Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Καλλιέργεια



Εγκαταλειμμένη γη είναι αυτή που κάποτε είχε καλλιεργηθεί, αλλά τώρα είναι άχρηστη. Χρειάζεται να οργωθεί και να μαλακώσει, αν πρόκειται και πάλι να δεχτεί το σπόρο και να καρποφορήσει.

Αν θες ν’ ανοίξεις την εγκαταλειμμένη γη της καρδιάς σου, πρέπει ν’ αρχίσεις κοιτάζοντας τον ίδιο σου τον εαυτό. Η προσοχή σου ν’ απομακρυνθεί απ’ οτιδήποτε κάνεις και να κοιτάξεις τον εαυτό σου.

Αυτοέλεγχος σημαίνει κοιτάζω προσεχτικά τη ζωή μου. Δεν σημαίνει «ρίχνω μια ματιά».

Πάρε ένα χαρτί κι ένα μολύβι και άφησε το μυαλό σου να σκεφτεί τις αμαρτίες που έκανες στο παρελθόν. Γράψε τις καθώς θα τις θυμάσαι.


  • Γράψε όλες τις φορές που θυμάσαι να πήρες κάτι απ’ το Θεό και δεν Τον ευχαρίστησες.


  • Σκέψου για λίγο πόσο λυπημένος κι έκπληκτος θα ήσουν αν ανακάλυπτες ότι η/ο σύζυγός σου ή τα παιδιά σου σε αγαπούν λιγότερο απ’ όσο εσύ νομίζεις. Αν έβλεπες κάποιον άλλο ν’ απορροφά την καρδιά τους, τις σκέψεις τους, το χρόνο τους, δεν θα σε πλήγωνε αυτό; Ο Θεός, λέει για τον εαυτό Του ότι είναι «Θεός ζηλότυπος» (Εξ.κ:5). Σκέψου για λίγο…

  • Σημείωσε τις φορές που πιθανόν για βδομάδες ή μήνες η ανάγνωση του λόγου Του δεν σε ευχαριστούσε. Πολλοί διαβάζουν ολόκληρα κεφάλαια, αλλά τόσο απρόσεκτα, που δεν θυμούνται τι διάβασαν.

  • Σημείωσε επίσης τις στιγμές της απιστίας σου. Σκέψου τις φορές που δεν πίστεψες με όλη σου την καρδιά τις υποσχέσεις και τις διακηρύξεις του Θεού κι έτσι κατηγόρησες το Θεό της αλήθειας για ψεύτη.


  • Σκέψου για λίγο τις φορές που αμέλησες να προσευχηθείς ή να πας στην εκκλησία τη μέρα της συμπροσευχής. Θυμήσου ακόμα τις φορές που η προσευχή σου ήταν τέτοια, ώστε ήταν μεγαλύτερη προσβολή στο Θεό ακόμα και από την παράληψή της.


Ο τρόπος που εκτελούμε τα πνευματικά μας καθήκοντα, δείχνει την άσχημη διάθεσή μας. Για παράδειγμα: Όταν προσευχόμαστε χωρίς αίσθημα ή πίστη κι έχουμε το νου μας σε πράγματα του κόσμου και κοσμικές καταστάσεις, τα λόγια μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά απλή φλυαρία. Αυτός που προσεύχεται τέτοιου είδους νεκρή προσευχή, δεν είναι ικανός να σου πει ούτε το λόγο για τον οποίο προσεύχεται.
Δες τους φίλους και τους συγγενείς σου και σκέψου για λίγο πόση λίγη ευσπλαχνία έχεις αισθανθεί γι’ αυτούς. Με απάθεια στέκεσαι στην άκρη και τους βλέπεις να πηγαίνουν ασταμάτητοι στην κόλαση. Ίσως να μην πολυνοιάζεσαι κιόλας. Πόσες ημέρες, βδομάδες, μήνες έχουν περάσει χωρίς να προσευχηθείς για την αμαρτωλή τους κατάσταση ή να δείξεις κάποιο ενδιαφέρον για τη σωτηρία τους.

Πιθανόν να μην ενδιαφέρεσαι τόσο πολύ για τους αμαρτωλούς ώστε να προσπαθείς να μάθεις την κατάστασή τους. Ξέρεις ποια είναι η κατάσταση των αμαρτωλών σε άλλες χώρες, σε άλλες πόλεις, σε άλλες γειτονιές, στο διπλανό σπίτι; Ρώτησες ποτέ να μάθεις; Κοίταξε αυτούς τους παράγοντες και δες πόσο πραγματικά ενδιαφέρεσαι γι’ αυτούς που είναι χαμένοι και τρέχουν σε μια αιωνιότητα χωρίς Χριστό, χωρίς Θεό. Γράψε με ειλικρίνεια στο χαρτί σου το αληθινό ενδιαφέρον σου γι’ αυτούς και την πραγματική σου επιθυμία για τη σωτηρία τους. Στέρησες ποτέ τον εαυτό σου από τίποτα για ν’ αγοράσεις Καινές Διαθήκες ή φυλλάδια που οδηγούν στη σωτηρία και να τα μοιράσεις;

Το να αμελείς να προσέχεις τους εν Χριστώ αδελφούς σου είναι λάθος. Πόσο ενδιαφέρεσαι για την κατάσταση της ψυχής τους; Κι όμως έχεις τεράστια ευθύνη ενώπιον του Θεού! Τι έχεις κάνει για να τους γνωρίσεις καλύτερα; Για πόσους απ’ αυτούς έχεις δείξει ενδιαφέρον για την πνευματική τους κατάσταση; Σταμάτησε για λίγο το διάβασμα και σκέψου όλες αυτές τις αμέλειες που έρχονται στο μυαλό σου. Γράψ’ τις στο χαρτί που θα έπρεπε να έχεις μπροστά σου.

Πόσες φορές έχεις δει αδελφούς σου να ψυχραίνονται στην πίστη και δεν τους είπες τίποτα; Τους βλέπεις να αμελούν τη μια μετά την άλλη τις συναθροίσεις της εκκλησίας, τις συμπροσευχές, την κοινωνία και δεν τους πρότρεψες με αγάπη να συνειδητοποιήσουν την κατάστασή τους. Τους είδες να πέφτουν στην αμαρτία και τους άφησες. Τι σκέφτεσαι λοιπόν για τον εαυτό σου όταν λες ότι αγαπάς τους Χριστιανούς κι όταν τους βλέπεις να πέφτουν μέσα στην αμαρτία δεν τους λες τίποτα!

Πάρα πολλοί είναι οι Χριστιανοί που θέλουν να κάνουν οτιδήποτε για το έργο του Θεού, αρκεί να μην απαιτείται απ’ αυτούς να στερήσουν σε κάτι τον εαυτό τους. Όταν τους ζητηθεί να κάνουν κάτι που απαιτεί κάποια στέρηση, τους φαίνεται πολύ. Κάνουν πιθανόν πολλά για το Θεό, αρκεί Αυτός ό,τι τους ζητά να είναι «λογικό»! Δεν έχουν καμιά διάθεση να στερήσουν τον εαυτό τους από τίποτα για χάρη του Κυρίου. Δεν θέλουν να ντροπιαστούν για το όνομα του Ιησού ούτε θέλουν ν’ αρνηθούν στον εαυτό τους την πολυτέλεια  της ζωής προκειμένου να σώσουν τον κόσμο από την κόλαση. Μερικοί δίνουν πολλά. Αυτό όμως δεν λέει τίποτα γιατί αυτά που κρατούν είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά που δίνουν. Ίσως παραπονιούνται για άλλους που δίνουν λιγότερα απ’ αυτούς, οι οποίοι όμως μπορεί να τα έδωσαν απ’ το υστέρημά τους.

Ποια είναι η κατάσταση της καρδιάς σου σχετικά με τα πράγματα που σου ανήκουν; Τα θεωρείς ότι είναι δικά σου και πως έχεις το δικαίωμα να τα διαθέσεις όπως εσύ θέλεις; Αν αυτός είναι ο τρόπος που σκέφτεσαι, γράψ’ το κι αυτό στο χαρτί σου. Αν σου αρέσει να έχεις πολλά με σκοπό να ευχαριστήσεις τις επιθυμίες σου, τις φιλοδοξίες σου, το κοσμικό σου πνεύμα, έχεις αμαρτήσει.

Προσπάθησε να θυμηθείς τις περιπτώσεις που ενέργησες ή σκέφτηκες με υπερηφάνεια. Πόσες φορές έδωσες περισσότερη προσοχή στα ρούχα σου και στην εμφάνισή σου; Πόσες φορές πριν πας στην εκκλησία, ασχολήθηκες περισσότερο με τη διακόσμηση του σώματός σου αντί να προετοιμάσεις την καρδιά σου για να λατρέψεις το Θεό; Σκέψου και ειλικρινά απάντησε στον εαυτό σου: θα ξόδευες τόσο χρόνο στολίζοντας τον εαυτό σου αν όλοι στην εκκλησία ήταν τυφλοί;

Θυμάσαι τις φορές που αισθάνθηκες ζήλια γι’ αυτούς που ήταν καλύτεροι από σένα σε κάτι;

Θυμάσαι τις φορές που με πνεύμα πικρίας μίλησες για Χριστιανούς; Μ’ ένα τρόπο που δεν έδειχνε αγάπη.

Ήρθαν φορές που, χωρίς να είναι αναγκαίο, μίλησες για τα σφάλματα – αληθινά ή όχι – των μελών της εκκλησίας ή άλλων όταν δεν ήταν εκεί; Αυτό λέγεται συκοφαντία. Δεν είναι ανάγκη να πεις ψέματα για να είσαι συκοφάντης. Το να λες την αλήθεια με σκοπό να βλάψεις και να πληγώσεις κάποιον είναι συκοφαντία.

Πόσο συχνά πλησιάζεις το Θεό με μια στάση και διάθεση τόσο ελαφριά και παιδαριώδη, που σίγουρα με τον ίδιο τρόπο δεν θα πλησίαζες ένα γήινο σημαίνον πρόσωπο.

Ψέμα είναι οποιοδήποτε είδος σχεδιασμένης απάτης. Αν η απάτη σου δεν είναι σχεδιασμένη δεν είναι ψέμα. Αν όμως αποφασίσεις να δημιουργήσεις μια εντύπωση στους άλλους για τον εαυτό σου αντίθετη απ’ την ξεκάθαρη αλήθεια, τότε λες ψέματα.

Θυμήσου όλες τις φορές που φέρθηκες σε κάποιον έτσι που ποτέ δεν θα ήθελες να φερθούν σ’ εσένα.

Υποκρισία μπορεί να υπάρξει ακόμα και στην προσευχή. Πόσες φορές ομολόγησες στο Θεό αμαρτίες που δεν εννοούσες να σταματήσεις να τις κάνεις; Του ομολόγησες αμαρτίες ενώ στην ουσία ήξερες ότι θα τις επαναλάβεις. Ήσουν τόσο σίγουρος γι’ αυτό, όσο κι ότι θα συνεχίσεις να ζεις.

Σκέψου τις φορές που ξόδεψες λάθος το χρόνο σου, που σπατάλησες άσκοπα τις ώρες που Αυτός σου έδωσε για να Τον διακονείς και να σώζεις ψυχές. Σκέψου τις φορές που χρησιμοποίησες λάθος τα χαρίσματά σου και τη δύναμη του νου σου. Σκέψου τις φορές που ξόδεψες λάθος τα χρήματά σου.

Πιθανόν να έχεις φερθεί άσχημα στη/στο σύζυγό σου, στα παιδιά σου, στην οικογένειά σου, στους συναδέλφους σου, στους γείτονες. Γράψ’ τα όλα αυτά στο χαρτί σου.

Αν έχεις σφάλει εναντίον κάποιου, που είναι κοντά, πήγαινε και βρες τον. Ομολόγησε την αμαρτία σου, ζήτησέ του συγνώμη και βγάλε από τη μέση την παράβαση. Αν το άτομο που έχεις πληγώσει είναι μακριά, γράψε του ένα γράμμα.

Αν έχεις εξαπατήσει κάποιον ή χρωστάς χρήματα. επίστρεψε αμέσως όλο το ποσό.

Προκειμένου ν’ ανοίξεις την εγκαταλειμμένη γη της καρδιάς σου πρέπει να βγάλεις όλα τα εμπόδια. Θα μπορούσες ν’ αφήσεις πράγματα που τα θεωρείς ασήμαντα. Αν όμως δεν απομακρύνεις τα εμπόδια και δεν καταβάλεις κάθε προσπάθεια ν’ ανταποδώσεις αυτά που οφείλεις (υλικά ή όχι), η πίστη σου δεν θα έχει ζωντάνια.

Καθώς κάνεις τον παραπάνω έλεγχο στον εαυτό σου, αν βλέπεις ότι ακόμα το πνεύμα σου δεν είναι χαρούμενο, ερεύνησε την καρδιά σου. Θα δεις ότι ακόμα υπάρχει αμαρτία που εμποδίζει το Πνεύμα του Θεού να λάμψει μέσα σου. Η έλλειψη χαράς είναι ενδεικτικό σημείο πως ο αυτοέλεγχός σου δεν έγινε με πιστότητα, ειλικρίνεια και ακρίβεια.

Αυτή η πνευματική εργασία που κάνεις, απαιτεί θέληση και αποφασιστικότητα. Δεν το κάνεις όποτε βρεις χρόνο, όταν δεν έχεις κάτι άλλο να κάνεις, όταν δοθεί ευκαιρία. Στην ουσία ξεριζώνεις αμαρτίες που έχουν φυτρώσει μέσα σου και αποκαλύπτονται πράγματα που σου προξενούν πόνο.

Με ειλικρίνεια πρέπει να δεις τον εαυτό σου χρησιμοποιώντας το λόγο του Θεού για κάθε σημείο ελέγχου!

Μην περιμένεις το Θεό με κάποιο θαυματουργικό τρόπο να οργώσει την εγκαταλειμμένη γη της καρδιάς σου. Πρέπει εσύ να λάβεις ενεργό μέρος υποτάσσοντας τη θέλησή σου στο δικό Του θέλημα.

Δεν σου κάνει καθόλου καλό ν’ ακούς κηρύγματα, αν η καρδιά σου παραμένει στη σκληρή κι εγκαταλειμμένη κατάστασή της. Είναι σαν να σπέρνει κανείς στάρι πάνω σε βράχους και χαλίκια, ποτέ δεν πρόκειται να καρποφορήσει. Ίσως γι’ αυτό υπάρχουν τόσοι άκαρποι Χριστιανοί.

Όλοι όσοι ομολογούν ότι είναι αναγεννημένοι Χριστιανοί, δεν πρέπει να αυτοϊκανοποιούνται με την ιδέα ότι μια μέρα θα ξυπνήσουν μέσα στην αναζωπύρωση του Αγίου Πνεύματος. Πως μια μέρα, δηλαδή, θα ξυπνήσουν απ’ τη νωχελική τους κατάσταση και θ’ αρχίσουν να κερδίζουν ψυχές για τον Ιησού ή ότι ξαφνικά θα αισθανθούν μια ιδιαίτερη δύναμη να ενεργείται από μέσα τους. Πρέπει ν’ ανοίξουν την εγκαταλειμμένη γη της καρδιάς τους. Αν η εγκαταλειμμένη γη της δικής σου καρδιάς έχει οργωθεί, τότε αν βγεις έξω και δεις τους αμαρτωλούς που πηγαίνουν στην κόλαση, πνευματικά θα γίνεις πιο θερμός. Μίλησέ τους για τον Ιησού κι όσοι ενδιαφερθούν, οδήγησέ τους στην εκκλησία Του.

Μπορεί κάποιος ν’ ασχολείται με χαμένες ψυχές χωρίς να έχει οργωθεί η καρδιά του. Μπορεί να δείχνει κάποιο ένθερμο ενδιαφέρον, αλλά αυτό δεν μπορεί ούτε να διαρκέσει πολύ, ούτε να αγγίξει και να ελέγξει αμαρτωλούς. Αν εσύ δεν είσαι εντάξει με το Θεό και γεμάτος με το Άγιο Πνεύμα, ό,τι κι αν κάνεις θα είναι «μηχανικό» και άκαρπο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο εσύ δεν θα ήθελες να οργώσεις την εγκαταλειμμένη γη της δικής σου καρδιάς; Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που εσύ δεν θέλεις να καθαρίσεις την καρδιά σου; Αν αποτύχεις στο σημείο αυτό, αν δεν κάνεις πράξη όλα όσα έχουμε πει μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει λόγος να καταγίνεσαι με τα πράγματα του Θεού. Αν η καρδιά σου δεν είναι έτοιμη να δεχτεί την πληρότητα του Ιησού Χριστού μην ασχολείσαι με την αναζωπύρωση. Αυτό το θέμα όχι μόνο δεν θα σου κάνει καλό, αλλά θα σε σκληραίνει και θα σου κάνει κακό. Αν δεν το κάνεις είναι σα να λες: Δεν έχω σκοπό ν’ αναζωπυρωθώ. Ουσιαστικά έχεις αρνηθεί τον Ιησού σαν Κύριο κι έχεις αφήσει Αυτόν και την εκκλησία Του να μάχονται χωρίς εσένα.