράγματα που θέλω να δούμε από αυτά τα εδάφια στην προς Εφεσίους.

Ζήσε μη ως άσοφος, αλλ' ως σοφός

Πρώτα απ' όλα, ζήσε με σοφία, όχι απερίσκεπτα. Αυτό περιλαμβάνει την αρίθμηση των ημερών σου και την καλή διαχείριση του χρόνου σου.

Σημαίνει επίσης να αποφεύγεις αμαρτωλές και επιβλαβείς επιλογές. Είναι κακό να καταχράσαι τον χρόνο που σου έδωσε ο Θεός, να κακομεταχειρίζεσαι αυτό το δώρο του Θεού, τον χρόνο.

Αυτές είναι κακές μέρες, και οι πειρασμοί αφθονούν. Ο εχθρός έρχεται να κλέψει και να σκοτώσει και να καταστρέψει, και πρέπει να προσέχεις. Πρέπει να είσαι προσεκτικός.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Παύλος γράφει:

Ρωμ.ιγ:11-14 Και μάλιστα, εξεύροντες τον καιρόν, ότι είναι ήδη ώρα να εγερθώμεν εκ του ύπνου· διότι είναι πλησιεστέρα εις ημάς η σωτηρία παρ' ότε επιστεύσαμεν. Η νυξ προεχώρησεν, η δε ημέρα επλησίασεν· ας απορρίψωμεν λοιπόν τα έργα του σκότους και ας ενδυθώμεν τα όπλα του φωτός. Ας περιπατήσωμεν ευσχημόνως ως εν ημέρα, μη εις συμπόσια και μέθας, μη εις κοίτας και ασελγείας, μη εις έριδα και φθόνον· αλλ' ενδύθητε τον Κύριον Ιησούν Χριστόν, και μη φροντίζετε περί της σαρκός εις το να εκτελήτε τας επιθυμίας αυτής.

Αυτές οι εντολές για σωστή διαβίωση δίνονται όλες στο πλαίσιο του χρόνου που μας έχει δώσει ο Θεός, και του χρόνου που μας απομένει. Οι μέρες είναι κακές, γι' αυτό πρόσεχε πώς ζεις. Ζήσε σαν σοφός, όχι σαν άσοφος.

 

Αξιοποίησε στο έπακρο κάθε ευκαιρία

Εφεσ.ε:16 εξαγοραζόμενοι τον καιρόν, διότι αι ημέραι είναι πονηραί.

Για άλλη μια φορά, εάν ο χρόνος είναι περιορισμένος, τότε πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά κάθε στιγμή. Η λέξη «εξαγοραζόμενοι» είναι ένας οικονομικός όρος.

Ο χρόνος είναι το νόμισμα της ζωής σου. Είναι το μόνο νόμισμα που έχεις και μόνο εσύ μπορείς να καθορίσεις πώς θα δαπανηθεί. Να είσαι προσεκτικός, να μην αφήσεις άλλους ανθρώπους να τον ξοδέψουν για σένα.

Πώς εξαργυρώνεις τον χρόνο σου; Πώς είσαι σίγουρος ότι ξοδεύεις το νόμισμα της ζωής σου με σύνεση;

Πρώτα απ’ όλα, φρόντισε να περάσεις χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σου. Γονείς, περάστε χρόνο με τα παιδιά σας. Παιδιά, περάστε χρόνο με τους γονείς σας.

Πάντα ακούς τους ανθρώπους να λένε ότι αυτά τα χρόνια περνούν τόσο γρήγορα. Υπάρχει λόγος που το λένε αυτό. Είναι επειδή είναι αλήθεια!

Δεύτερο, μάθε να ζεις στο παρόν. Μην χάνεις χρόνο ανησυχώντας για το μέλλον ή μετανιώνοντας για το παρελθόν.

Έχεις μόνο κάθε στιγμή που έρχεται, οπότε αξιοποίησέ την με τον καλύτερο τρόπο.

Όταν ανησυχείς για το μέλλον ή μετανιώνεις για το παρελθόν, σπαταλάς το παρόν.

Τρίτον, απολαύστε τα καλά πράγματα που σου έχει δώσει ο Θεός, εδώ στην γη, όσο μπορείς.

Εκκλ.θ:10 Πάντα όσα εύρη η χειρ σου να κάμη, κάμε κατά την δύναμίν σου· διότι δεν είναι πράξις ούτε λογισμός ούτε γνώσις ούτε σοφία εν τω άδη όπου υπάγεις.

Για τον Χριστιανό, υπάρχει ζωή πέρα από τον τάφο, αλλά το θέμα είναι ότι ο χρόνος σου εδώ στην γη είναι περιορισμένος.

Έχεις τόσο χρόνο, όσος χρειάζεται για να κάνεις τα έργα που ο Θεός ετοίμασε για σένα. Οπότε αξιοποίησε στο έπακρο κάθε ευκαιρία.

 

Κατανόησε το θέλημα του Κυρίου

Πόσο προσεκτικά ζεις σ’ αυτούς τους κακούς καιρούς; Ζήσε σαν σοφός, όχι σαν άσοφος. Κατανόησε το θέλημα του Κυρίου για σένα. 

Εφεσ.ε:17 Διά τούτο μη γίνεσθε άφρονες, αλλά νοείτε τι είναι το θέλημα του Κυρίου.

Αν θέλεις πραγματικά να κάνεις το χρόνο σου να αξίζει, τότε αναζήτησε το θέλημα του Θεού σε καθημερινή βάση. Το μεγαλύτερο μέρος του θελήματος του Θεού είναι καθαρά γραμμένο για σένα στις Γραφές.

Ο Θεός δεν θα σε οδηγήσει ποτέ να κάνεις κάτι που είναι αντίθετο με το αποκεκαλυμμένο θέλημά Του στην Βίβλο.

Γι' αυτό μην είσαι άφρων, αλλά κατάλαβε ποιο είναι το θέλημα του Κυρίου.

Ιακ.δ:13-15 Έλθετε τώρα οι λέγοντες· Σήμερον ή αύριον θέλομεν υπάγει εις ταύτην την πόλιν και θέλομεν κάμει εκεί ένα χρόνον και θέλομεν εμπορευθή και κερδήσει· οίτινες δεν εξεύρετε το μέλλον της αύριον· διότι ποία είναι η ζωή σας; είναι τωόντι ατμός, όστις φαίνεται προς ολίγον και έπειτα αφανίζεται· αντί να λέγητε, Εάν ο Κύριος θελήση, και ζήσωμεν, θέλομεν κάμει τούτο ή εκείνο.

Ζώντας προσεκτικά σε κακούς καιρούς σημαίνει ότι αποδίδεις κάθε ενέργεια, κάθε απόφαση στο θέλημα του Κυρίου.

Πάντα να αφήνεις χώρο στον Θεό να αλλάζει τα σχέδιά σου.

Παρ.ις:9 Η καρδία του ανθρώπου βουλεύεται την οδόν αυτού· αλλ' ο Κύριος διευθύνει τα βήματα αυτού.

Ο Θεός μπορεί να τα ανατρέψει ανά πάσα στιγμή, οπότε άφησέ Τον. Ξέρει καλύτερα από σένα πώς να κατανέμει καλύτερα τον χρόνο σου.

Μην είσαι ανόητος, αλλά κατάλαβε ποιο είναι το θέλημα του Κυρίου.

Ο χρόνος είναι πολύτιμο δώρο από τον Θεό.

Μην σπαταλάς τον χρόνο που σου δόθηκε.

Κάνε το χρόνο σου να μετράει, τόσο για τώρα όσο και για την αιωνιότητα.

·        Ο χρόνος είναι δωρεάν, αλλά είναι ανεκτίμητος.

·        Δεν μπορείς να τον οικειοποιηθείς, αλλά μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις.

·        Δεν μπορείς να τον σταματήσεις, αλλά μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις.

·        Από τη στιγμή που τον χάνεις δεν μπορείς να τον επανακτήσεις.