Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

ΜΗΝ ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΕΣΑΙ !


Χρειάζεται κάτι παραπάνω από ικανότητες επιβίωσης για να επιβιώσεις σε μια κρίση. Για παράδειγμα, η ικανότητα να επιβιώνεις σε μια φυσική έρημο δεν είναι απλά να έχεις γνώσεις για το πώς να φτιάξεις ένα καταφύγιο, να ανάψεις μια φωτιά και να κάνεις το νερό πόσιμο.

Πρέπει να έχεις την ανάλογη ψυχολογία, τον τρόπο σκέψης και τη θέληση που νικάει τον φόβο και το στρες που προκαλεί η κρίση.

Η αλήθεια είναι ότι, κάποιοι άνθρωποι παρότι ήταν εκπαιδευμένοι, πέθαναν όταν βρέθηκαν απομονωμένοι σε μια φυσική έρημο, διότι δεν είχαν την θέληση να ζήσουν. Ενώ άλλοι, που δεν είχαν την εκπαίδευση, αλλά είχαν την θέληση, βρήκαν τρόπο να επιβιώσουν.

Πολλές φορές, στο ξεκίνημα μιας κρίσης, έχουμε την τάση να αφήνουμε τη φαντασία μας να τρέχει: «Θα τα καταφέρω άραγε;» «Γιατί συμβαίνει αυτό σε μένα;» «Δε νιώθω έτοιμος για κάτι τέτοιο». «Καταλαβαίνει ο Θεός τι είναι αυτό που περνάω;». «Είναι θυμωμένος μαζί μου;». «Υπάρχει στ’ αλήθεια;».

Είναι μεν φυσιολογικό να έχεις τέτοιες ερωτήσεις, αλλά η εμμονή σ’ αυτές μειώνει την πίστη σου στον Θεό. Και από τη στιγμή που αυτές οι ερωτήσεις συνδέονται στενά με την φύση του Θεού, οι απαντήσεις θα πρέπει να είναι Βιβλικά σωστές.

Η οπτική είναι το παν. Εάν βρεθείς σε μια έρημο, εάν βρεθείς σε μια κρίση – φυσική, πνευματική, ή κάτι άλλο: μην πανικοβάλλεσαι. Πάρε μια βαθιά αναπνοή. Δώσε λίγο χρόνο για να θυμίσεις στον εαυτό σου ποιος είναι ο Θεός, ποιος είσαι εσύ εν Χριστώ και τι λέει η Βίβλος για την πιστότητά Του, μέσα σε δύσκολους καιρούς.

Ο φόβος το μόνο που κάνει, είναι να σε κάνει ευάλωτο στα ψέματα του εχθρού. Θα σου πει ψέματα για την πιστότητα του Θεού και την αγάπη Του για σένα. Θα σου πει ψέματα ακόμη και για την ύπαρξη του Θεού, ή για το πόσο πολύτιμος είσαι γι’ Αυτόν.

Αυτά τα ψέματα έχουν σκοπό να υπονομεύσουν την πνευματική σου σταθερότητα. Αλλά τότε πρέπει να ξυπνήσει μέσα σου «η θέληση σου να ζήσεις» - η θέληση να ζήσεις μέσα στο Πνεύμα, καθώς διασχίζεις μια έρημο.

Για τα παιδιά του Θεού που βρίσκονται μέσα στην έρημο, η «θέληση να ζήσουν» δεν αναφέρεται απλά στην επιθυμία για επιβίωση. Αναφέρεται περισσότερο σε μια ένθερμη απόφαση να πιστέψεις στον Θεό. Κατά τη διάρκεια μιας πνευματικής ξηρασίας, πρέπει να είσαι αποφασισμένος – μερικές φορές ενάντια σε όλες τις καταστάσεις, συναισθήματα, ακόμη και σε συμβουλές φίλων – ότι ο Θεός είναι αληθινός. Ότι είναι καλός! Ότι είναι πιστός, και ότι θα τα καταφέρεις και θα περάσεις στην απέναντι μεριά μαζί Του.

Μην αφήνεις τον εχθρό ή τις καταστάσεις να καθορίζουν το ποιος είναι ο Θεός για σένα. Μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να πιστέψει κάτι άλλο, εκτός από τον λόγο του Θεού. Πάρε μια απόφαση, όπως έκανε ο Δαβίδ όταν βρισκόταν μέσα σε μια πνευματική έρημο: «Έτοιμη είναι η καρδιά μου, Θεέ, έτοιμη είναι η καρδιά μου» (Ψαλμ.νζ:7).

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να καταλάβεις είναι ότι ακόμη κι όταν όλα γύρω σου φαίνονται εκτός ελέγχου, εάν είσαι παιδί του Θεού, δεν υπάρχει τίποτε που μπορεί να αγγίξει την ζωή σου το οποίο δεν είναι κάτω από τον έλεγχο του Θεού. 

Κάθε τι μέσα στην ζωή σου με κάποιο τρόπο έχει περάσει μέσα από το «φίλτρο του Πατέρα». Σε αγαπάει με μια αγάπη βαθιά και δυνατή! Σε προσέχει και δεν θα επιτρέψει τίποτε να σε χωρίσει απ’ Αυτόν.

«Επειδή είμαι πεπεισμένος ότι ούτε θάνατος ούτε ζωή ούτε άγγελοι ούτε αρχαί ούτε δυνάμεις ούτε παρόντα ούτε μέλλοντα ούτε ύψωμα ούτε βάθος ούτε άλλη τις κτίσις θέλει δυνηθή να χωρίση ημάς από της αγάπης του Θεού της εν Χριστώ Ιησού τω Κυρίω ημών» (Ρωμ.η:38-39).

Άσε την ανίκητη αγάπη του Θεού να διώξει όλους του φόβους σου.

«Και ουχί μόνον τούτο, αλλά και καυχώμεθα εις τας θλίψεις, γινώσκοντες ότι θλίψις εργάζεται υπομονήν, η δε υπομονή δοκιμήν, η δε δοκιμή ελπίδα, η δε ελπίς δεν καταισχύνει, διότι αγάπη του Θεού είναι εκκεχυμένη εν ταις καρδίαις ημών διά Πνεύματος Αγίου του δοθέντος εις ημάς» (Ρωμ.ε:3-5).