Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Ιωάς: Ένας καλός βασιλιάς, ένας κακός βασιλιάς


Οι κοινωνικές πιέσεις ξεχωρίζουν τους γνήσιους χριστιανούς από τους κατ’ όνομα Χριστιανούς. Γιατί; Γιατί η δοκιμασία της πίστης μας πάντα αποκαλύπτει τι πραγματικά πιστεύουμε.

Έχουμε ένα «καλό κακό παράδειγμα», τον βασιλιά της Παλαιάς Διαθήκης Ιωάς (Β’ Χρον.κδ).

Ο Ιωάς έγινε βασιλιάς σε νεαρή ηλικία κάτω από τραγικές συνθήκες, αλλά ο Θεός του έδωσε μια στοργική θεία και έναν ιερέα για να τον καθοδηγούν και να τον βοηθήσουν να αποκαταστήσει τον Ισραήλ στον Κύριο.

Με την αγάπη και την εύνοια του Θεού, ο Ιωάς έγινε ένας ευσεβής βασιλιάς, ένας πολύ ευσεβής βασιλιάς.

Μέχρι που δοκιμάστηκε.

Όταν πέθανε ο ευσεβής μέντοράς του Ιωδαέ, ο Ιωάς απομακρύνθηκε από τον Θεό και σκότωσε τον ενάρετο γιο του Ιωδαέ. Ενέδωσε στον λαϊκό παγανισμό της εποχής του και οδήγησε τον Ισραήλ μακριά από τον Θεό.

Όταν δοκιμάστηκε, αποκαλύφθηκαν οι αληθινές του πεποιθήσεις.

 

Επίτρεψέ μου λοιπόν να σου κάνω αυτές τις πολύ σημαντικές ερωτήσεις:

Έχεις κατανοήσει ειλικρινά το ευαγγέλιο και έχεις δώσει τη ζωή σου στον Κύριο; (Ρωμ.ι:10)

Είσαι πρόθυμος να υπερασπιστείς τον αναλλοίωτο λόγο Του ακόμα και όταν επικρίνεται και χλευάζεται; (Ματθ.ι:22)

Προετοιμάζεις την καρδιά και το μυαλό σου για διωγμούς; (Α’ Πέτρ.δ:12)

Αν οι απαντήσεις σου είναι "ναι", να είσαι σίγουρος ότι δεν θα σταθείς ποτέ μόνος. Ο Θεός θα είναι μαζί σου! (Εβρ.ιγ:5)

 

Όταν αισθάνεσαι μόνος γι’ αυτά που πιστεύεις, διάβασε αυτό το εδάφιο.

Εβρ.ιγ:5 Ο τρόπος σας έστω αφιλάργυρος, αρκείσθε εις τα παρόντα, διότι αυτός είπε· Δεν θέλω σε αφήσει ουδέ σε εγκαταλείψει·

 

Το σύγχρονο "Κίνημα του Ιωάς"

 

Όπως είδαμε, η ιστορία του Ιωάς βρίσκεται στο Β’ Χρον.κγ-κδ.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του ήταν τραγικά: Η κακιά γιαγιά του (Γοθολία) σκότωσε τα μέλη της οικογένειάς της για να πάρει τον θρόνο. Ήθελε να σκοτώσει και τον ενός έτους Ιωάς:

Β’ Χρον.κβ:11,12 Ιωσαβεέθ όμως, η θυγάτηρ του βασιλέως, λαβούσα τον Ιωάς υιόν του Οχοζίου, έκλεψεν αυτόν εκ του μέσου των υιών του βασιλέως των θανατουμένων, και έβαλεν αυτόν και την τροφήν αυτού εν τω ταμείω του κοιτώνος. Ούτως η Ιωσαβεέθ, η θυγάτηρ του βασιλέως Ιωράμ, η γυνή Ιωδαέ του ιερέως, διότι ήτο αδελφή του Οχοζίου, έκρυψεν αυτόν από προσώπου της Γοθολίας, και δεν εθανάτωσεν αυτόν. Και ήτο μετ' αυτών κρυπτόμενος εν τω οίκω του Θεού εξ έτη· η δε Γοθολία εβασίλευεν επί της γης.

Αλλά η ζωή του Ιωάς περιλάμβανε επίσης απίστευτη εύνοια και προστασία. Η θεία του Ιωσαβεέθ λοιπόν, τον έκρυψε κρυφά. Αυτή και ο ιερέας Ιωδαέ τον μεγάλωσαν με νουθεσία Κυρίου, αποκατέστησαν την θέση του σαν βασιλιά και τον βοήθησαν να αποκαταστήσει τον Ισραήλ στον Θεό.

Ο Ιωάς έγινε ένας απίστευτα καλός βασιλιάς. Κατέστρεψε τους ειδωλολατρικούς βωμούς, αποκατέστησε το ναό και επανάφερε την λατρεία στον οίκο του Θεού.

Β’ Χρον.κδ:2 Και έπραττεν ο Ιωάς το ευθές ενώπιον Κυρίου, πάσας τας ημέρας Ιωδαέ του ιερέως.

Μετά, πέθανε ο Ιωδαέ και ο Ιωάς έγινε κακός βασιλιάς, εγκαταλείποντας τον ναό του Κυρίου και οδηγώντας το Ισραήλ πίσω στην ειδωλολατρική λατρεία. Όταν ο γιος του Ιωδαέ Ζαχαρίας προφήτευε αυτές τις ασεβείς πρακτικές, ο Ιωάς τον σκότωσε.

Σοκαριζόμαστε διαβάζοντας την ιστορία του. Αλλά έχω δει παρόμοιες καταστάσεις στη ζωή των σύγχρονων Χριστιανών όταν φίλοι ή μέλη της οικογένειας απομακρύνονται από τις χριστιανικές ρίζες τους και επικρίνουν πικρά την πίστη που κάποτε αγκάλιασαν.

Υπάρχει ένα όλο και πιο δημοφιλές κίνημα ανθρώπων που αυτοαποκαλούνται «πρώην ευαγγελικοί», (ex-vangelicals) προοδευτικοί Χριστιανοί, αποδομητές ή ρεβιζιονιστές: άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι Γραφές είναι ξεπερασμένες, λάθος ερμηνευμένες, παρεξηγημένες, διεφθαρμένες ή/και αναξιόπιστες. Τα δύο κύρια ζητήματα που εμπλέκονται είναι η βιβλική άποψη της γυναικείας φύσης και οι βιβλικές εντολές σχετικά με τις πρακτικές ΛΟΑΤ+. Πολλοί από αυτούς τους προοδευτικούς, αρνούνται ακόμα και την βιβλική ερμηνεία της σταύρωσης του Χριστού.

ΛΟΑΤ+ είναι ένα αρκτικόλεξο που προέρχεται από τις λέξεις Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος και Τρανς, το οποίο μερικές φορές συναντάται και ως ΛΟΑΔ+, ερμηνεύοντας τα τρανς άτομα ως διαφυλικά. Το διεθνές αρκτικόλεξο είναι LGBT+ ή GLBT+.

Το κίνημα «πρώην ευαγγελικοί», είναι το σύγχρονο «Κίνημα του Ιωάς». Παρά το γεγονός ότι άυτοί οι προοδευτικοί χριστιανοί ισχυρίζονται ότι πιστεύουν σε έναν πιο τρυφερό και ευγενικό Ιησού απ’ ότι οι χριστιανοί που πιστεύουν στην Βίβλο, στρέφονται εναντίον των χριστιανικών μελών της οικογένειας, τους μιλάνε πικρόχολα και τους κακομεταχειρίζονται. Απορρίπτουν σαφείς διδασκαλίες των Γραφών για να ταιριάξουν με τον σύγχρονο πολιτισμό.

 

Τι μπορούμε να μάθουμε από την ιστορία του Ιωάς:

1. Μην αφήνετε τους «Ιωάσηδες» στην ζωή σας, να εκτροχιάσουν την πίστη σας.

Όταν μέλη της οικογένειας αποστατούν, μπορεί να είναι καταστροφικό, ειδικά όταν επικρίνουν, κακομεταχειρίζονται ή αποκόπτουν τις σχέσεις με εκείνους που τους αγαπούν.

Ο Θεός μας προειδοποιεί στις Γραφές ότι αυτό θα συμβεί. Θέλει να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι μπορεί να αποστατήσουν και ο καιρός των διωγμών μπορεί να έρθει, αλλά με την δύναμη και την αγάπη Του μπορούμε να σταθούμε σταθεροί.

Αυτές οι καταστάσεις δοκιμάζουν την πίστη μας και μας γνωστοποιούν ότι αγαπάμε τον Θεό περισσότερο από οποιονδήποτε ή οτιδήποτε άλλο.

Λουκ.ιδ:26 Εάν τις έρχηται προς εμέ και δεν μισή τον πατέρα αυτού και την μητέρα και την γυναίκα και τα τέκνα και τους αδελφούς και τας αδελφάς, έτι δε και την εαυτού ζωήν, δεν δύναται να ήναι μαθητής μου.

Ό,τι κι αν συμβεί στη ζωή μας, έχουμε αυτή την υπέροχη διαβεβαίωση:

Εβρ.ιγ:5 Ο τρόπος σας έστω αφιλάργυρος, αρκείσθε εις τα παρόντα, διότι αυτός είπε· Δεν θέλω σε αφήσει ουδέ σε εγκαταλείψει·

Όπως διαβεβαίωσε ο Μωυσής τον Ιησού:

Δευτ.λα:8 και ο Κύριος, αυτός είναι ο προπορευόμενός σου· αυτός θέλει είσθαι μετά σού· δεν θέλει σε αφήσει ουδέ θέλει σε εγκαταλείψει· μη φοβού, μηδέ δειλία.

2. Προετοιμάστε την καρδιά και το μυαλό σας για να σταθείτε σταθεροί στην αλήθεια του Θεού.

Δεν πρέπει να υποτιμούμε, να αγνοούμε, να παραβλέπουμε ή να παρερμηνεύουμε τις εντολές του Θεού.

Ρωμ.α:16 Διότι δεν αισχύνομαι το ευαγγέλιον του Χριστού· επειδή είναι δύναμις Θεού προς σωτηρίαν εις πάντα τον πιστεύοντα Ιουδαίόν τε, πρώτον και Έλληνα.

Μάρκ.η:38 Διότι όστις αισχυνθή δι' εμέ και διά τους λόγους μου εν τη γενεά ταύτη τη μοιχαλίδι και αμαρτωλώ, και ο Υιός του ανθρώπου θέλει αισχυνθή δι' αυτόν, όταν έλθη εν τη δόξη του Πατρός αυτού μετά των αγγέλων.

Προετοιμάστε τις καρδιές και το μυαλό σας, αγαπητοί Χριστιανοί. Έρχεται η ώρα που τα λόγια μας μπορεί να λογοκριθούν, αλλά δεν πρέπει ποτέ να ντρεπόμαστε για τον λόγο του Θεού και τις στοργικές εντολές Του. Πιστεύω ότι στα επόμενα χρόνια, τα χριστιανικά ιστολόγια θα απαγορευτούν από τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.