Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΑΦΗΣΕΙ ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙΣ


Είναι δεδομένο ότι προτιμούμε την ευχαρίστηση και όχι τον πόνο, και συνήθως αναζητούμε τον πιο εύκολο δρόμο με τη λιγότερη αντίσταση. Αλλά, σε αντίθεση μ’ εμάς, ο Θεός βλέπει την ζωή μας από την πλεονεκτική οπτική της αιωνιότητας, και έτσι το πρωταρχικό μέλημά Του δεν είναι η άνεσή μας, αλλά το πώς θα μοιάσουμε περισσότερο στην εικόνα του Γιου Του.

Πόσο αποτελεσματικός πιστεύετε ότι θα ήταν ένας στρατός που εκπαιδεύτηκε σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων; Πόσο αξιόπιστος θα ήταν ένας σπουδαστής που δεν πέρασε ποτέ ούτε μία εξέταση; Πόσο θα μπορούσε να αντέξει ένας πυγμάχος μέσα στο ρινγκ εάν η εκπαίδευσή του περιλάμβανε μόνο μαξιλαροπόλεμο;

Διάβασα για ένα επιστημονικό πείραμα από μια ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι απομονώθηκαν από τον έξω κόσμο σ’ ένα τεχνητό περιβάλλον και το ονόμασαν «βιόσφαιρα». Μέσα στη βιόσφαιρα οι επιστήμονες κατάφεραν με επιτυχία να αναπαράγουν σχεδόν κάθε καιρικό φαινόμενο, εκτός από ένα – τον άνεμο. Με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η έλλειψη του ανέμου ήταν καταστροφική για τα δέντρα, τα οποία άρχισαν να γέρνουν και να πέφτουν από το ίδιο τους το βάρος. Αποδείχτηκε τελικά ότι ο άνεμος ενδυναμώνει τα δένδρα ασκώντας τους πίεση! Χωρίς αυτήν την αντίσταση τα δέντρα δε δυναμώνουν και δε μπορούν να κρατηθούν όρθια. Αυτός είναι ο κανόνας της ζωής.

Ο Μωυσής, λίγο πριν πεθάνει, έγραψε έναν ύμνο που έλεγε, «Εν γη ερήμω εύρηκεν αυτόν, και εν ερημία φρίκης και ολολυγμού· περιωδήγησεν αυτόν, επαιδαγώγησεν αυτόν, εφύλαξεν αυτόν ως κόρην οφθαλμού αυτού» (Δευτ.λβ:10).

Ο Μωυσής, ο Ισραήλ, ο Δαβίδ και τόσοι άλλοι – ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Χριστός – πέρασαν μέσα από μια έρημο, ακολουθώντας το κάλεσμα του Θεού. Οι δυσκολίες που συνάντησαν και οι δοκιμασίες που αντιμετώπισαν ήταν όλα μέρος του σχεδίου του Θεού, και χρησιμοποιήθηκαν για να πραγματοποιήσει τους σκοπούς Του στη ζωή τους.

Το να είσαι μέσα στο θέλημα του Θεού δε σημαίνει ότι ποτέ δεν θα έχεις αποτυχίες ή ότι δεν θα σε πλησιάσουν δυσκολίες. Αλλά ακόμη κι όταν βρισκόμαστε στη μέση της ερήμου, ο Θεός απλώνει τα φτερά Του πάνω μας και μας περικυκλώνει, όπως ο αετός σκεπάζει τα μικρά του. Ο Θεός μας αγαπάει! Μας προσέχει σαν την κόρη του οφθαλμού Του και δεν θα επιτρέψει να βουλιάξουμε.

 

 

Προσευχή Συμφωνίας

 

Μπορεί πραγματικά η προσευχή να κάνει κάποια διαφορά; Μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε την ροή μιας κατάστασης μέσω  της προσευχής;

Κάποιος είπε κάποτε ότι η προσευχή δεν αλλάζει τα πράγματα, αλλάζει μόνο εκείνον που προσεύχεται, αλλά αυτό είναι εντελώς αντίθετο με τις Γραφές.

Η προσευχή πράγματι αλλάζει τις καταστάσεις διότι ο Θεός μας έκανε συνεργούς Του στην εκπλήρωση των σκοπών Του πάνω στην γη και η προσευχή είναι ένας βασικός τρόπος με τον οποίο συνεργαζόμαστε με τον Θεό. Ο προφήτης Ηλίας είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα αυτής της αρχής.

Για τρία χρόνια και έξη μήνες ο Ισραήλ είχε χτυπηθεί από πείνα, μέχρι που ο Θεός υποσχέθηκε στον προφήτη ότι θα στείλει βροχή. «Και μετά πολλάς ημέρας ήλθεν ο λόγος του Κυρίου προς τον Ηλίαν κατά το τρίτον έτος, λέγων, Ύπαγε, φανερώθητι εις τον Αχαάβ· και θέλω δώσει βροχήν επί το πρόσωπον της γης» (Α' Βας.ιη:1).

Αλλά στο τέλος του ίδιου κεφαλαίου στο οποίο δόθηκε αυτή η υπόσχεση, βλέπουμε τον Ηλία να προσεύχεται για την εκπλήρωση αυτής της υπόσχεσης. Έπεσε στο έδαφος και έβαλε το κεφάλι του ανάμεσα στα πόδια του. Επτά φορές έστειλε τον υπηρέτη του να δει για κάποιο σημάδι βροχής, εν τω μεταξύ στον Ιάκ.ε:17 μας λέει ότι «προσευχήθηκε ένθερμα.» Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί γιατί έπρεπε ο Ηλίας να προσευχηθεί τη στιγμή που ο Θεός είχε ήδη υποσχεθεί ότι θα στείλει την απάντηση. Αλλά ο Ηλίας κατάλαβε ότι η υπόσχεση απαιτούσε τη δική του συνεργασία στην προσευχή.

Ω, πόσες υποσχέσεις έχουν δοθεί στα παιδιά του Θεού που το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να τις κρατήσουν με θέρμη μέσω της προσευχής και της πίστης. Ναι! Η προσευχή μετράει. Έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για προσευχή στον κόσμο αυτή τη στιγμή! Η Αγία Γραφή μας δείχνει ότι ο Ουράνιος Πατέρας μας κινείται με δύναμη στο πλευρό μας όταν εμείς προσευχόμαστε μαζί σε συμφωνία!

«Πάλιν σας λέγω ότι εάν δύο από σας συμφωνήσωσιν επί της γης περί παντός πράγματος, περί του οποίου ήθελον κάμει αίτησιν, θέλει γείνει εις αυτούς παρά του Πατρός μου του εν ουρανοίς» (Ματθ.ιη:19).

Η πίστη ούτε καν αναφέρεται σ’ αυτό το εδάφιο. Στην πραγματικότητα, η μόνη απαίτηση από τον Κύριο για να κάνει αυτό που Του ζητάμε, είναι να είμαστε περισσότεροι από ένας σε συμφωνία! Μπορείς να είσαι ο δικός μου συν ένας και να ενωθείς μαζί μου σε προσευχή συμφωνίας πάνω στην γη αυτή τη στιγμή;