Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Ποιον θα τιμήσεις;


Ρωμ.ιβ:3 Διότι λέγω διά της χάριτος της εις εμέ δοθείσης προς πάντα όστις είναι μεταξύ σας, να μη φρονή υψηλότερα παρ' ό,τι πρέπει να φρονή, αλλά να φρονή ώστε να σωφρονή, κατά το μέτρον της πίστεως, το οποίον ο Θεός εμοίρασεν εις έκαστον.

Το παραπάνω εδάφιο μας λέει να έχουμε μια λογική άποψη για τον εαυτό μας. Αυτή η λογική, ειλικρινής, ταπεινή άποψη του εαυτού μας οδηγεί φυσικά στο Ρωμ.ιβ:10:

«γίνεσθε προς αλλήλους φιλόστοργοι διά της φιλαδελφίας, προλαμβάνοντες να τιμάτε αλλήλους»

Ο πολιτισμός μας, μας λέει ότι πρέπει να τιμούμε συνεχώς τους εαυτούς μας ώστε να μπορούμε να αναπτύξουμε μια υψηλή αυτοεκτίμηση, αλλά σαν Χριστιανοί καταλαβαίνουμε ότι μια πραγματικά υγιής εικόνα του εαυτού προέρχεται από την εκτίμηση του Θεού, όχι από εμάς.

Και όταν εκτιμάμε τον Θεό, έχουμε την σοφία, την αγάπη και τον χαρακτήρα να τιμούμε τους άλλους πάνω από τον εαυτό μας.

Αυτό σημαίνει ότι γινόμαστε χαλάκια πόρτας, παραβλέποντας τις ανάγκες μας και χωρίς ποτέ να εκπληρώνουμε τις επιθυμίες μας;

Φυσικά και όχι.

Ένας παρόμοιο εδάφιο, Φιλιπ.β:3-4, λέει: «μη πράττοντες μηδέν εξ αντιζηλίας ή κενοδοξίας, αλλ' εν ταπεινοφροσύνη θεωρούντες αλλήλους υπερέχοντας εαυτών. Μη αποβλέπετε έκαστος τα εαυτού, αλλ' έκαστος και τα των άλλων».

Δεν είναι εντολή να βάζουμε όλες τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας κάτω από τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων. Είναι εντολή να σταματήσουμε να εξετάζουμε τα πράγματα εγωιστικά και να εξετάζουμε τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων όπως και τις δικές μας.

Αν δεν μπορούμε να τιμήσουμε τους άλλους, δεν μπορούμε να τιμήσουμε τον Θεό.

Το Ρωμ.ιβ:10 περιέχει μια σημαντική εντολή, αλλά δεν είναι πολύ δημοφιλής στον σύγχρονο πολιτισμό.

✔ Όταν ο Θεός μας λέει να τιμούμε τους άλλους πάνω από τους εαυτούς μας, αυτό δεν διαγράφει τις εντολές Του για την οικογενειακή τάξη. Οι δημοφιλείς διδασκαλίες αυτοεκτίμησης ισχυρίζονται ότι πρέπει συνεχώς να επαινούμε και να τιμούμε τα παιδιά μας για να τους δίνουμε υγιή αυτοεκτίμηση, αλλά οι Γραφές διατάζουν τους γονείς να αναθρέφουν τα παιδιά τους, όχι να τα τιμούν (Εφες.ς:4). Η ανατροφή περιλαμβάνει αγάπη, σεβασμό, πειθαρχία, διόρθωση, ενθάρρυνση κ.λπ.

✔ Ορισμένες μελέτες αποδεικνύουν ότι η υψηλή αυτοεκτίμηση είναι κάτι αρνητικό. Τα παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση δεν είναι τόσο θεϊκά και καλά προσαρμοσμένα όσο τα παιδιά με ρεαλιστική άποψη για τον εαυτό τους. Πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας αυτοέλεγχο και εκτίμηση του Θεού. Πρέπει να τους διδάξουμε να τιμούν τους άλλους πάνω από τον εαυτό τους.

✔ Δυστυχώς, πολλοί Χριστιανοί επιλέγουν τις δημοφιλείς διδασκαλίες των Ορίων που μας ενθαρρύνουν να τιμούμε τον εαυτό μας και να «προστατεύουμε» τους εαυτούς μας από δυσκολίες που τελειοποιούν τον χαρακτήρα μας και μας κάνουν λιγότερο εγωιστές.