Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΓΛΩΣΣΟΛΑΛΙΑ



«Λοιπόν και ημείς, περικυκλωμένοι όντες υπό τοσούτου νέφους μαρτύρων …….» (Εβρ.ιβ:1).

 

Θα εξετάσουμε την ύπαρξη της βάπτισης του Αγίου Πνεύματος με το σημείο της γλωσσολαλιάς στην εκκλησιαστική ιστορία και θα δούμε τα συμπεράσματα σχετικά με το πλήρες αποστολικό μήνυμα κατά την διάρκεια ολόκληρης της εκκλησιαστικής ιστορίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όλες τις δυσκολίες που σχετίζονται με μια τέτοια μελέτη, όπως περιγράψαμε και στο προηγούμενο κεφάλαιο.

Τα λόγια της Εγκυκλοπαίδειας “Britannica” μας εξυπηρετούν σαν πρόλογος του θέματός μας: «Μεταποστολικές περιπτώσεις γλωσσολαλιάς καταγράφονται σε ολόκληρη τη χριστιανική εκκλησιαστική ιστορία». [1]

 

Πρώτος και δεύτερος αιώνας

 

Οι μεταποστολικοί πατέρες των δύο πρώτων αιώνων πίστευαν στην δωρεά του Αγίου Πνεύματος, εξασκούσαν την επίθεση των χειρών για την λήψη του Αγίου Πνεύματος και βεβαιώνουν ότι τα χαρίσματα του Πνεύματος, συμπεριλαμβανομένης και της γλωσσολαλιάς, λειτουργούσαν στις μέρες τους.[2]

Ο Κλήμεντας της Ρώμης (πέθανε το 100;) υπενθυμίζει στους Κορίνθιους ότι «το Άγιο Πνεύμα εξεχύθη πάνω σε όλους εσάς».[3]



[1] Pentecostal Churches” Encyclopedia Britannica [hereinafter EB] (Chicago: William Benton, 1976), XIV, 31.

[2] Heick, I 47; Latourette, I, 194.

[3] Clement of Rome, First Epistle to the Corinthians, 2, ANF, I, 5.