Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (1)


«Διότι ο μεν Ιωάννης εβάπτισεν εν ύδατι, σεις όμως θέλετε βαπτισθή εν Πνεύματι Αγίω ουχί μετά πολλάς ταύτας ημέρας»
(Πράξ.α:5).

 

«και επλήσθησαν άπαντες Πνεύματος Αγίου, και ήρχισαν να λαλώσι ξένας γλώσσας, καθώς το Πνεύμα έδιδεν εις αυτούς να λαλώσιν» (Πράξ.β:4).

 

Το Άγιο Πνεύμα

 

Ο Θεός είναι Άγιος (Α’ Πέτρ.α:16). Στην πραγματικότητα, ο Θεός είναι ο μόνος Άγιος. Επιπλέον, ο Θεός είναι Πνεύμα (Ιωάν.δ:24) και υπάρχει μόνο ένα Πνεύμα (Εφες.δ:4). Το Άγιο Πνεύμα είναι ο Θεός (Πράξ.ε:3-4  Α΄Κορ.γ:16-17 μαζί με το ς:19-20). Στους Ρωμ.η:9 διαβάζουμε ότι το Άγιο Πνεύμα είναι το Πνεύμα του Θεού.

 

Αυτός ο τίτλος του Θεού, υπογραμμίζει την αγιότητά και την πνευματική Του φύση. Η Βίβλος τον χρησιμοποιεί πολύ συχνά όταν αναφέρεται στις σχέσεις και τις δραστηριότητες του Θεού με τον άνθρωπο που μόνο ένα πνεύμα μπορεί να κάνει. Η Καινή Διαθήκη συνδέει ιδιαίτερα το Άγιο Πνεύμα με το έργο της αναγέννησης και της κατοίκησης του Θεού στον άνθρωπο (Ιωάν.γ:5 ιδ:16-17).

 

Το βάπτισμα του πνεύματος

 

Στην Καινή Διαθήκη, είναι μια ζωτικής σημασίας εμπειρία με τον Θεό. Η λέξη βάπτισμα σημαίνει καταβύθιση. Χρησιμοποιώντας αυτή την ορολογία, η Βίβλος απεικονίζει αυτή την  εμπειρία σαν πλήρη βύθιση στο Πνεύμα του Θεού. Ακόμα, η Βίβλος περιγράφει το άτομο που βαπτίζεται σαν πληρωμένο με το Πνεύμα.

Αυτές είναι συμπληρωματικές (όχι αντιφατικές) απεικονίσεις, γιατί όταν βυθίζουμε ένα άδειο δοχείο σε υγρό, αυτό όχι μόνο περιβάλλεται αλλά και γεμίζει εντελώς με το υγρό. Αυτές οι περιγραφές μας μεταδίδουν την ιδέα ότι αυτός που λαμβάνει το Άγιο Πνεύμα έρχεται σε μια στενή προσωπική κοινωνία με τον Θεό. Ζει σταθερά ενωμένος μαζί Του, και ο Θεός γίνεται ένα μέρος της ζωής του. Γίνεται ναός στον οποίο ο Θεός κατοικεί, και το Πνεύμα του Θεού επηρεάζει κάθε σκέψη και δραστηριότητά του.

 

Βιβλική ορολογία

 

Το βιβλίο των Πράξεων περιγράφει το βάπτισμα του Πνεύματος με πολλούς τρόπους:

·        «επλήσθησαν άπαντες Πνεύματος Αγίου» (β:4),

·        «επαγγελίαν του Αγίου Πνεύματος» (β:33),

·        «δωρεάν του Αγίου Πνεύματος» (β:38),

·        «επήλθε το Πνεύμα το Άγιον επί πάντας» (ι:44),

·        «η δωρεά του Αγίου Πνεύματος εξεχύθη» (ι:45),

·        «έλαβον το Πνεύμα το Άγιον» (ι:47) και

·        «ήλθε το Πνεύμα το Άγιον επ' αυτούς» (ιθ:6).

Οι επιστολές λένε ότι το Άγιο Πνεύμα κατοικεί μέσα μας (Ρωμ.η:9).

Όλες αυτές οι φράσεις απλά προσδιορίζουν την ίδια εμπειρία της Καινής Διαθήκης με διαφορετικούς τρόπους. Όταν κενά ανθρώπινα σκεύη βαφτίζονται στο Πνεύμα, γεμίζουν με το Πνεύμα.

Όταν ο Θεός εκχέει το Πνεύμα Του στους ανθρώπους, το Πνεύμα έρχεται πάνω τους, λαμβάνουν το Πνεύμα, και γεμίζουν με το Πνεύμα. Όταν ο Θεός δίνει το Πνεύμα Του, εκπληρώνει την υπόσχεσή Του, και οι άνθρωποι λαμβάνουν το Πνεύμα. Ο παρακάτω πίνακας καταδεικνύει την ισοδυναμία όλων αυτών των φράσεων.

(Όλες οι παρακάτω Γραφικές αναφορές είναι από το βιβλίο των Πράξεων των αποστόλων).

 

 

Βάπτιση

           

Επίπτωση

Πλήρωση

Δωρεά

Λήψη

Έκχυση

 

α:5,8

 

 

 

 

 

 

Πλήρωση

ια:15-16

ι:44-47

ιθ:2,6

 

 

 

 

 

 

α:5, β:4

α:5,8

β:4

β:4

ια:15

 

 

 

 

Δωρεά

ια:15-17

β:38

ιθ:2,6

ι:44-45

β:4

ια:17

 

 

 

Λήψη

α:5  β:33

ιθ:2

ιθ:6

ι:44

ι:47

β:4

β:33

β:38

 

 

 

ι:45 

ια:15-16

α:8

β:16-18

ι:44-45

β:4

β:16-17

Ι:45

ι:45

ι:47

 

Υπόσχεση

α:4-5

α:4

α:8

ι:4-5

ια:15-16

β:4

β:33

β:38-39

β:33

α:4

β:16-17

 

Κάποιες απ’ αυτές τις περιγραφές παραβάλλουν το Άγιο Πνεύμα με το νερό. Ο Ιησούς περιέγραψε το Πνεύμα σαν ζωντανό νερό που σβήνει την πνευματική δίψα (Ιωάν.δ:14, ζ:38).

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, το Άγιο Πνεύμα δεν είναι κάτι ρευστό, αλλά ο ίδιος ο Θεός. Ακόμα, η Γραφή σχετίζει το Άγιο Πνεύμα με την φωτιά (Ματθ.γ:11) και τον άνεμο (Ιωάν.γ:8), αλλά το Πνεύμα δεν είναι κυριολεκτικά φωτιά, αέρας ή νερό.